Guide: 5x gastro i Portland

Især for de madglade er Portland i Oregon et besøg værd. Vi guider til fem spændende mad- og drikkeoplevelser i USAs grønne storby.

I gadekøkkenerne er det især værd at prøve nogle af de kreative fusionsretter, som ikke findes på almindelige restauranter og cafeer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Voodoo Doughnut

Hvad: Populær doughnutforretning
Hvor: 22 SW 3rd Avenue
Info: voodoodoughnut.com

»Keep Portland Weird« står der med store bogstaver på en mur, som er svær at overse, i downtown Portland.

Sloganet lever den populære doughnutbutik Voodoo Doughnut godt op til. Stedet er finurligt og farverigt med kitschet udsmykning: lysekroner i loftet og pastelfarvede vægge dekoreret med både dødningehoveder, voodoo-dukker og glimtende guirlander. 

Den spøjse indretning betyder, at Voodoo Doughnut er en oplevelse i sig selv; folk kommer langvejs fra for at besøge forretningen, og derfor kan der desværre være lang kø – men for doughnutelskere er det ventetiden værd.

Der er over 90 forskellige slags håndlavede doughnuts at vælge imellem, og menukortet byder både på klassiske doughnuts med glasur og på dem, der ikke fås andre steder; prøv f.eks. en »Voodoo Bubble Doughnut«, som er pyntet med tyggegummi-drys og et stykke tyggegummi, eller en »Voodoo Doll«, der har facon som en voodoo-dukke og er fyldt med hindbærsyltetøj. Man kan sågar sætte tænderne i en »Bacon Mable Bar«, som er dekoreret med et sprødt stykke bacon.

Har du mod på det, kan du også forsøge dig med en Tex-Ass Challenge, der er seks gange så stor som butikkens andre doughnuts. Hvis man kan spise den på 80 sekunder, får man sine penge tilbage, lover Voodoo Doughnut. Forretningen har åbent hver dag 24 timer i døgnet og tager kun kontanter.

2. Fusionsmad på gaden

Hvad: Gadekøkkener
Hvor: SW 3rd and Washington og SW 10th & Alder og mange andre steder i Portland.
Info: foodcartsportland.com

Specielt for Portland er, at man næsten ikke kan undgå at støde på gadekøkkener, når man bevæger sig rundt i byens gader.

Gadekøkkenerne er samlet i øer rundt omkring i byen, og det er en god ide at stoppe op og udforske de spændende menukort – for få dollar kan man smage på lækkerier fra så forskellige lande som Thailand, Irak, Argentina, Italien, Cuba, Indien, Frankrig, Kina og mange flere.

Det er især værd at prøve nogle af de kreative fusionsretter, som ikke findes på almindelige restauranter og cafeer. F.eks. retterne hos gadekøkkenet »I heart this cart«. Maden kalder man her for »multikulturel trøstemad«, men man behøver ikke have en dårlig dag for at smage på de velsmagende retter som den alternative udgave af den amerikanske Mac and Cheese –  makaroni med ost.

Kokken har tilført makaronien ingredienser, man normalt forbinder med det mexicanske køkken: sorte bønner, sukkermajs, forårsløg og rød peber med tortilla-chips ved siden af.

Besøg også Korean Twist, som forener koreanske ingredienser med mexicanske burritos og tacos. 

Ulempen er, at gadekøkkenerne er, ja, udendørs, hvilket kan være hyggeligt om sommeren, men ret koldt om vinteren.

Heldigvis egner maden sig godt til at spises på farten, og ellers kan man jo tage den med, hvis man alligevel er på vej hjem til hotelværelset.

3. Sweedeedee

Hvad: Hyggelig café og brunchsted
Hvor: 5202 N Albina Ave i kvarteret Humboldt i North Portland
Info: sweedeedeepdx.tumblr.com

I kvarteret Humboldt i den nordlige del af Portland ligger den lyse og hyggelige café Sweedeedee, som har specialiseret sig i morgenmad og frokost.

Stemningen her er uformel og afslappet, så man går op og bestiller ved baren, finder selv en plads og tager sit eget bestik.

Der er noget charmerende rustikt over stedet, hvor møblerne er i træ, og maden og kaffen bliver serveret i keramik.

Musikken er ikke for høj, og det er ganske enkelt et rart sted, som er perfekt til en langsom morgen med avislæsning og hyggesnak.

Maden er delikat, gennemført og fint anrettet. Prøv for eksempel en af deres morgenmadstallerkener, som er noget sundere og lettere end en traditionel amerikansk morgenmad.

Der er den klassiske med perfekt spejlede æg, sprød bacon, hjemmebagt brød, hjemmelavet marmelade og god ost med frugt og salat til. Eller den simple »Baker’s breakfast«, som består af et blødkogt æg, salat og avocado med bønnespirer smurt på hjemmebagt rugbrød – i øvrigt ikke noget, der så ofte er at finde på amerikanske caféer, hvor lysere brød er mere almindeligt.

I det hele taget er Sweedeedees bagværk virkelig noget, der skal smages. Det gælder også de søde sager. Især deres karamelliserede kanelsnegle med valnødder, som sætter prikken over i’et på en god morgen.

4. Appetitlige drinks og ny musik

Hvad: Baren og spillestedet Doug Fir Lounge
Hvor: 830 E Burnside Street
Info: dougfirlounge.com

Siden 2004 har Portland huset baren og spillestedet Doug Fir Lounge, hvor man kan få velshakede drinks og lytte til alternativ musik. Både loftet, væggene og selve baren er i naturtræ, hvilket giver det hippe sted karakter, varme og kant.

Bartenderne er søde og mikser både cocktailklassikere og deres egne specialiteter – som en anderledes velsmagende Cosmopolitan, der indeholder brombær i stedet for tranebærjuice. Eller en såkaldt Wingman, der er en sammenblanding af blåbærvodka og Redbull – og dermed en god løsning, hvis du føler sig lidt træt tidligt på aftenen.

Drinken kan man tage med udenfor i Doug Fir Lounges frodige og hyggelige have, hvor man om aftenen kan sidde rundt om et bål og varme sig og eventuelt falde i snak med de andre gæster. Eller man kan tage den med hen til scenen og opleve en koncert med et spændende musikalsk navn.

Da jeg besøgte stedet, blev jeg introduceret for den talentfulde sangerinde og musiker Emily Wells, som kombinerer klassisk musik med hiphop og elektroniske lyde.

Da hun stod alene på scenen gik hun fra at synge inderligt til nærmest at rappe, ligesom hun vekslede mellem at spille violin og trommer til at lege med både et keyboard og en sampler.

Doug Fir Lounge har dagligt koncerter på kalenderen.

5. Nok byens bedste kaffe

Hvad: Kaffestedet Stumptown Coffee Roasters
Hvor: 128 SW 3rd Avenue i Downtown Portland og andre steder i byen.
Info: stumptowncoffee.com

Hos Stumptown Coffee Roasters elsker de kaffe højere end de fleste.

Man mærker det, når man studerer de dygtige baristaer, mens de brygger kaffen med omhyggelighed og nænsomhed.

Man mærker det, når man er i tvivl om, hvilken kaffe man skal bestille, og de bruger mange minutter på at rådgive én.

Og så mærker man det, når man smager på den formfuldendte kaffe. Den sorte kaffe smager dejligt kraftig uden at være for stærk.
Cappuccinoen kommer med et lækkert lag skum i perfekt tykkelse og med den helt rette konsistens.

Hos det Portland-baserede kaffefirma rister de selv specialimporterede kaffebønner, og de brygger kaffen, så den får en nuanceret smag, der klart varierer fra kaffesort til kaffesort.

Udvalget er solidt, og man har også mulighed for at købe kaffebønner med hjem, så man kan brygge sin egen velsmagende kaffe. 

Stumptown Coffee Roasters er en kæde, som har flere kaffebarer i Portland, og udover god kaffe byder caféerne på kunstoplevelser.

Her er bl.a. udstillet portrætter af den lokale sports- og livsstilsfotograf Daniel Root og af kunstneren Violet Aveline, som har kreeret farverige malerier inspireret af traditionelle amerikanske fortællinger af forfattere som Mark Twain og John Steinbeck.