Guide: 5 skotske oplevelser

Skotland er fyldt med saftig historie og friluftsoplevelser, der kalder på hønsehunde og tweedkasketter.

Det charmerende historiske slot, Ballindalloch Castle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Helle Schønning
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kroningsstenen

Hvor: Scone Palace
Hvad: Overdådigt slot med mystisk historie…

Her står den, kroningsstenen. Foran Scone Palaces lille kirke. En stenskammel af to blokke og et sæde med jernringe i siderne. En kopi – for den ægte står i Westminster Abbey, hvor majestæter er blevet kronet på den gennem over 700 år. Eller gør den nu også det? I 1296 stjal Edward I stenen fra Scone Palace til Westminster Abbey i Edinburgh. Men den er af sandsten som Scone Palaces mure. Så Edward er måske blevet snydt, for stenen menes at være endnu ældre.

For eksempel en romersk altersten, som nogen har »skaffet« til Skotland. Desuden stjal en flok unge oprørere i 1951 stenen, og rygter vil vide, at de endnu har den ægte og lod politiet finde den kopi, der nu er retur i kirken. Godt med drama og ingen klare svar – og selve Scone Palace er tillige et  overdådigt brus af sale, antikviteter, franske silketapeter og rokoko-fråds. Find guiden med hentehår, han er så sippet, at det er sjovt!
Info: scone-palace.co.uk


Kystbyen

Hvor: Plockton
Hvad: Skotland, set fra havet…

Helt derude, hvor det skotske højland rinder ud i havet mod vest, ligger lillebyen Plockton. Slidt og idyllisk med sine hvidkalkede huse og fiskerbåde. For enden af havnepromenaden, efter smågallerier og byens hotel, finder du shoppen med sæber af havtang og bøger som »Sheep for beginners – a dip into the world of wool«. Fårehold hitter – i Plockton.

Det hele minder om et mini St. Tropez i landlig skotsk forklædning. Med palmetræer, der takket være Golfstrømmen trives langs små rækkehuse med Mary Poppins-skorstene. Herfra er der vue over den måge- og stenklædte strand til klippehalvøen, Isle of Skye. Man lever fredeligt, uden at ane, hvor hipt det hele kunne være – og heldigvis for det. Tag med skipper MacKenzies båd fra den lille havn for at opleve sælkolonien ude på klippeøerne. Måske får du endda et glimt af oddere. Og helt sikkert af Skotlands flotte forrevne kystlinje.
Info: calums-sealtrips.com

Fluefiskeri

Hvor: Rothiemurchus Estate
Hvad: Klassisk friluftssport i nationalpark

Så er det på med de praktiske sko, for på herresædet Rothiemurchus er der gang i dyder som raske traveture, fluefiskeri, lerdueskydning, ridning, Land Rover-ture og ornitologiske udflugter med chance for at møde vadefugle og endda fiskeørne. Området er fredet som nationalpark og meget naturskønt. Familien, der som andre ejere af historiske ejendomme, må være kreativ og flittig for at vedligeholde det hele, har åbnet portene og tilbyder naturoplevelser for alle.

Så hvorfor ikke hylde en af de ædle skotske traditioner: Hop i et par gummistøvler og tag med til den smukt beliggende sø, hvor man med bløde bjerge i baggrunden kan nyde en fredsommelig stund med at gøre livet usikkert for en hel masse regnbueørreder… Udstyr kan lånes, og til begyndere er der uhyre tålmodige instruktører, der elsker at åbne gæsternes øjne for fluefiskeriets magi.
Info: rothiemurchus.net


Slottet

Hvor: Ballindalloch Castle
Hvad: Charmerende historisk slot

»Jeg var fem år, da mine forældre gjorde det fuldkommen klart, at dette sted er mit liv,« siger Lady Claire Macpherson-Grant Russel og slår ud med en velmanicureret hånd mod sit smukke, velholdte slot, Ballindalloch, fra 1546. Det har altid været i familiens eje, og ladyen er en oplevelse med sit excentriske og umådeligt charmerende væsen. Er hun hjemme, vil hun antageligvis komme brusende over plænen iført rosa chaneldragt og et par cocker spaniels, klar til at fortælle om slottet.

Her er åbent for gæster, og det er en fornøjelse at vandre omkring i de smagfuldt indrettede rum og sale. Det er tydeligvis et hjem og ingen upersonlig udstilling. Det er også her, det berømte Aberdeen Angus kødkvæg har hjemme, og de potentielle højrebsstege græsser ude på engene. For de, der hverken orker kvæg eller slotsrundvisninger, har husets herre anlagt en 9 hullers slots-golfbane.
Info: ballindallochcastle.co.uk

Whisky

Hvor: The Dalmore Distillery
Hvad: Whiskyfremstilling siden 1839

»En god whisky skal nydes i selskab med gode venner, colombiansk kaffe og ren chokolade med 68 pct. kakao. Og så lidt koldt vand i. 38 pct. er perfekt,« forklarer Murdo Reed, der ved alt om whisky og engageret viser rundt i destilleriet bag sørøveragtige dynger af gamle trætønder ved bredden af fjorden Cromarthy Firth. Han fremviser både kølige kældre og skinnende kobberkar, fyldt med heftigt boblende væsker, der ligner noget fra et hekselaboratorium, men er forstadiet til de ædle ravgyldne dråber.

Over bygningerne hviler en let tåge. »Det er englenes andel,« bedyrer Murdo om den smule, der altid fordamper fra tønderne… Se geviret uden på stenhuset. Og på hver en flaske: Det fik MacKenzie-klanen ret til at bruge i våbenskjoldet, da forfaderen til destilleriets stifter i 1263 reddede Kong Alexander 3 fra en rasende hjort under en jagt. De kan altså det med historie i Skotland. 
Info: thedalmore.com

Læs også: 10 af Europas skønneste slotshoteller