Guide: 5x ski for begyndere

Der er en første gang, om man er fire eller 40. Første gang, man prøver en ferie med skisport på programmet. Men hvad skal man vælge og hvor skal man tage hen?

De skandinaviske skiområder er som skabt til børn på ski. Fold sammen
Læs mere

De mindste på ski

De skandinaviske skiområder er som skabt til børn på ski. De fleste skianlæg er overskuelige, og lifter og pister ender samme sted, så de lidt større børn, der har fået styr på skiene, selv kan løbe uden at blive væk. Og for både mindre og større børn er det rart at være et sted, hvor de også har mulighed for at forstå sproget.
I Norge er der tradition for, at små børn lærer skikunsten på langrendsski. Dem kan de lettere lege og komme omkring med, falde og selv komme op og lære balance end på slalomski med stive fastspændte støvler.
Men der er også skiskoler med undervisning på slalomski for de helt små, og mange steder er der danske skilærere, ligesom der er områder reserveret for de mindste – legepladser i sneen.

De allermindste, fra tre år, leger mere, end de løber på ski. Men fra fire år og opefter leges skiteknikken ind, hvordan man bremser, drejer og kører med lift.
Mange skiområder har specielle arrangementer for børnene, ofte med en maskot i spidsen. Det er i de flestes tilfælde en stor pelset figur, som også kan løbe på ski og lave sjov med børnene. Nævnt i flæng rensdyret Aske i Idre Fjell, elgen Filurius i Säfsen i Sverige og fjeldræven Gaupa i Hemsedal i Norge.

Tip: Vælg uden om januar, hvor det som oftest er alt for koldt for de mindste i sneen.
Info: skiferie.visitsweden.com og visitnorway.com/dk
 

Teenagere på snowboard

Det er sejt, og det er en skikultur for sig selv udlevet til musik i egne snowparks. Teenagerne stiller skiene og vælger snowboardet med alle de muligheder for hop og spring, det giver. De fleste skiområder har bygget ramper og hop i sne, de såkaldte snowparks, og mange steder findes store oppustede puder, som begyndere ud i hoppe-kunsten på ski eller snowboards må lande i.

De svenske snowparker er blandt Europas bedste, og de sidste mange år er snowparken i Kläppen kåret som den bedste. Den har egen lift og tre forskellige linjer, så både børn og professionelle kan være med. I Kläppens Junior Park kan snowboardere og skiløbere, som endnu ikke har haft så meget luft under skiene, starte med hop, rail, halfpipe og meget mere i børnestørrelse.
I Norge er den bedste snowpark Vierli Terrengpark i Rauland. Her ligger også Camp Vierli, verdens første skate- og snowboardhotel, som ud over adgang til snowparken har en stor udendørs skatepark og en hal med indendørs skating og trampolin. Hotellet, der har rimelige priser, er populært blandt familier med teenagebørn med hang til snowboards.

Tip: Lær den rigtige teknik fra starten. Skiskolerne, som underviser i både slalom, telemark og langrend, har naturligvis også snowboardklasser.
Info: klappen.se, visitrauland.com og elementskatecamp.no
 

Hele familien på ski

Hvor er der noget for hele familien, også hvis interessen for det der med skiene ikke holder en hel ferie? Det er der i en rigtig skiby.
Vælg uden om små skandinaviske skiområder, hvor hyttebyerne ligger tæt på skiløbet og langt fra alt andet, og glem Alpernes satelitbyer bygget oppe på bjergsiderne med lifter og sne og ellers intet uden for døren.
Vælg i stedet en alpeby, hvor der bor mennesker hele året og hvor der er et liv, der handler om andet end ski. Og lev så med, at I måske skal gå lidt i skistøvlerne med skiene på nakken, eller køre med skibussen for at komme til liften og op i skisystemet.
Den eller de, der ikke vil på ski, kan samtidig få et ferieliv med museer, shopping og udflugt med den lokale bus eller tog til nærliggende byer.

Østrig har flere byer, der lever op til dette. Blandt andet Kitzbühel, Schladming og Zell am See. I Norditalien har Aosta, der i udkanten af byen har lift op til Pila-skiområdet, 35.000 indbyggere og masser af byliv, og i Frankrig er Chamonix, der ellers i skisammenhæng er mest kendt for ekstremt offpiste-skiløb, en mulighed. Omkring byen er der fire skiområder, og Brevent og Flegeré, som er forbundet med kabinelift, har også masser af lette pister og områderne er sydvendt skiløb med masser af sol og fantastisk udsigt til Mont Blanc massivet.

Tip: Læg skiferien sidst i sæsonen, hvor priserne er lige så lave som i januar, men vejret meget bedre.
Info: austria.info/dk, lovevda.it og chamonix.com
 

Par på prøve-ski

Skal fænomenet skiferie prøves, bare for at teste i et par dage, så prøv kombinationen: Byferie i vintermilde Nice og skiferie i Isola 2000.
Ingen behøver en undskyldning for at besøge den chikke franske kystby Nice i hjertet af den franske riviera som er alt, hvad man kan forestille sig af »provencalsk« ferie med lækker mad og farverige markeder.
Fra Nice, både lufthavnen og stationen, er der regelmæssig busforbindelse (nummer 750) til skiområdet, der ligger 90 km fra byen midt i Mercantour Nationalpark.

Landsbyen Isola ligger 870 meter over havet, mens skianlægget ligger højere oppe i bjergene med 120 km skiløb fra 1.800 til 2.610 meter over havet på 42 præparerede pister, flest lette, og der er flere hoteller oppe i skianlægget. Der er skiskole med 110 lærere, som underviser både i grupper og individuelt.
Skal det være luksus, så vælg det nyrenoverede »Le Pas du loup« som har all inclusive ophold. I højsæsonen koster det omkring 1.200 kr. pr. person per nat, men så bor man også for foden af skiliften og har både sauna og indendørs swimmingpool og fuld forplejning med i prisen.

Tip: Hold prøveskiferien i februar, hvor der er karneval, og få en ekstra farverig oplevelse. Det er i 2013 15. februar-6. marts, hvor der er store optog i gaderne. Årets tema er »Kongen af de fem kontinenter«.
Info: winter.isola2000.com, en.nicetourisme.com/nice og nicecarnaval.com

Begynder og billigt

Ingen penge, men lyst til at prøve? Så snup en enkelt dag eller to på ski i Sverige eller en kunst-version i Tyskland. Eller fyld bilen, del udgifter og sæt kurs mod et af de mindre skiområder i Østeuropa.
På én dag, eller måske en to-dages skiferie kan man komme til de nærmeste »alper«, Valåsen i Sverige, som har stolelift, sneanlæg og skiskole og udlejning af udstyr. Ligger mellem Helsingborg og Halmstad knap to timers kørsel fra København.
Der er også to timers kørsel fra den dansk-tyske grænse til snesikkert skiløb året rundt, til Snow Dome i Bispingen lige ved motorvej E7 syd for Hamburg. I den indendørs skihal venter en knap 100 meter bred og 300 meter lang skibakke med 37 meters højdeforskel (lidt højere end udsigtplatformen på Rundetårn) stolelift, skilærere, udlejning af udstyr og mulighed for overnatning, hvis man vil have mere end en dag på ski.

Polen ligger inden for bekvem køre-rækkevidde. Karpacz på grænsen til Tjekkiet og omkring 70 km fra den tyske grænse er et godt område for nybegyndere. Skiområdet, som ligger på Śnieżka bjerget er ikke stort, men der er ni lifter og seks km præparerede pister, hvor knap fire af dem er lette. Et dag-liftkort forventes at komme til at koste omkring 80 kr. Der er skiskole, udlejning af udstyr, og både overnatning og restaurantbesøg fås til rimelige penge.

Tip: Lej udstyr og lån om muligt skibukser, handsker og skibriller, ifald det bliver eneste skiferie. Men køb skijakken, den kan man altid bruge.
Info: vallasen.se, snow-dome.de og karpacz.pl

Se også: Skiskole for de mindste