Guide: 5 storbyer med kulturoplevelser

Kan man tage på storbyferie her om vinteren, hvor det er koldt og regnfuldt de fleste steder? Ja, da. Her er en guide til fem byer, der har masser af gode indendørsoplevelser for den kultur- og kunstinteresserede.

Opera og ballet à la russe - Mariinskijteatret. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Museernes hovedstad

Hvad: Air and Space Museum, Natural History Museum m.fl. 
Hvor: Washington, USA

Der findes stort set ikke en en by uden et museum af en art, så hvordan afgør man, hvor man skal rejse hen, hvis man gerne vil bruge en del af sin ferie på at blive klogere? Tjah, det kommer an på, om der er et specifikt område, man interesserer sig for, og hvor en bestemt by glimrer på netop dette felt, eller om man er mere bredt orienteret.

Hører man til i sidstnævnte kategori, er Washington et godt bud på en storbyferiedestination for den museums-glade. Den amerikanske hovedstad rummer et væld af museer, der spænder fra Amerika før Columbus til  rumfart.

The Smithsonian Institute er verdens største museum og  har under  sin paraply 19 forskellige museer – og en zoologisk have – spredt ud over Washington.  Besøg eksempelvis Natural History Museum, der fortæller om menneskets oprindelse og alverdens flora og fauna, American Indian Museum om den oprindelige indianske befolkning, American History Museum om USAs historie,  Air and Space Museum om erobringen af luft- og himmelrummet, samt African Art Museum med unikke samlinger af afrikansk kunst.

Udover Smithsonian-stederne huser Washington også steder som The Holocaust Memorial Museum om jødeudryddelserne, Museum of Crime and Punishment om kriminalhistorie, The International Spy Museum om spionage gennem tiderne, samt  Folger Shakespeare Library med verdens største samling af Shakespeare-værker. og hvor man også kan se Shakespeare-teater og høre musik fra perioden
si.edu, ushmm.org, crimemuseum.org, folger.edu

 

2. Opera og ballet à la russe

Hvad: Mariinskijteatret 
Hvor: Skt. Petersborg, Rusland

Er man en skønånd med sans for såvel opera, ballet, kunst som arkitektur, er russiske Skt. Petersborg stedet. Byen blev anlagt af zar Peter den Store i begyndelsen af 1700-tallet som ny hovedstad for det mægtige russiske imperium, og tiltrak de næste 200 år et utal af kunstnere, intellektuelle, adelige og lykkejægere.

En så storslået by måtte naturligvis have et storslået kulturliv. De første år hyrede man italienske kunstnere, men i 1783 besluttede Katharina den Store, at Rusland skulle have sit eget opera- og balletkompagni. Zar-familien og de øverste adelsklasser kunne se forestillingerne på Eremitage Teatret ved Vinterpaladset, mens Skt. Petersborgs lavere rangerende borgere var henvist til en træbygning ude i byen.

Bygninger af træ har det med at brænde ned – det var også tilfældet her – så i 1860 åbnede det imposante Mariinskijteatret, der med sit interiør i blåt og sølv anses som et af de smukkeste i verden. Siden da har teatret dannet rammen for opera- og balletkunst i verdensklasse. De store Tjajkovskijballetter som »Tornerose« og »Nøddeknækkeren« havde premiere her, og russiske ballet-ikoner som Anna Pavlova, Rudolf Nureyev, Mikhail Baryshnikov samt koreografen George Balanchine har været tilnyttet teatret.

På programmet for resten af december 2012 og januar 2013 er bl.a. »Don Giovanni« (Mozart), »Nøddeknækkeren« (Tjajkovskij), »Den Flyvende Hollænder« (Wagner), »Carmen« (Bizet) samt »Madame Butterfly« (Puccini).
mariinsky.ru/en

 

3. Teater – med og uden sang

Hvad: »Cabaret«, »Helligtrekongersaften« m.fl.
Hvor: London, Storbritanien

Sådan en kold og klam vinterdag i London er der ikke noget bedre end at søge ly i en varm teatersal og lade sig føre bort fra hverdagen af nogle af verdens bedste og mest professionelle scenekunstnere – uanset om der er tale om alvorstungt teater, letbenede musicals, sort humor i kabareter eller rødmefremkaldende burlesque-optrædender.

Men hvordan skal man vælge, hvad man skal se af de mange, mange tilbud? Det mest oplagte udgangspunkt er at begynde med genren. Er man mest til musicals, er der eksempelvis »Billy Elliot«, »Book of Mormon« (skrevet af gutterne bag »South Park«-serien), »The Bodyguard« (baseret på filmen) og »Cabaret«. Holder man mere af det klassiske teater, kan man vælge mellem eksempelvis Shakespeare-dramaet »MacBeth«, »Judaskysset« om forholdet mellem Oscar Wilde og Lord Alfred Douglas, samt »Audiensen«, der har Hellen Mirren i rollen som dronning Elizabeth.

Og kan man ikke rigtig finde ud af, hvilken genre, man foretrækker, kan man jo – med henvisning til netop Hellen Mirren – vælge ud fra, hvor de store stjerner, som man kender fra film og tv-serier, optræder. Londons scener er så prestigefyldte, at man altid kan finde flere skuespiller-berømtheder her. I denne og de kommende måneder kan man således opleve blandt andre Kristin Scott Thomas i Harold Pinters »Gamle dage«, Stephen Fry i Shakespeares »Helligtrekongersaften«, Judi Dench i John Logans »Peter and Alice« og komikeren Rowan Atkinson  som håbløs lærer i Simon Grays »Quatermaine’s terms«.
londontheatre.co.uk, timeout.com/london

 

4. Moderne kunst Down Under

Hvad: Art Month 
Hvor: Sydney, Australien

Banker éns hjerte for den klassiske maler- og billedhuggerkunst, er der ingen vej uden om europæiske byer som Paris, Firenze, Madrid, Berlin og London.
Er man derimod frisk på det nyeste nye – og vil man gerne kombinere kunstoplevelserne med et laid back liv i solskinnet – ja, så er det bare med at booke en flybillet til Sydney i marts, hvor der er kunstmåned i den australske storby.

I Art Month er det samtidskunst, der er på programmet, og de besøgende får ikke blot rig mulighed for at se masser af kunst på byens mange gallerier, men kan også deltage i guidede »kunst-gåture« rundt i byen, opleve forskellige kunst-performances, være med i debatter om kunstens rolle, eller besøge en lang række lokale kunstnere, der åbner deres atelierer i anledning af kunst-måneden.

Vil man hellere ud på egen hånd og møde kunstnerne på et mere uformelt plan på caféer og resturanter, er det oplagt at lægge vejen forbi Balmain-forstaden, der er favorit-hænge-ud-sted for byens kunstnere, forfattere, musikere og filmfolk.
Besøg også gerne Art Gallery of New South Wales, der ud over at have en stor udstilling med moderne værker har en af verdens bedste samlinger af aboriginal kunst, der med sine rødder langt tilbage i den oprindelige australske besfolkning på en og samme tid er urgammel og helt moderne i sit udtryk.

Og, nåja, så må du jo ikke tage hjem igen uden at have besøgt mesterværket inden for moderne arkitektur: Operaen.
artmonthsydney.com.au, artgallery.nsw.gov.au

 

5. Klassisk i scifi-byen

Hvad: Schubert og Gothic Lolitas
Hvor: Tokyo, Japan

Mon ikke de fleste forbinder den japanske gigaby Tokyo med enorme skyskrabere, blinkende neonlysreklamer, et uigennemtrængeligt menneskemylder, hippe unge med de nyeste elektronik-dimser,  overstressede forretningsfolk, manga-tegneserier  og  alskens mærkværdigheder – kort sagt en by som hentet ud af en science-fiction film?

Og alt det dér er rigtigt nok, men den klassiske kultur er også stærkt repræsenteret i Tokyo; og her tænker vi ikke kun på landets egen tusindeårige gamle kultur.  Mange japanere nærer nemlig en stor kærlighed til klassisk europæisk musik – således er »Suzuki-metoden« ikke en salgsteknik for at få os danskere til at købe bittesmå biler, men en alternativ musikpædagogik udviklet  af den japanske violinist Shinichi Suzuki.

Tokyo har lige så mange koncertsale som New York og Paris, og ikke mange storbyer kan konkurrere med antallet af koncerter – her i 2012 således hele 358. Sandsynligvis har der været flere i både Wien og Berlin, men hvis man rejser dertil, får man ikke de mange tillægs-oplevelser, som der er mulighed for i Tokyo. Fra det enorme Tsukiji-fiskemarked over besøg i Senso-ji-templet til at kigge på mærkelige subkulturer i Harajuku-kvarteret, såsom Gothic Lolita-pigerne, Yamanba-spøgelserne og Mori Kei-skovfolket.

Derefter kan man have brug for at hvile hovedet lidt til en klassisk koncert; eksempelvis med Japan Philharmonic Orchestra, der 13. januar spiller bl.a. Schubert og Beethoven i  Suntory Hall.
gotokyo.org/en

Læs også: Guide til 24 timer i Tokyo