Guide: 5 x moderne kunst i Asien

Når man har fået nok af gamle templer og buddha-figurer, er det tid til at rykke frem til nutidens kultur. Se hvor du kan opleve den moderne kunst.

Foto: ArtScience Museum, Singapore.
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Singapore

Hvad: ArtScience Museum
Hvor: Bayfront Avenue, Singapore
Hvornår: Kl. 10-22
Hvor meget: Fra 6 Singapore-dollars, ca. 28 kr., for én udstilling til 28 Singapore-dollars for samtlige.
Info: marinabaysands.com

Bygningen i sig selv er en moderne, æstetisk nydelse bygget i vandet som en lotusblomst – andre ser en åben hånd, der rækker mod himlen over Marina Bay – omgivet af andre af områdets arkitektoniske oplevelser: Esplanade Theatre med de buede »durian-bygninger« og det markante hotel, Marina Bay Sand, med sin skypark og 150 meter lange swimmingpool, der er »landet« på toppen 67 meter oppe.

Kunst- og Videnskabsmuseet rummer en række udstillinger. Den permanente »A journey through creativity« tager de besøgende gennem den kreative proces: nysgerrighed, inspiration og udtryk, og viser, hvordan kreative hjerner i et miks af kunst og videnskab har skabt ting, som har ændret verden.

Desuden er der skiftende kunstudstillinger i museet. Siden november har der for eksempel været en udstilling af kunstneren Bathan Sawaya, der i dag er bosat i New York. Han er aldrig stoppet med at lege med Lego-klodser, som han siger, og skaber fantastiske skulpturer af de små farvede klodser. Udstillingen »The Art of the Brick« har været en så stor en succes, at man har forlænget den til 26. maj. 

2. Bangkok

Hvad: MoCA, Museum of Contemperary Art
Hvor: 499 Moo, Vibhavadi-Rangsit Road 3, Bangkok, Thailand
Hvornår: Kl. 10-18. Lukket mandag
Hvor meget: 180 baht, ca. 36 kr.
Info: mocabangkok.com

Der er intet thai-style over det nye privatejede museum, som åbnede for et år siden i Lak Si området i det nordlige Bangkok

Den moderne, markante hvide bygning med udstillingssale i seks etager og den iøjnefaldende skulpturelle udsmykning signalerer på bedste måde moderne tider og moderne kunst. 

Bag museet står den  private finansmand og kunstelsker Boonchai Bencharongkul, som med museet ønskede at sætte fokus på samtidskunsten og give de besøgende et indtryk af den moderne kunst i Thaliand

Og det skal forstås bredt fra skulpturer, moderne versioner af traditionel thailandsk kunst og surrealisme til traditionel folkekunst, graffiti/vægmalerier og studier over thaiernes hverdagliv.

Museets samling rummer værker af en lang række nutidige thailandske kunstnere, og en større afdeling er dedikeret til den internationalt anerkendte Thawan Duchanee. 

Over 100 af hans værker er udstillet, blandt andre en række af de malerier, man især kender ham for, hans næsten surrealistiske versioner af buddhistiske ikonografier. 


3. Hanoi

Hvad: Mai Gallery
Hvor: Hong Bong Street 133, Hanoi, Vietnam
Hvornår: oftest kl. 9-18
Hvor meget: Gratis adgang
Info: maigallery-vietnam.com, nguyenartgallery.com.

Der findes intet decideret museum for moderne kunst i Hanoi. Det nationale museum, Vietnam Fine Arts Museum, har en lille afdeling, men her er vægten er lagt på at vise landets kunstneriske arv.

Hvad der sker her og nu på kunstfronten må derfor opleves i byens små gallerier, og i den forbindelse er Mai Gallery et af de førende. Galleriet var det første der åbnede, men først syv år efter det kommunistiske styre i 1986 tillod private virsomheder og handel med udlandet. Ejeren Mai er opvokset i et kunstermiljø, og var selv som lille pige ofte model for forældrenes kunstnervenner. Det var i hendes nyåbnede galleri, at verden for første gang kunne opleve samtidskunsten i Vietnam

I dag vrimler byen af kunstgallerier. Mange er turistfælder med deco-kunst, men andre er et besøg værd. For eksempel Phòng Tranh Salon Natasha, som ligger i samme kvarter som Mai Gallery og er drevet af den russiske kunstner Natalia Kraevskaia, der for en snes år siden forelskede sig i både byen og den nu afdøde kunstner, Vu Dan Tan. Der er åbent, når Natasha er hjemme. 

Eller Nguyen Art Gallery, som også ligger i byens centrum. Galleriet er især kendt for at åbne dørene for helt unge og ukendte kunstnere. Her er åbent dagligt undtagen søndag.  


4. Kuala Lumpur

Hvar: National Visual Art Gallery
Hvor: Jalan Temerloh 2, Kuala Lumpur, Malaysia
Hvornår: Daglig kl. 10-18
Hvor meget: Gratis adgang
Info: artgallery.gov.my

Museet har eksisteret siden Malaysias selvstændighed i 1958, men samlingerne, som omfatter flere tusinde kunstværker, rykkede først ind i de nuværende rammer for en halv snes år siden. 

De imponerende bygninger, som kombinerer traditionel malay-byggestil med helt moderne arkitektur, ligger i Titiwangsa-kvarteret lidt uden for byens centrum. 

Måske er det derfor, at mange guidebøger ikke omtaler det. 

Den permanente udstilling findes i museets nederste etage. Den består af moderne malaysisk kunst bredt fortolket i malerier, litografier, skulpturer, fotografier og installationer. Herfra fører en spiraltrappe midt i bygningen op til de skiftende udstillinger på de øverste etager.

For tiden er der en stor retrospektiv udstilling om Latiff Mohidin for at markere hans 60 år som kunstner. 

Udstillingen, som omfatter omkring hundrede arbejder tilbage fra 1950erne og frem til i dag, viser både tegninger, malerier skulpturer og forsider fra hans digtsamlinger – og den er samtidig en reflektion over de værker og tanker, som har betydet så meget for det malaysiske kunstnermiljø.


5. Colombo

Hvad: J.D.A Perera Gallery
Hvor: Horton Place 46, Colombo, Sri Lanka
Hvorår: Daglig kl. 11-20
Hvor meget: Gratis adgang
Info: vpa.ac.lk

Der findes endnu ikke et museum for moderne kunst i Sri Lanka

Det nationale kunstmuseum, som ligger lige ved siden af nationalmuseet, har en fløj med en permanent udstilling af portrætter og landskabsmalerier, og museets to øvrige fløje benyttes lejlighedsvis til udstillinger af mere nutidig kunst. 

Blandt andet under Colombo Art Bienade, som blev holdt sidste år.

Ellers må landets unge kunstnere ty til byens gallerier for at få deres værker vist. Derfor var det en drøm, der gik i opfyldelse for tre år siden, da J.D.A Perera Gallery,åbnede. 

Perera var en af landets førende portrætmalere og stod i 1946 bag etableringen af University of the Visual & Performing Art. 

Galleriet ligger i forbindelse med fakultetet for billedkunst og har fire etager til udstillinger og aktiviteter. Her har de unge studerende fået rammer for eksperimenterende kreativitet, ligesom de unge kunstnere har mulighed for i ikke-kommercielle rammer at udstille deres arbejder. 

Guide: 5 kulturelle i Seoul