Guide: 5 oplevelser på Malta

Malta er med sine 7.000 års historie et sandt skatkammer af både historiske og kulturelle oplevelser. Dertil kommer en smuk natur og et fremragende køkken.

Foto: Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Maltas kulturelle centrum

Hvad: Hovedstaden Valetta
Hvor: Øens nordøstlige del

Man siger, at Valetta blev bygget af gentlemen til gentlemen: nemlig af otte Johanitterriddere fra otte forskellige lande, som i 1530 fik de maltesiske øer af den tyskromerske kejser Karl V. I årene efter byggedes byer, palæer, kirker og fæstninger. Det vigtigste monument er Johannes-katedralen (St. Johns Cathedral), én ud af Valettas 25 kirker og katedraler og rigt dekoreret i guld og marmor.

Det er her, man kan se Caravaggios berømte maleri af apostlen Johannes’ dramatiske død. De overdådige indtryk går igen overalt. Selv om Malta er en lille ø, finder man også her det barokke Manoel-teater, der er Europas tredjeældste, foruden kunstmuséer og det storslåede Stormesterens Palads (Grand Masters Palace). En mindre kendt perle er Casa Rocca Piccola, der i de forløbne 200 år har tilhørt samme familie; nemlig markisen af Pirot, som selv viser gæsterne rundt i de private gemakker, der er spækket med kunst, antikke møbler og sølvtøj.

Mdina

Hvad: Maltas første hovedstad
Hvor: Inde i landet ved Rabat

»Den Tavse By« kaldes Mdina, som araberne i 1100-tallet delte i to  med en lang bymur, mens området udenfor fik navnet Rabat. Efter et jordskælv ødelagde halvdelen af Mdina i 1693, er arkitekturen i dag både middelalderlig og barok. Inden for bymurene befinder man sig i en fredfyldt oase med smalle gader og smukke bygninger – bl.a. Palazzo Falso fra1200-tallet, som i sine senere år tilhørte den svenske samler og filantropist, Olof Gollcher.

Paladset er nu museum, hvor man kan se Gollchers tusindvis af orientalske objekter og bøger eller slå sig ned i gårdhavens café. På Mdinas bastionsplads har man en imponerende udsigt over Maltas nordlige og sydlige landskab. Foran byporten kan man tage en gammeldags hestedroske, og i St. Paul Street står tiden stille i Freddie Carunas lille skomagerbutik, hvor mange berømtheder, som eksempelvis Sophia Loren, gennem tiderne har fået repareret deres sko.


Marsaxlokk

Hvad: En lille fiskerby med et populært marked
Hvor: I Marsaxlokk Bay

Et af Maltas mest populære steder er den lille fiskerby Marsaxlokk, hvor fiskerne lægger deres farverige både til om morgenen for at sælge fisk, mens deres koner sælger håndlavede kniplinger og duge. Håndarbejdet er en vigtig tradition på Malta, og hver oktober afholdes en kniplingefestival. Maden er også vigtig, og den lokale olivenolie, honning, citronlikør, tomatpasta og de vine, som man finder på markedet, er af højeste kvalitet.

Et godt sted, hvor man kan prøve alle de maltesiske specialiteter, der også har strejf af det italienske køkken, er Ta’ Victor. Den lille restaurant på Misrah Madonna ta’Pompei ser ikke ud af meget, men serverer klassikere som Lampukafisken, der serveres grillet eller indbagt, og den berømte Fenek, som består af kanin, og kartofler bagt med vin og tomatsovs. Raviolien, der er fyldt med ost fra den maltesiske ø, Gozo, er også populær ligesom de lokale, og meget søde desserter. Kaffen er krydret med anis.

De Tre Byer

Hvad: Tre havnebyer
Hvor: Over for Valetta

Malta har lange kyststrækninger, som gennem tiderne har skullet forsvares – alene Johanitterridderne anlagde 60 km med bastioner. Det betyder også, at en af de bedste måder at begynde et Malta-besøg er fra havet. Fra Valetta Waterfront kan man i en  traditionel dghajsa-båd sejle til Senglea, Cospicua og Vittoriosa, der er navnene på De Tre Byer, som Napoleon kaldte dem.

Som man tøffer rundt i den lille træbåd, forbi sejlbåde og krydstogtskibe, kommer man i nærkontakt med omgivelserne og de billedskønne havne, indtil man stiger af i Vittoriosa – »Sejrens By« – hvor Johanitterriddere slog sig ned i 1500-tallet. Det bærer indgangen til stedet præg af. Når fjenden troede, at han var trængt ind i byen, viste der sig endnu én port.  Således skal man gennem tre byporte for at komme ind til hjertet af den lille by, der i dag er et fredeligt boligkvarter med stemningsfulde gågader og smukke monumenter.


Dykkeoplevelser

Hvad: Sunkne skibsvrag
Hvor: Marsamxett Harbour

Malta er det perfekte sted til en aktiv ferie. Om det så er at tage på vandreture, klatre i klipper eller windsurfe fra en af de mange strande, som eksempelvis Golden Sands-stranden i Mellieha. Mange kommer også hertil for at dykke. Foruden et koralblåt hav og undersøiske grotter har Malta også mange skibsvrag. Der faldt 6.000 ton bomber over øen under 2. Verdenskrig, og flere skibe blev sænket.

Bl.a. den britiske destroyer HMS Maori, der spillede en væsentlig rolle under jagten på det tyske krigsskib Bismarck, og som blev sænket i 1942. Det 115 m lange skib blev senere delt i to og trukket til St. Elmo Bay, hvor man kan dykke i og omkring det. Ikke langt derfra ligger to andre vrag, Carolita og MW Odile. Maltas kyst gemmer også på sunkne statuer, som man blandt andet kan opleve uden for Maltas kasino ved Mercanti Reef, hvis rev også byder på varierede undersøiske landskaber.

Læs også: Ti øer der har lidt ekstra