Guide: 5 sportsferier til Paris

Årets Tour de France, med den traditionelle sidste etape på Champs-Élysées i Paris, er slut. Men der er mange andre grunde til at tage på sportsferie i den franske hovedstad.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Fodbold

Hvad: PSG-Bordeaux
Hvor: Parc de Princes, Rue du Commandant Guilbaud
Hvornår: 3. august 2013

Gennem flere end 20 år var Paris den eneste af Europas betydelige storbyer, der ikke havde et tilsvarende betydningsfuldt fodboldhold. Byen havde selvfølgelig et hold i Ligue 1, Paris Saint-Germain, men siden det vandt mesterskabet i 1993-94, havde pariserne måtte se provinsboerne fra især Lyon og Marseille løbe med titlerne. 

Men i 2012 blev der vendt op og ned på styrkeforholdet i fransk fodbold, da Qatar Investment Authority købte hovedstadsklubben og smed uanede mængder af oliefantasillioner på bordet til træner- og spillerindkøb. Stjernespillere som Zlatan Ibrahimovich, Maxwell og Thiago Silva dukkede op på grønsværen i Paris og sendte PSG helt til tops som franske mestre. Og så sent som i denne uge sluttede Edinson Cavani, der spillede så fremragende for Uruguay under den nyligt afsluttede Confederations Cup i Brasilien, sig til truppen, efter at PSG sendte små 480 mio. kr.  til hans hidtidige klub, italienske Napoli.

PSG spiller sin første hjemmebanekamp i sæsonen 2013-14 mod Bordeaux på Parc de Princes, hvor Danmark fik høvl 1-0 af Platini & Co. i åbningskampen ved EM i 1984. De for os danskere så triste minder bør ikke afholde en fra at lægge vejen forbi det parisiske stadion, for det er en sjælden samling stjerner i en af Europas absolut mest spændende »nye« klubber, man vil kunne se udfolde sig her. Billetter til kampen og/eller rundvisning på stadion kan bookes via klubbens hjemmeside.

Info: psg.fr

2. Håndbold

Hvad: PSG Handball -Montpellier
Hvor: Stade Pierre de Coubertin, Avenue Georges Lafon
Hvornår: 5. oktober 2013

Så havde man lige vænnet sig til de dér grimme ærmeløse spillertrøjer hos AG København, før håndboldklubben lukkede i juli 2012, lige så pludselig som den var opstået. Spillerne blev spredt for alle vinde, og det store spørgsmål var, hvad nu med Mikkel Hansen – verdens bedste spiller i 2011 og den absolut største danske håndboldstjerne? Skulle han nu tilbage til FC Barcelona?

Næ, han skrev såmænd kontrakt med Paris Saint-Germain Handball (der havde Qatar Investment Authority også været på spil – man ved jo, hvordan det er at shoppe i Paris; man får altid købt lidt mere, end man lige havde regnet med), og med ét fik de sportsglade danskere endnu en grund til at besøge byernes by: En landsmand på et stjernespækket tophold  i europæisk håndbold.

Helt som planlagt vandt PSG Handball det franske mesterskab 2012-13, og det har de tænkt sig at gøre igen i den kommende sæson, der begynder i september. PSG Handballs første hjemmebanekamp er mod Chambéry (sidste års nr.  4), den 14. september, men vi anbefaler, at man venter med at besøge Stade Pierre de Coubertin til 5. oktober, når pariserklubben får besøg af ærkerivalerne fra Montpellier, hvor den franske superstjerne Nikola Karabatić huserede i mange år. Han er rykket videre til Aix-en-Provence, men sydfranske Montpellier skal nu nok forstå et give hovedstads-snobberne kamp til – og på – stregen.

Info: psghand.fr

3. Tennis

Hvad: BNP Paribas Masters
Hvor: Boulevard de Bercy
Hvornår: Fra 28. oktober-3. november 2013

Grand Slam-turneringen French Open – eller Roland Garros, som den rettelig hedder – er naturligvis den største og vigtigste tennis-turnering i Paris, men lige nu virker maj 2014 meget langt væk.

Så kan man »nøjes« med herrerækkerne (det går alligevel heller ikke så godt for Wozniacki for tiden), kan man opleve verdensklassetennis allerede i slutningen af oktober, når klodens bedste herrespillere mødes på Palais Omnisports de Paris-Bercys indendørsbaner.

BNP Paribas Masters – og dén turnerings navn er egentlig Paris Masters, men sponsoren fik det sidste ord – er årets niende og sidste stop i herrernes ATP Masters-touren inden sæsonafslutningen i ATP World Tour Finals, der bliver spillet i London.

Turneringen har sine rødder tilbage i 1968, hvor den var en del af Grand Prix-touren, og siden da har en række prominte navne kunne løfte trofæet i triumf; for at nævne nogle få: Arthus Ashe, Ilje Nastase Stefan Edberg, Boris Becker, Andre Agassi, Pete Sampras, Novak Djokovic og Roger Federer. Sidste år vandt spanske David Ferrer.

Er Paris’ næstvigtigste turnering bare ikke godt nok, så er det naturligvis French Open, man skal se. Den finder næste gang sted fra 25. maj (forår i Paris, oh-la-la) til 8. juni 2014 på Stade De Roland Garros, 2 Avenue Gordon Bennett, og her skal man forberede sig på, at der er kamp om tilskuerpladserne ved de berømte røde grusbaner.

Info: bnpparibasopen.com og rolandgarros.com

4. Rugby

Hvad: Six Nations Tournament: Frankrig-England
Hvor: Stade de France, Rue Francis-de-Pressenséy
Hvornår: 1. februar 2014

Da jeg for nogle år siden besøgte Toulouse på en forårsferie, oplevede jeg, hvad der nærmest må betegnes som en sports-åbenbaring. Overalt hang der bannere i byens lilla-hvide farver, og indbyggerne – fra babyer til bedsteforældre – var samlet foran en storskærm på byens rådhusplads. Toulouse var på den anden ende, fordi byens rugbyhold mødte Paris i kampen om det franske mesterskab. Toulouse vandt, og en kæmpefest gik i gang.

Da jeg dagen efter tjekkede aviserne, gik det for alvor op for mig, at rugby er kæmpestort i Frankrig, og siden da har jeg under mine besøg i Frankrig altid lige holdt øje med, om der var en sportsbar med rugby på programmet i nærheden.

Den franske rugby-turnering er naturligvis meget vigtig, og det er oplagt at lægge vejen forbi Stade Jean Bouin, når Paris’ store rugbyhold, Stade Francais Paris (ja, det er lidt forvirrende med de navne, men det hedder det), 31. august møder Biarritz i sæsonens første hjemmekamp.

Men hvis man virkelig vil opleve smæk for skillingerne, skal man vente til 1. februar 2014, hvor det franske rugbylandshold tørner sammen med det engelske ditto i den klassiske Six Nations Tournament, hvor Frankrig, England, Skotland, Wales, Irland og Italien hver år kæmper om, hvem i Europa, der er de sejeste på en rugbybane. Turneringen har rødder tilbage til slutningen af 1800-tallet og er ekstremt prestigefuld at vinde– som Wales gjorde i år.

Info: stade.fr og rbs6nations.com

5. Maraton

Hvad: Paris Marathon
Hvor: Champs-Elysées
Hvornår: 6. april 2014

Når man er på ferie i Paris, er det helt normalt, at man traver op ad avenuer og ned ad boulevarder, indtil éns lårmuskler syrer til, og man må sætte sig på en fortovscafé for at hvile sig lidt og genoprette væskebalancen med et glas kølig hvidvin.

Hvis man er af den mere hårdføre type, kan man tage på en anderledes tur gennem den franske hovedstad ved at deltage i Paris Marathon, der blev afholdt første gang tilbage i 1896. Dengang var der 191 deltagere – i år løb 39.967  profesionelle og amatører de 42,195 km, hvor kenyanske Peter Some vandt mændenes løb i 2:05’38” og etiopiske Tadese Boru  kvindernes  i 2:21’06”.

På turen gennem Paris får man rig mulighed til at se nogle af byens seværdigheder, hvis man da ellers har overskud til at nyde dem. Starten går på ikoniske Champs-Elysées med Triumfbuen, herefter krydser ruten Concorde-pladsen med obelisken, går ad Rue Rivoli forbi Louvre-museet og Hôtel de Ville (rådhuset), over Bastille-pladsen med operaen og videre ud til Vincennes-skoven, som man tager en lille rundtur i. Herefter går det ad Rue de Charenton og Avenue Daumesnil tilbage til Bastille-pladsen, hvorpå man løber langs Seinen forbi blandt andre Grand Palais og Eiffeltårnet, ad Avenue Président Kennedy og videre ud til Bologne-skoven, som man løber igennem, inden man via Porte Dauphine ender på Avenue Foch, hvor mållinjen er ved Triumfbuen.

Info: parismarathon.com

Læs også: Sådan oplever du sport i L.A.