Guide: 5 oplevelser i Jerusalem

Den hellige stad er genemsyret af alvor og historie, men har også sine moderne og muntre sider. Tag en afstikker til en by med smag for kultur og arkitektur.

Det kristne, jødiske, muslimske og armenske kvarter, fungerer som levende handelsgyder og souk’er. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elsebeth Mouritzen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bær dit eget kors

Hvad: Pilgrimsfærd
Hvor: Via Dolorosa, gl. Jerusalem

Læs også: Mangfoldigt madunivers i Israel

Gør det på hvilken som helst anden dag end Langfredag! Der er altid mange mennesker på Via Dolorosa (»Smertens vej«), men Jesu vej til korsfæstelse vil også altid være den store seværdighed i den gamle bydel. Rundt omkring på ruten står mandshøje trækors, for man kan faktisk låne et og bære det på sine skuldre fra 2. post på ruten ved Church of Condemnation, hvor man mener Jesus også fik sit, og så stille det fra sig ved 9. post (hvis man ikke giver op før), inden man kommer ind i Gravkirken, hvor resten er. Snyd ikke dig selv for at gå ned i den underjordiske armenske kirke, som er fantastisk smuk. Den direkte tur begynder ved Løveporten over for Olivenbjerget, men det er en skam ikke at komme gennem både det kristne, jødiske, muslimske og armenske kvarter, der fungerer som levende handelsgyder og souk’er (de har bl.a tidens moderne brune »jesus«-sandaler), ved at begynde fra Jaffa-porten.
jerusalem-oldcity.org.il

 

Luksus shopping

Hvad: Mamilla Mall
Hvor: Alrov Mamilla Avenue/Agron Street

Det er lidt af et kulturchok at komme ud fra den gamle by ved Jaffa-porten og gå ned ad trapperne til et toptrendy shoppingmall med 140 butikker som Rolex, Polo Ralph Lauren, Nike, Tommy Hilfiger og Gap mellem israelske top-designermærker, restauranter og cafeer samt plads til gadeteater. Det har kostet sværdslag at få lov at bygge så tæt på den helligste af alle bydele, men 40 år og 1 mia. kr. senere står projektet færdig, arkitektonisk smukt tilpasset både de oprindelige bygninger fra det 19. århundrede, som er integreret i mall’en, men så det også følger dekretet for alle bygninger i Jerusalem om, at de skal have en ensartet lys limstens-facade. Som alle steder i Israel er der lukket fredag eftermiddag og lørdag, men åbent kl. 10-22 øvrige dage. I forbindelse med mall’en ligger det supermoderne Mamilla Hotel, indrettet i tilsvarende international luksus-stil, som er god for en drink på terrassen, hvis man ikke har budget til værelse med udsigt.
mamilla-jerusalem.co.i

 

Kunst og bibelsk kost

Hvad: Chutzot Hayotzer (kunstner-kolonien)
Hvor: Horkanos Street

Når man har fået nok internationale mærkevarer, skal man ikke mange skridt væk for at opleve unikt håndarbejde. Faktisk skal man bare gå til højre, ved nederste trappe, når man er færdig i Mamilla, og så kommer man til en af byens »hemmeligheder«, kunstner-kolonien, lige ved siden af et legendariske King David Hotel. Husene, som ligger i en duftende have, er den ægte vare, de er tidligere gamle stalde, men velholdte, og gaden oser af atmosfære. Området lå i lang tid efter staten Israels oprettelse som ingenmandsland, men to år efter Jerusalems forening til én by, fik 24 israelske kunstnere lov til at rykke ind med maleri, tegning, kalligrafi, smykkekunst, læderarbejder og keramik, som de hver især sælger fra deres arbejdende værksteder. Noget er moderne, andet mere traditionelt og religiøst. Bliver man sulten efter andet end kunst, kan koloniens restaurant The Little Eucalyptus diske op med frokost og middag inspireret af Biblen.
jerusalem-art.or

 

Regnbue og Dødehavsruller

Hvad: The Israel Museum
Hvor: Neveh Sha’anan

Jerusalems svar på MoMa og The Metropolitian er museet blevet kaldt, og det er også imponerende, både i sin arkitektur, indhold og beliggenhed. Israels største kulturinstitution fra 1965 har været under renovering og udvidelse i et par år, men åbnede igen sidste sommer og står nu flot og skarpt på sin bakketop med udsigt til parlamentet, Knesset. Mest kendt er Dødehavsrullerne, men ellers rummer museet ligesom de amerikanske forbilleder kunst og genstande fra Nord- og Sydamerika, den arabiske og asiatiske verden, impressionistisk billedkunst og skulptur, og museets direktør James Snyder siden 1996, som kommer fra MoMa i NYC, har fået lov til løbende at udvide samlingen af moderne kunst. Til genåbningen bl.a. med et værk af Olafur Eliasson, som består af 300 håndmalede stykker lærred i hver sin farve, som tilsammen bliver til en 14 meter lang regnbue. Husk også haven med skulpturer af bl.a. Rodin og Henry Moore.
english.imjnet.org.il

 

Kosher gourmet

Hvad: Hachatzer
Hvor: 7, Beth Lehem Road

Tag dig ikke af, at det ligner en byggeplads med brølende lastvogne ud og ind ad indkørslen. Det ér en byggeplads ved siden af, for her lå den gamle togstation, men den unge Cordon Bleu-uddannede kok Moti Ochana kunne se mulighederne i de runde olielagre og har forvandlet dem til restauranten Hachatzer, som betyder »gårdhave« – og sådan en har han faktisk også, med plads til 300 gæster. Indenfor er der stille i enkel New York-stil og tilsvarende moderne menukort med middelhavs-inspiration baseret på lokale råvarer. Køkkenet er kosher, det vil sige. at der ikke bruges mælkeprodukter, fordi han serverer kød, men ingen savner det i hans velsmagende mad. Tag en tasting-menu, for han har så mange gode ting, at man må smage mest muligt. Et hit er hans tapas-agtige små salatskåle, bagt aubergine med tahina og citrontern, kyllingepaté med krydret cherrytomat-marmelade, lammeburger og langtidsstegt super-mør flank-steak. Halleluja.

Læs også: Ørkenvandring med fuld fart på