Guide: 5 x ro i Sverige

Ferie på vandet: Kom helt tæt på den storslåede natur i vores naboland og nyd stilheden.

Nu, hvor foråret for alvor er slået igennem, får man i den grad lyst til at komme ud og opleve naturen. Se de nyudsprungne grønne træer, få frisk luft i lungerne og mærke solen varme på huden.

Læs også: 5 x kano og kajak rundt om i verden

En af de bedste måder at beruse sig i forår er at tage på kano- eller kajaktur i det smukke Vestsverige, hvor Bohuslän og Dalsland nord for Göteborg har nogle af Europas bedste kano- og kajakområder med smukke elve og søer. 

I samarbejde med Visit Sweden tipper vi her til fem steder, hvor du kan opleve foråret fra vandsiden. 

1 skærgård

Bohuslän Skærgård er berømt blandt kajakentusiaster for sine flotte granitklipper, der mange steder ligger så tæt, at kun netop en kajakroer kan passere. Der er en lang række gode steder at sejle fra for både nybegyndere og øvede. Mens du sejler i den rolige skærgård, kommer du forbi små hyggelige fiskerlejer, imponerende klipper og skovklædte øer. 

Info: visitsweden.com/sverige-dk/Regioner-og-Byer/Vestsverige/Bohuslan

2 kanomaraton

Dalslands Kanal er en af Europas smukkeste vandveje. En labyrint af søer og elve udgør et 240 km langt  system, hvor du kan padle mellem og på spejlblanke, rolige søer med vand så rent, at man kan drikke det, mens du er omgivet af frodige skove.

Det er her, verdens største kano- og kajakmaraton afholdes hvert år, hvor hundredevis af mennesker lige fra motionister og outdoor-elskere til elitesportsudøvere samles og padler 55 km gennem fire søer til målet ved Bengtsfors havn, hvor der som afslutning på dagens strabadser afholdes folkefest med ægte svensk krebsegilde på programmet. I år finder maratonet sted den 10. august, og det er en god idé at tilmelde dig snart, hvis du gerne vil deltage. 

Info: kanotmaraton.se

3 Havkajak

Hvis du gerne vil opleve noget mere råt end de hyggelige kanoer, så er havkajak-sejlads det, du skal prøve. I Lysekil kan du opleve den svenske skærgård og det maritime miljø fra havet på guidede ture, der varer en eller flere dage, så oplevelsen af den bjergtagende natur bliver komplet. Udstyret har du med i kajakken, så det er bare med ikke at kæntre. Heldigvis kan man få undervisning på flere niveauer, så alle kan være med. 

Info: vestsverige.dk

4 Kajakfestival

»West Coast Water«, der finder sted i Tanumstrand denne weekend, er Skandinaviens nye kajakfestival for både børn og voksne. Festivalen er en kombination af aktiviteter og kurser. Du kan blandt andet møde kajak-entusiaster fra hele Europa, sejle i skærgården, blive inspireret af spændende foredrag og få undervisning af nogle af verdens bedste instruktører. Samtidig er det en god mulighed for at være sammen med familie og venner om noget aktivt, så hvis du får smag for kajakroning her i år, så meld dig til næste års festival hutigst muligt. 

Info: westcoastwater.outsideonline.se

5 Training Camp 

Dalsland-kajak

31. maj-2. juni og 28.-30. juni er der i Bengtsfors kajakkursus for dig, der ønsker at blive en bedre kajakroer.  Du bliver undervist af professionelle instruktører og oplever samtidig en storslået natur. Kajakroere på alle niveauer kan deltage – amatører som professionelle. Kurserne arrangeres af Bootshaus i samarbejde Hotel Dalia og Dalsland Kanotmaraton. 

Info: vastsverige.com/en/West-Sweden/products/141880/Training-Camp-Dalsland-Kajak