Guide: 5 sanser i Paris

Nyd en topløs cancan (ikke frækkere, end at børnene kan være med), bliv skrubbet 100% ren i hammam eller duft krydderurter i byens mindre kendte parker.

Macarons har for længst overhalet de amerikanske cupcakes i popularitet og hvis ikke de skulle være et tilløbsstykke i Paris, hvor konditorerne kan lave de smukkeste og mest kreative varianter, hvor så? Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Se – der er Da Vinci-koden

Hvad: Sightseeing i løb
Hvor: Over hele Paris

»Vi ses 8.30 i løbetøj i Rue de Faubourg Poissonniére foran dit hotel i morgen. Kind Regards Nick.«
Nick er indehaver af det lille succesrige firma, Paris Running Tours. Han lever af at vise den smukke hovedstad og dens betagende sights frem for turister i løb på ruter, der går på kryds og tværs af kendte pejlemærker og seværdigheder som f.eks. Sacre Coeur, Champs Elyssée og Notre Dame. I al slags vejr, men naturligvis primært om sommeren, hvor især amerikanske turister booker en løbetur. Derfor bliver Nick også ekstra glad, når han hører en skandinavisk stemme i røret, som vil booke en løbetur med makker.

Paris Running Tours har fire faste ruter at vælge imellem: Paris øst med Louvre, nord eller vest samt en særlig rute, der følger Dan Browns Da Vinci Code fra plot til plot. Nick har deltaget i 14 maratons og har desuden 17 triatlons bag sig, så han er en erfaren løbetræner, der både kan tage sig af begyndere og øvede. Standardturene er på ca. 10 km, men man kan også arrangere et halv- eller et helmaraton. Prisen for turen er 100 euro, hvilket er ca. det dobbelte af, hvad det koster at sætte sig i en af de kendte turistbusser og se Paris oppefra, til gengæld er det ti gange sjovere at jogge end at køre i dobbeltdækker. 
Info: parisrunningtours.com
 

2. Lyt – til cabaret

Hvad: Cabaret
Hvor: La nouvelle Eve, 25, rue Pierre Fontaine

La Nouvelle Eve er noget så særligt som en arketypisk parisercabaret i gåafstand fra Moulin Rouge, der har været dansk-fransk ejet i flere generationer. Som at træde ind i en bordeaux tidslomme af plys, stoflampetter, scenelys, bare bryster og flotte bagdele og fois gras. Det hedder sig, at man ikke skal have for lange ben eller for store bryster, hvis man vil danse cancan på La Nouvelle Eve. Til gengæld skal man have en meget velformet popo, hvilket er med til at gøre pladserne på de forreste publikumsrækker i det smukke lokale ekstra attraktive.

La Nouvelle Eve er charmerende som en location i en film, slidt på en smuk måde, som kun en ældre fransk dame kan være det, og med et klassisk repertoire. Vi havde børnene med til showet som ud over benspjæt og spagat byder på tryllekunster, akrobatik og en overraskende fin fireretters menu med »chee«, som den japanske tjener sagde både, når han bød på sit imponerende udvalg af franske ost og skulle tage billeder af os. Da stedet også er åbent for selskaber, er det en god idé at bestille bord i forvejen – og sige, hvor man gerne vil sidde, hvis man f.eks. helst ikke vil have krydret sine franske chansons med høj australsk latter eller new zealandske jokes. Vi fik begge dele med i prisen – og det var bestemt ikke kedeligt.
Info: lanouvelleveparis.com
 

3. Føl – ny hud på vej

Hvad: Badeanstalt
Hvor: Le Hammam, La Mosquee de Paris, 39 Rue Geoffroy, Saint-Hilaire

Hammammen i Paris’ moske er hemmelig, selv om den selvfølgelig er omtalt i adskillige turistguider. Derfor: Hold. Det. Fortsat. Hemmeligt.

En af grundene til, at den fabelagtige moske og dens skønne badeanstalt ikke er overrendt, er, at stedet nægter at følge med tiden på en måde, der indebærer, at behandlings- og hvilerummet og de mange marmorklædte dampaflukker er befriet for alle moderne wellness-klichéer. Så her er ikke specielt lækkert eller zen-agtigt, og smoothies og tørret frugt kan man glemme alt om, bag de rødmalede svingdøre til hammammen kan man til gengæld få en kop sød arabisk te. Moderne markedskræfter været forment adgang til den byzantinske bygning siden åbningen i 1920 med det resultat, at servicen også er intakt. Det vil sige, at man heller ikke skal regne med at få gratis smil eller et minut ekstra med skrubbehandsken. Alt foregår i et »sløvtikkende« tempo, og med mindre man husker at stoppe en euroseddel i bikinikanten kan man godt komme til at vente halvanden time på at blive masseret. Det hjælper at tippe de rigtige. For 50 euro får man sort afrikansk sæbe og en post-it, der giver adgang til at blive skrubbet og derefter masseret af en hennafarvet marokkansk bedstemor, der har set så mange kroppe, at hun må kunne skrive bøger om det.

Sæt to-tre timer af og synk ned i en verden, hvor alt bevæger sig i totredjedele takt af byen udenfor. Man føler sig som en baby bagefter.
Info: la-mosquee.com

4. Smag – med tomat og basilikum?!

Hvad: Kager
Hvor: Patisserie Pierre Herme, 72 rue Bonaparte

De små, delikate, sprøde macarons har fået en renæssance i kageverdenen i de sidste par år. Og hvis ikke de skulle være et tilløbsstykke her i Paris, hvor konditorerne kan lave de smukkeste og mest kreative varianter, hvor så? Macarons’ne har for længst overhalet de amerikanske cupcakes, som ellers var alle kvinders yndlingskager for nogle år siden, da serien Sex in the City kørte på tv-skærme og i biografer. I dag er det macarons, man skal give sin elskede. Det er en kunst at få den lille kage i tre dele til at være helt perfekt, når man forsøger sig selv hjemme i køkkenet – blød creme i midten omsluttet af to knasende sprøde bunde, som alligevel har et lille, sejt bid.

De seneste år er macarons kommet i både mikro- og makrostørrelse og i alle mulige farver og smagsvarianter. Ikke længere bare chokolade, men chokolade med havsalt, banan med chokolade, chokolade med cracklingsugar, som laver et lille festfyrværkeri i munden, og sidst, men ikke mindst macarons med tomat og basilikum. Smager forrygende, koster dyrt, men er en kærlighedsgave. Man kan også shoppe delikatesserne hjemmefra på nettet via Pierre Hermé, kendt for sin legendariske mandarin-olivenolie kombination, sine årstids macaron-kollektioner og showstykket 13 variationer over citron-macarons.
Info: pierreherme.com
 

5. Duft – urtehaver midt i byen

Hvad: Park
Hvor: Parc de Bercy, Qaui de Bercy, 1, rue Paul Belmondo

I 12. arrondissement gemmer sig et Paris, pariserne selv kalder »upcoming«. Her finder man bl.a. Frank Gehrys kubistiske Cinematheque Francaise, som viser film noir og har løbende udstillinger og en herlig butik for alverdens filmnørder.
Lige ved siden af ligger Parc de Bercy, som i virkeligheden er tre forbundne parker.
Her ligger Paris’ sejeste skaterbane, en lang asfalteret rutsjebane med seriøs højde på. Og langs parkens anden side ligger nye, kreative familieboliger med masser af blomstrende og grønne altaner og karnapper.

Parken var, før filmnørder, skatere og familierne rykkede ind i området, i tidernes morgen centrum for al vinhandel, også uden for Frankrigs grænser. Området har sågar på et tidspunkt været ejet af én stor, rig familie. I dag dufter her således af en blanding af gamle penge, moderne storbyliv, engelske roser (der er en rosenhave med 95 sorter) og krydderurter. Duften af sidstnævnte stammer fra et storladent haveprojekt for parisiske skolebørn, midt inde i storbyen, hvor et tyvetal duftende små, anarkistiske urtehaver får lov til at folde sig ud. Børnene får hver sit eget lille jordstykke, hvor de kan dyrke urter, grøntsager og forskellige buske, der tiltrækker særlige insekter og fugle. Samtidig viser urtehaven diversiteten i det franske grøntkøkken. Gigantiske orange vaser med grøn beplantning på toppen (som på afstand ligner kæmpekarotter) viser vej til haven.

Se også: Guide til 24 timer i Paris