Guide: 5 rejser med nordlys

Aurora Borealis – Nordlyset – vil ifølge NASA i år skinne kraftigere, end det har gjort de sidste 50 år. Her er fem gode steder at opleve fænomenet.

Oplev det flammende, lysende nordlys fra snescootere midt på en frossen sø mellem Norge og Rusland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordlys og snescooter

Hvad: Snescootersafari
Hvor: Svalbard, Norge

Man kan ikke være fuldstændig sikker på at opleve nordlys på den norske ø Svalbard om vinteren, for vejret kan være for barskt, men muligheden er til stede. Og hvorfor ikke kombinere jagten på nordlyset med en snescootersafari? En snescootersafari på  øen i det arktiske hav mellem Norge og Nordpolen, arrangeres af blandt andre Spitsbergen Travel, som tilbyder to-, tre-, og femdages ture i den barske natur. Man kører i grupper på op til ti og overnatter blandt andet i en hytte langt fra civilisationen. Med i prisen på godt 6.500 kr. for todages turen er måltider, overnatning – og en guide, der kan håndtere alle problemer i den ekstreme natur. Inklusive eventuelle møder med isbjørne.

Minus 28 grader føles rigtigt koldt, når man kører på en snescooter med 50 kilometer i timen. Men med den rette påklædning (hvilket vil sige fem lag uld og fleece plus »flyverdragt« og isolerede støvler) er det en oplevelse udover det sædvanlige at suse gennem et landskab dækket af is og sne.

spitsbergentravel.com

 

Ishotel i Kirkenes

Hvad: Nordlys-jagt
Hvor: Grænsen mellem Norge og Rusland

Her er vi langt mod nord – så langt, at vi befinder os i grænselandet mellem Norge og Rusland. Det er midt i marts, temperaturen er minus 20 grader og jagten på nordlyset udgår fra den norske by Kirkenes, hvor man kan overnatte på ishotellet.

Her bliver Rejselivs udsendte sammen med det øvrige hold pakket ind i kæmpe forede dragter, og de køres i bus en times tid, inden den udskiftes med snescootere.

Pasvikdalen er, trods den korte distance til Kirkenes, en vildmark – en smuk ødemark med 40 brune bjørne, rener, jærv og masser af andet liv.

Stjernehimlen står stor og så lysende klar, at man tror, den er kunstigt. Og så begynder nordlyset at spille. Først som smalle, aflange striber, senere brede – og andre steder nærmest som stjerneskud. Hele tiden og inden for få minutter forandrer det sig. Det er pragtfuldt og lige så uforudsigeligt, som det skal være ... Det er overjordisk.  Bedste rejsetidspunkt:  Fra slut december til medio marts.

kirkenessnowhotel.com, kirkenesinfo.no

 

Se lyset fra skibet

Hvad: Hurtigruten
Hvor: Nord for polarcirklen

»Der er observeret nordlys på himlen,« lyder det skrattende fra højtaleren. Og så til ære for de engelsktalende turister: »Northern light on the sky.«

Vi er om bord på Hurtigrutens skib, M/S Trollfjord, og folk skubber stolene ud og – for nogens vedkommende – løber op mod øverste dæk. De rutinerede har taget jakker og vanter med til middagen, den slags har man ikke tid til at hente i kahytten på vejen, for det bølgende lyshav på  himlen bestemmer selv, hvornår det forsvinder igen. Og om det overhovedet vil åbenbare sig.

Selskabet sejler i fast rutefart mellem havnene langs Norges nordlige og vestlige kyst, og udover udkald i højtaleren, når besætningen opdager lysleg på himlen, tilbyder rederiet i stort set alle havne polar-oplevelser, som involverer sne og smuk natur og under åben himmel. Eller man kan blive om bord på skibet og lære at binde knob, deltage i foredrag om samerne eller blot nyde udsigten gennem panoramavinduerne.

Hurtigruten.com, arctic-adventure.no

 

Romantik i vindueskarmen

Hvad: Nordlys i Grønland
Hvor: Ilulissat

Uhyre romantisk er det, hvis I befinder jer en iskold og klar vinternat på hotel Arctic i Grønland, 250 kilometer nord for Polarcirklen ved Disko-bugten.  Hvis du vågner sådan en nat midt i januar, hvor det fryser 30 grader, så væk endelig kæresten.

Sæt jer i vindueskarmen og nyd en af de mest romantiske forestillinger, der gives: Ud af mørket flammer nordlyset. Over fjeldene det grønne lys, der hele tiden skifter form og størrelse, en ren festforestilling  – og i den frosne fjord lyser isbjergene blegt. Ingen kan sige nej til et kys her.

Også længere mod syd, i Kangerlussuaq (Søndre Strømfjord) er der fine muligheder for at se nordlys. Søndre Strømfjord er næsten altid leveringsdygtig i de flotte farver. Pga. det arktiske indlandsklima er der 300 dage med klar himmel hvert år.

Af samme grund har amerikanerne her en forskningsstation, »Kellyville«, hvor nordlyset og atmosfæren er under observation i samarbejde med Dansk Meteorologisk Institut.

www.greenland.com

 

Storby og nordlys

Hvad: Varme bade og nordlys
Hvor: Island

Islands hovedstad Reykjavik er ideel til jagt efter nordlyset. Man skal helst opleve himmelfænomenet fra naturen, væk fra kunstige lyskilder, og det gør man i Island kun 20 kilometer fra hovedstaden.

Flere tur-arrangører tilbyder aftenture til steder, hvor det er særligt godt at opleve nordlyset. Sæsonen strækker sig fra tidligt efterår til tidligt forår.

Reykjavik er også berømt for sine termiske bade, og i vinterens mørke er der ikke noget bedre end at træde ned i det hede vand fra undergrunden. Og der er mange andre muligheder end Den Blå Lagune.

Omkring hovedstaden er der et halvt hundrede steder, hvor det geotermiske vand er så tæt på overfladen, at det let kan pumpes op. Især i Laugardalur – Laugar dalen. Her ligger byens største pool-kompleks. Her er indendørs pool i olympiske mål, og et mega udendørs poolanlæg med vandrutsjebaner for store og små, syv jacuzzies og et stort termalbad for hele familien.

viatorcom.dk

Læs også: På grænsen mellem Norge og Rusland