Guide: 5 sushi-steder i London

Den engelske hovedstad har gennem årtier været mødested for alverdens køkkener. Vi har besøgt fem gode sushi-restauranter med hver sin tilgang til den klassiske japanske spise.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Den fancy  

Hvad: Roka
Hvor: 37, Charlotte Street. W1
Kokkens valg: Sushi af Wagyu-oksekød, forårsløg, ingefær og oscietre kaviar
Info: rokarestaurant.com

»Ebi Furai!« råber chefkokken, og køkkenet råber »Hai!« som bekræftelse på ordren hen over den duftende trækulsgrill, mens flittige hænder forvandler kina-radisse til candyfloss af vitaminer og anretter sushi og desserter som små kunstværker.

Bordene ved det åbne køkken er planker af blankpoleret elm med huller og knaster. Træet bølger naturligt, så pas på, at dit glas ikke vælter. Men tag udfordringen op, for just herfra kan man bedst nyde tilblivelsen af de smukke anretninger. 

Upåklagelig opvartning, Chefkok Daimen Griffiths opgradering af japanske klassikere på gourmetniveau og rustik-elegant indretning af den ganske store restaurant gør Roka til en totaloplevelse. 

Her er for eksempel kammuslinger, daglig friskfanget fra Skotland, grillet på spyd med wasabi og krydret shiso. Prøv også papirtyndt skåret rå yellowtail-fisk, marineret i japansk citrus og trøffelolie: Kampachi sashimi, hedder det, og smelter på tungen. 

Maden er ustyrlig delikat og lige tilpas kreativ, så det er svært at vælge. Derfor er husets tastingmenu en fin introduktion til fristelserne. Men tjek om Daimens yndling er med i serveringen: Det fine sushi-stykke med tatar af smørmørt Wagyu-oksekød på ris. Uden skyggen af fisk, udover et nip kaviar. 

2. Den lille billige 

Hvad: Atari-Ya
Hvor: 20, James Street, Marylebone
Kokkens valg: Spicy Tuna Roll med hemmeligt krydderi 
Info: atariya.co.uk

Her satser man ikke på at imponere med indretningen. Overhovedet ikke. Vi taler laminatborde, linoleum og gulvfliser ala motorvejscafeteria. 

Til gengæld har de et stort vægur med sushistykker som tal og, allervigtigst, rigtig mange japanske gæster ved de fem småborde inden døre og i kø efter »Sushi to go« til kontoret. 

Man bestiller ved disken og får et nummer ligesom dem, man bruger hos bageren. Og når kokken gør bestillingen klar bag store skåle med dejlig frisk fisk, kan du følge med i det hele – både inde i cafeen og fra gaden – og se at det går pænt for sig, stedets beskedne fremtoning til trods. 

Maden serveres på engangsdimser af kunststof og både wasabi og ingefær er hyllet i noget, der ligner fladmast plasticgræs, så det må man vænne sig til. Til gengæld er spisepindene af træ. 

Det venlige personale forklarer gerne rå-fisk-begyndere om det hele, og det er dejligt, i solskin, at sidde med generøst meget sushi for pengene ved bordene på fortovet: Seks ruller med laks eller tun for 2 pund, nigiri med søpindsvin for 2,90 og japansk the for 1,20 £. 

Udvalget er ikke stort, og man holder sig til sushi klassikerne, tilberedt bedst muligt. 

»Der er jo så mange, der laver alt mulig andet,« som kokken snusfornuftigt forklarer.

3. Den lette 

Hvad: Itsu
Hvor: Overalt i London
Kokkens valg: Laksenigiri hitter
Info: itsu.com

Itsu er en kæde med 38 uformelle »tag selv og betal ved disken«-spisesteder i London og er udtænkt af folkene bag den miljøorienterede og allestedsnærværende Pret a Manger-kæde med blandt andet sandwiches, juices og alskens former for kaffe.  

Itsu har store åbne kølebokse med frisk mad til rimelige priser, men her er profilen konsekvent sund og grøn: Ingen fede dressinger og minimalt med sukker er nøgleord for alle retter. 

Der står forskellige sushibokse parat fra tidlig frokosttid, mærket med kalorieindhold. Og der er, til almindelig inspiration, billeder af glade, veltrænede og smækre badenymfer m/k, både på hjemmesiden og i kæmpeformat på flere facader. Blandt andre den ved Piccadilly Circus, der hører til de smartere og mest højloftede Itsu’er.  

Det er så langtfra kreativ sushi, men det smager udmærket, skønt det er tilberedt på forhånd.  Man følger sushi-køkkenets main stream-sti med for eksempel den færdigpakkede »Health and happiness« anretning med linefanget tun nigiri, laksesashimi og -maki samt crab California. I alt pæne 13 stykker, 449 kalorier og 2,5 gr. mættet fedt for 7,99 £.

Priserne er for take-out, men man kan sagtens nyde sin mad ved bordene. Så ryger der et pund eller to på prisen, men til gengæld sker det, at huset byder på en mager yoghurtis med bær til dessert.

4. Den traditonelle 

Hvad: Mitsukoshi 
Hvor: 14-20, Lower Regent Street, SW 1
Kokkens valg: Chirashi Sushi med klar suppe
Info: mitsukoshi-restaurant.co.uk

Den enkle restaurant er puttet af vejen under en treetagers forretning med klassiske engelske mærkevarer. Men alle ekspedienterne er japansktalende, så stedet besøges flittigt af japanere, der også frekventerer restauranten i underetagen. 

Den gør ikke meget væsen af sig, men har i 28 år lavet mad efter samme koncept til især byens fastboende japanere, så noget må de jo gøre rigtigt hernede. 

For foden af trappen er velkomstbordet prydet af flasker med smukke japanske skrifttegn på etiketterne. Det er sake (risvin) og shusho, der er japansk spiritus, som stamgæster nyder til maden. 

»Men det er op til 45 %, så mange drikker grøn the dertil. Det er en god ide,« understreger værtinden, der viser gæsterne til deres borde. 

Her er også flere slags japansk øl og Ramune, der er japansk sodavand.  

»Vi har slet ikke tilpasset vores sushi til europæisk smag, som man ellers gør de fleste steder. Her holder vi fast i de traditionelle ingredienser og metoder, helt uden at røre ved hverken krydring eller præsentationen af maden,« forklarer værtinden alvorligt og foreslår mig at prøve Chirashi Sushi med fisk og skaldyr. 

Dertil serveres nemlig kokkens stolthed: En traditionel klar japansk suppe. Den ægte vare!

5. Den hemmelige perle 

Hvad: Maguro
Hvor: 5, Lanark Place, W9 
Kokkens valg: Krabbekødstartar-avocado og spicy chili sauce
Info: maguro-restaurant.com

»Hi Bill, how are you today?« hilser tjeneren på en stamkunde, der kommer efter et par store poser med sushi til gæsterne derhjemme fra restauranten med den røde japanske lampe udenfor. 

Han er en af Londons store arkitektnavne og er, som de fleste andre i dette fredelige beboelseskvarter, stamgæst på Maguro, forklarer han med glad stolthed. 

Maguro er nabo til en ærketraditionel britisk dartpub om hjørnet fra et lille hovedstrøg og er afgjort turen til Warwick Avenue tube-station værd: Lækre anretninger med base i traditionel sushi og andre japanske retter med diskret tilpasning til europæisk smag og et kreativt twist. 

Et af de store hit på kortet er Aburi nigiri, hvor fisken ikke er helt rå men en anelse stegt. Kortet er righoldigt og stedets stolthed er Prawn Tempura Crunchy Roll: På en sort stenplade anrettes ruller på stribe med dybstegt krabbe inderst sammen med grillet ål, avocado og rogn af flyvefisk øverst på risen med et drys af knasende wasabinødder og spicy sauce. 

Kan anbefales til deling, så der er plads til at prøve flere lækkerier.   

Det lille sted med blot 10 borde er stuvende fuldt hver aften, skønt man aldrig reklamerer nogen steder, så bestil endelig bord på forhånd.

Se også: På klassisk arbejdercafé i London