Guide: 5 strande i New York

Temperaturen når nemt 35 grader på Manhattan om sommeren. Heldigvis, og måske overraskende, er det nemt at komme til en lækker badestrand ikke langt fra New York City.

Foto: Morten Brunsgaard Bek
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Et tivoli for hele familien

Hvad: Coney Island
Hvor: Brooklyn (subway D,F, N eller Q)
Rejsetid: Ca. 45 min. fra Manhattan
Info: coneyisland.com/

Subway-stationen Stillwell Avenue virker til at være mere travl end Grand Central, men i stedet for i stressende tempo at slæbe på kufferter og lædermapper bærer mængden af mennesker på baderinge, køletasker og små børn pakket ind i solcreme. Coney Island er den mest berømte strand i New York City, og når man kommer fra stationen ud på Surf Avenue, ser man nemt hvorfor. Coney Island er ikke bare en strand, men en strand med forlystelser og boder i massevis. Siden 1830erne er newyorkere valfartet til strandområdet i det sydlige Brooklyn for at køle ned og more sig på samme tid, og det er den perfekte mulighed for familien, der vil mere end bare at ligge ved stranden. Skydetelte, karruseller og mad af alle slags – Coney Island har det hele. Som på Bakken er der ingen entré, man køber bare billet til de forlystelser, man vil prøve – f.eks. det store pariserhjul, Deno’s Wonder Wheel, der siden 1920 har ligget ud til den lange promenade ved stranden.

Den brede strand bliver hurtigt fyldt på de varmeste dage, så det kan betale sig at følge promenaden et stykke, før man slår sig ned. De fleste strande og tilhørende faciliteter omkring New York City blev voldsomt skadet under orkanen Sandy i oktober sidste år, men Coney Island er næsten fuldt kørende igen – med nye toiletbygninger på pæle og genåbnede restauranter. Store skader led også New York Aquarium, som ligger tæt på promenaden – en del af akvariet er genåbnet, men genopbygningen kører helt frem til 2016.


2. Fred og fordragelighed

Hvad: Midland Beach/South Beach
Hvor: Staten Island (Staten Island Ferry og bus S51)
Rejsetid: Ca. 45 min. fra Manhattan
Info: statenislandusa.com

Man kan vælge at se på turen til Staten Island, den relativt store ø mellem Brooklyn og New Jersey, som noget der bare skal overstås, men det er der absolut ingen grund til, for rejsen kan gøres på under tre kvarter fra sydspidsen af Manhattan. Og turen starter med en gratis tur med Staten Island Ferry, som giver 25 minutters ro og mag til at se både Manhattan, Brooklyn og New Jersey fra vandet. At komme fra færgelejet i St. George, Staten Island, til strandområderne Midland Beach og South Beach på øens østkyst er så nemt som at tage færgen; bus S51 går fra færgeterminalen, og efter 15-20 minutter har man fødderne plantet i det bløde sand. 

Midland Beach og South Beach har en lang træpromenade, hævet et par meter over sandet, som tog skade under orkanen, men også her er genopbygningen i fuld gang. Flotte toiletfaciliteter, en restaurant med overdækket terrasse og en isbar med venlig servering er allerede igen fuldt kørende. Fornemmelsen af venlighed og hygge hænger i luften på Staten Island. Der er ikke så travlt som på Manhattan og slet ikke så stressende som på Coney Island. Læg dertil den fantastiske udsigt til den store Verrazano Narrows Bridge, bilbroen direkte til Brooklyn, og fornemmelsen af at kigge på en lille tropeø midt i havet (Hoffman Island), og den brede og flotte strand på Staten Island er en udflugt værd. Det gælder her, som på alle strande under betegnelsen »state parks«, at der er livreddere på vagt fra Memorial Day til Labor Day (i år 27. maj til 2. september).


3. Ø med spektakulær udsigt

Hvad: Governors Beach Club/Beekman Beer Garden
Hvor: Governors Island (Governors Island Ferry)/Pier 17 (Fulton Street, Manhattan)
Rejsetid: 10 min. fra Manhattan 
Info: governorsbeachclub.com

Manhattans eneste strand er ikke ægte strand, det er en kunstigt anlagt privat strandklub, hvor stemningen er mere som i en udendørs lounge – med bløde sofaer, servering af alkohol (forbudt på offentlige strande) og musik, af og til med live bands. Governors Beach Club ligger lige ved færgelejet på den lille ø Governors Island, en tidligere militærbase kun 700 meter syd for Manhattan. Ikke kun strandklubben, men hele øen, har kun åbent i weekenderne fra Memorial Day til Labor Day (i år 27. maj til 2. september), og den eneste adgang er med færge fra den gamle terminal ved Battery Park på det sydligste Manhattan. Turen tager 10 minutter og koster intet. Det spektakulære ligger ikke i det bløde sand og de kunstige palmer, men langt mere i udsigten – det sydlige Manhattan står som en mur over for øen, og det nye One World Trade Center overskygger alle andre bygninger fra denne vinkel. Der er borde og bænke, men også plads til strandmåtter eller håndklæder. Menuen byder på burgere, buffalo wings og øl med navne som Magic Hat #9 og Six Point Crispy Pils.

Øen, som for en stor dels vedkommende er under omfattende renovering, byder på ubeboede miltærboliger i kolonistil, masser af hyggelige pladser under store træer og en fortlignende fængselsbygning, hvor man er mere end velkommen til at køle af eller fordybe sig i et historisk tilbageblik. Øen rummer også cykeludlejning og forskellige boder med mad. 

4. Den danske forbindelse

Hvad: Jacob Riis Park/Gateway National Recreation Area
Hvor: Queens (bl.a. bus Q35 fra Flatbush Ave, Brooklyn, subway A + shuttle eller Rockabus)
Rejsetid: ca. 60 min. fra Manhattan 
Info: nyharborparks.org/visit/jari.html

Det lidt undseelige parkområde med tilhørende strand på den lange tange ud mod Atlanterhavet i Queens er opkaldt den anerkendte fotograf Jacob Riis, som fra slutningen af 1880erne dokumenterede de slumagtige vilkår, som mange i New York boede under i en tid, hvor emigranter i stor stil ankom hver dag. Art deco-badehuset er skabt i 1932, men dansker-stoltheden lider et lille knæk, når man ser, at området omkring de smukke røde bygninger er spærret af, og vinduer og døre er lukket til med plader. Orkanen ramte også her. Desværre er lukningen på ubestemt tid, for penge til genopbygning er der ingen af.

Men man kommer til en rå, lidt upoleret og ikke synderligt bred strand. Det lyder måske negativt, men sådan er det ikke. Her er det basale, toiletter og parkering, og udsigt til det åbne hav. Man er langt fra byen, kan ligge uforstyrret, hvis man da ikke insisterer på at ligge lige ved badehuset . I sommerweekender går der direkte busser fra et privat selskab (Rockabus)fra både Lower East Side og Williamsburg, Brooklyn. Samme busselskab kører også til det store strandområde ved Rockaway Park/Rockaway, som også ligger på halvøen i Queens. Her er stranden betydeligt bredere, mere velholdt og absolut en af de mest populære. Turen med subway er lang, først linje A og derefter en shuttle-subway, men den er det hele værd, når man opdager, at toget kører på en smal tange i vandet, kun med plads til toget, på vej fra Broad Channel til Rockaway. 

5. Turen er det hele værd

Hvad: Jones Beach
Hvor: Wantagh, Long Island (Long Island Rail Road til Freeport og shuttle-bus eller taxa)
Rejsetid: 60-70 min. fra Manhattan 
Info: jonesbeach.com

Hvor langt er langt for at komme på stranden? Er en time med tog og bus ikke rimeligt for noget, der er mere end bare fint? At komme til Jones Beach kræver lidt mere planlægning end en tur til Staten Island, men gevinsten er et smukt område med rigtig meget af det, den krævende strandgæst ønsker sig: ekstra brede strande, flotte promenader, legepladser, boder med mad og drikke. Der er også to swimming pools, hvis man gerne vil på stranden, men helst ikke i havet. Jones Beach er mere end ti kilometer lang, og så kan den noget, som de færreste strande kan prale af; hver sommer er der en lang stribe koncerter på den store udendørs scene, Jones Beach Theater, som ligger næsten ude i vandet i Zachs Bay, tæt ved stranden. Årets program rummer musik så forskelligt, som det næsten kan blive: Fleetwood Mac, Train, Lil Wayne, Bob Dylan og Backstreet Boys. Oplevelsen af at høre musik i det fri fra en scene, der har havet som baggrund, giver en ny dimension – og fuldender en perfekt dag på stranden. På den enorme parkeringsplads oplever man amerikanerne før koncerterne, som de bedst hygger sig. Med bagagerumsklappen på deres SUV åben, så der er adgang til varerne og en kant at sidde på, en stor grill med steaks på og vennerne placeret i komfortable klapstole. Jones Beach er turen værd, og finder man en sommerkoncert, man ikke vil gå glip af, så er den helt ideelle løsning af pakke badehåndklæderne ned sammen med koncertbilletterne. 

Se også: Guide til storbyer med strand