Guide: 6 gange safari i Afrika

Hvert safariland i Afrika har sine særpræg, og hvor man skal rejse hen afhænger af, hvad man vil opleve. Vi guider til seks af Afrikas mest populære safari-lande.

African flamingos Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KENYA

Kenya var det første land til at introducere safari for turister og er stadig et af de mest populære safarilande.

Bestanden af vilde dyr er betydelig og på et begrænset område, så chancen for at se dyrene er stor. Samtidig er markedet for safariturisme voldsom og konkurrencen hård, så priserne er forholdsvis lave. Endelig er infrastrukturen god.

Den mest kendte nationalpark er Masai Mara, som dog desværre kan synes som en myretue af safaribiler og -turister i højsæsonen. Det er også her, man finder den højeste koncentration af lodges og campingpladser.

En af de mest tungtvejende grunde til at rejse til Kenya er muligheden for at overvære »Den Store Vandring«, når millioner af gnuer og zebraer vandrer over sletterne fra syd mod Masai Mara i Kenya, tæt fulgt af deres naturlige fjender, blandt andre krokodillerne.

Udover Masai Mara kan man i Kenya blandt andet opleve Lake Nakuru med tusindvis af flamingoer eller nationalparken Amboseli i syd, hvorfra man har en fantastisk udsigt til Kilimanjaro i Tanzania.

En safari i Kenya kan nemt afsluttes med en badeferie i kystbyen Mombasa.

Bedste rejsetidspunkt: Fra december til marts, juni til oktober. Vandringen med millioner af gnuer sker mellem juli og oktober
Malaria: Ikke i Nairobi, men i blandt andet Masai Mara
Visum: Ja. Fås ved indrejse

BOTSWANA

Botswana er et af de dyreste safarilande i Afrika, primært på grund af fraværet af fremkommelige veje, som gør, at man er nødt til at flyve fra sted til sted med små fly.

Regeringen i Botswana har ydermere lagt en turiststrategi, der går ud på at tjene mange penge på få gæster, hvilket betyder, at dyrelivet er mere vildt end i øvrige safarilande, og man er som turist i Botswana garanteret, at man ikke løber ind i store turistmasser – heller ikke på de lodges, man bor på. De er ofte kun for få gæster ad gangen og i stedet ultraluksuriøse.

Botswana har masser af dyr, blandt andet i Okavanga-deltaet i nord, som er et af verdens største vådområder, og hvor man finder alle former for rovdyr – blandt andet er løvebestanden her enorm – samt elefanter, bøfler, giraffer og millioner af fugle. En kanosafari i en af floderne i Okavanga-deltaer er en helt unik oplevelse.

Et andet spektakulært område er Chobe National Park, som er kendt for sin store bestand af elefanter, og som er en af de få parker i Botswana, man kan køre til.

Bedste rejsetidspunkt: Fra maj til september
Malaria: Ja, i den nordlige del
Visum: Nej. Visumfrit i første 90 dage

NAMIBIA

Namibia på Afrikas sydlige vestkyst har noget af den mest dramatiske natur på kontinentet og er landet, man skal tage til, hvis natur er vigtigere end dyreliv.

Her finder man blandt andet Namib-ørkenen, verdens ældste ørken med røde sanddyner, der er op til 340 m høje, og Skeleton Coast, som er den isolerede kyststrækning ud til Atlanterhavet, hvor flere tusind skibsvrag er skyllet op fra havet, og enorme sælkolonier lever langt fra civilisationen.

Namibia er dog ikke blottet for dyr. Etosha National Park i det nordlige Namibia er kendt som en af Afrikas bedste safariparker, hvor man blandt andet andet kan opleve det sjældne sorte næsehorn og Afrikas største elefanter. Parken er meget tør, hvilket betyder, at dyrene samler sig ved vandhullerne, og det giver mulighed for at spotte op til otte forskellige dyrearter ved det samme hul på en gang.

Parken er cirka på størrelse med Jylland og har gode veje, så den er oplagt til safari-rejsende, der gerne vil køre selv.

Bedste rejsetidspunkt: Fra marts til november For fugleliv: december til marts (vær forberedt på fugtig sommerhede)
Malaria: Ja, i den nordlige del
Visum: Nej. Visumfrit i de første 90 dage

Regnbue over Victoria Falls, Zambezi River. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris.

ZIMBABWE

Zimbabwe er begavet med ikke bare spektakulære dyreoplevelser, men lægger også land til Victoria Falls, hvor man udover at betragte det 1,6 km brede vandfald styrte 128 m ned, kan kaste sig ud i alskens adrenalin-aktiviteter. Ydermere er Zimbabwe kendt for at have nogle af Afrikas mest kompetente safari-guider.

Hvad dyreliv angår, har Zimbabwe en overflod af det hele fordelt på en række nationalparker. Den største og mest kendte er Hwange National Park i det vestlige Zimbabwe, hvor man finder »the big five«, men også et væld af øvrige dyrearter – giraffer, zebraer, hyæner, samt en af kontinentets største bestande af vilde hunde og den andenstørste af løver. Samt 80.000 elefanter.

En anden park, det er værd at rejse til, er Mana Pools i det nordlige Zimbabwe, hvor man – udover de »almindelige« vilde dyr – desuden kan spotte krokodiller, flodheste og det sjældne sorte næsehorn. Mana Pools er opført på UNESCOs liste over verdensnaturarv.

Et minus ved Zimbabwe er dog den politiske uro i landet, så undgå at rejse individuelt.

Bedste rejsetidspunkt: Fra april til oktober. White Water Rafting nær Victoria Falls er bedst fra august til december
Malaria: Ja
Visum: Ja. Fås ved indrejse

Leopard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris.

TANZANIA

To af Afrikas mest kendte og populære safaridestinationer, Serengeti National Park og Ngorongoro-krateret – som i parentes bemærket begge desuden er på UNESCO’s liste over verdenskulturarv – ligger i Tanzania.

Det betyder, at antallet af safariturister i det nordlige Tanzania er stort. Det er dog ikke uden grund, at de to parker er så populære. Det kæmpemæssige Ngorongoro-krater er et mikrokosmos af Afrikas vilde dyr, mens den flade Serengeti-græsslette er en fantastisk ramme om den årlige migration af en million gnuer, zebraer og gazeller, der bevæger sig over sletterne fra Kenya i nord – tæt forfulgt af løver og hyæner.

Tanzania lægger endvidere land til Afrikas højeste bjerg, Kilimanjaro, som er et prægtigt syn både fra landjorden, og hvis man er en af dem, der bestiger det.

Og endelig er det sydlige Tanzania også værd at rejse til. Mahale National Park langs Lake Tanganyika består af jungle og er et af de bedste steder i verden at spotte chimpanser. Det er også i syd, at nogle af Tanzanias mest luksuriøse lodges er placeret.

Bedste rejsetidspunkt: Nord: Fra januar til marts, hvor over en million dyr migrerer mod syd over Serengeti sletten. Syd: Fra juni til oktober
Malaria: Ja
Visum: Ja. Fås ved indrejse. Kan også søges inden afrejse for at lette indrejsen

Næsehorn i Khama reservat, Botswana. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris.

SYDAFRIKA

Man kan ikke sige safari i Sydafrika uden at sige Kruger National Park, som er en af de største nationalparker I Afrika.

Og Kruger har da også meget af det, de fleste forestiller sig, en safari skal indeholde: Masser af dyr og gode muligheder for at se dem. Endvidere er vejene i parken asfalteret, hvilket gør det nemt at køre rundt i egen bil.

Kruger National Park er omringet af såkaldt private reservater, blandt andet den meget populære Sabi Sand Game Reserve, hvor masser af dyr lever på et forholdsvis begrænset område, og gør det dermed muligt at spotte »The Big Five« på så kort tid som en formiddag. Det er også i disse parker, man kan indlogere sig superluksuriøst.

Længere mod vest finder man Madikwe Game Reserve, som er en oplagt destination for de, som vil til et malaria-frit område (det er Kruger-parken og omegn ikke).

Det er næsten synd at rejse til Sydafrika kun for at se dyr, for landet har så meget mere. Man kan besøge vingårde, dykke med hajer, blive klogere på apartheidperioden på et af utallige museer, eller opleve Cape Town, som ofte udråbes som en af verdens smukkeste byer.

Bedste rejsetidspunkt: Året rundt. Fra juni til september i Kruger National Park og omegn
Malaria: Ja, i Kruger National Park og omegn
Visum: Ja. Fås ved indrejse