Guide: 5 oplevelser i Istanbul

Med en vækst på ni procent om året er Istanbul under kraftig forvandling. Her er fem oplevelser i den boomende tyrkiske storby.

Moskeerne er og bliver indbegrebet af Istanbul som byen mellem øst og vest, mellem Asien og Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mimolett

Hvad: Gourmetkøkken
Hvor: Straselviler Caddesi 55

Kongen af det tyrkiske køkken er kokken Murat Bozok, der efter en årrække i London har slået sig ned i fødebyen med restauranten Mimolett. 

I udlandet har han blandt andet arbejdet sammen med den franske mesterkok Pierre Gagnaire, der har tre Michelin-stjerner – og nu har Murat Bozok et klart mål om at bringe en Michelin-stjerne til Istanbul. Stilen er fusion mellem det europæiske køkken og tyrkiske råvarer som eksempelvis fisk, grønt og stærke krydderier.
Mimolett gemmer sig i en sidegade fra den store Taksim Plads og emmer af moderne tyrkisk storhed med lysekroner, højt til loftet og fra bagsiden en forrygende udsigt over Bosporus Strædet og hele den tyrkiske storby.
På dagen serveres der foie gras, havørred og isdessert – alt serveret med puré, grønne detaljer og en fin sans for detaljen.
mimolett.com

 

Witt Istanbul Hotel

Hvad: Boutique hotel
Hvor: Defterdar Yokusu 26

Hotelkæder som Hyatt, Radisson og Four Seasons præger bybilledet med bombastiske byggerier med hundredvis af værelser, konference-faciliteter og internationale standarder.

Heldigvis har Istanbul også fået en række mere originale hoteller – heriblandt Witt Istanbul Hotel med blot 17 suiter, og som Sunday Times Travel har kåret til at være blandt verdens bedste hoteller.
Witt Hotel er skabt af designerduoen Autoban, der har sat sit præg på det moderne Istanbul ved at designe en række forretninger, caféer, indkøbscentre og eget galleri. Autoban er lidt Philip Starck, lidt Terrence Conran, og så med tyrkisk strejf i farver, materialer og detaljer.
Witt er intimt og storladent på samme tid. Værelserne er overdådige med designer-sofa, eget køkken, Nespresso-maskine, vinbar og en altan med udsigt over byen. I baren serveres både morgenmad og drinks i hyggelige omgivelser.
wittistanbul.com

 

Moskeen

Hvad: Süleymaniye Moskeen
Hvor: Den historiske bydel, lidt øst for bazaren

Moskeerne er og bliver indbegrebet af Istanbul som byen mellem øst og vest, mellem Asien og Europa. Der er angiveligt omkring 3.000 aktive moskeer i Istanbul. Enkelte er blot en smal bygning, andre er storslåede byggerier med flere tårne. Enkelte samler de nærmeste naboer til bøn. Andre er byens største turistattraktioner og samlingssted for muslimer fra hele verden.

De største og smukkeste moskeer er samlet i Istanbuls gamle historiske bydel. Den mest berømte er Den Blå Moske alias Sultanahmet Moskeen. Lige så smuk er dog Süleymaniye Moskeen, der samtidig er dejligt fri for de samme store mængder turister. Süleymaniye Moskeen er både udvendigt og særligt indvendigt fantastisk smuk. Indvendigt er lyset og detaljerne unikt med en stemning af højtidelighed. Udvendigt er det arkitektur med historisk vingestrøg – smukt og storslået på samme tid. Udsigten ud over Istanbul er også turen værd.

 

Sidegaderne

Hvad: Shopping
Hvor: Sidegaderne syd for Istiklal Caddesi

Som de fleste andre storbyer har Istanbul et hovedstrøg – Istiklal Caddesi – med en lang række forretninger, restauranter og caféer. I den tyrkiske storby er der en charmerende sporvogn – men det er så også det.

I stedet er der store oplevelser at hente ved at gå ned ad sidegaderne mellem Istiklal Caddesi og Bosporus Strædet. Få meter fra turist-myriaden gemmer tyrkernes eget Istanbul sig – med boligkvarterer og lokale forretninger og restaurationer.
Midt i det hele byder en af mange antikvitetshandlere på meterhøje krukker, mens der ved næste hjørne sælges brødknive lavet af bambus. Små boheme-cafeer og restauranter pryder flere hjørner og tilbyder mere autentiske udgaver af durum og fallafel end på hovedstrøget. Og mellem småbutikker og spisesteder viser hverdagen sig i form af børneinstitutioner, små moskeer og hyggelige boligblokke.

 

Nisanstasi

Hvad: Eksklusiv shopping
Hvor: Bydelen Nisantasi

At shoppe i Istanbul er et vidt begreb.
Det mest kendte shoppe-sted er Bazaren i den historiske bydel med et virvar af gange og gader mellem et endnu større virvar af boder og små forretninger, hvor det er muligt at finde fantastiske smykker, tæpper, delikatesser og andre tyrkiske specialiteter.

Knap så mange turister er der i Istanbuls nye, moderne og meget internationale shopping-kvarter Nisantasi, hvor det vælter med dyre mærkevarebutikker, gode restauranter og moderne hoteller.
Nisanstasi ligger et kvarters gang væk fra Taksim Pladsen. Mærker som Armani, Gucci, Cartier og Alexander McQueen ligger side om side på en måde, der minder mere om London-kvarteret Chelsea end om en tyrkisk storby. Sofa Hotel er et af kvarterets mest hippe og originale hoteller, mens Hacibey Bursa Café byder på lækre salater og et overdådigt kagebord – og fin udsigt til hele den eksklusive bydel.

Læs også: Istanbul vil være Europas største shoppe-mekka