Guide: 5 oplevelser i Dallas

Dallas i Texas er et vidunder af glas og stål, men rummer også museer, kunst i shoppingcentrene og et gribende møde med en af USAs store tragedier – drabet på præsident John F. Kennedy.

Dallas' skyline. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leif Poulsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Skulpturer i haven

Hvad: Nasher Sculpture Center
Hvor: 2001 Flora Street, Dallas

Midt i kunst-distriktet downtown Dallas ligger The Nasher Sculpture Center, der er et fantastisk grønt åndehul midt i storbyen af glas og stål.

På stedet er en stor bygning med mindre skulpturer og moderne kunst, men det er uden for det foregår: 30 store skulpturer, alle mesterværker, skabt af store kunstnere som Moore, Miró, Giacometti,  Calder og Rodin.

Det var det afdøde ægtepar Raymond og Patsy Nasher, der i starten af 1950erne begyndte at samle skulpturer og moderne kunst, og i 2003 åbnede så skulpturparken.

Parken på 6.000 kvadratmeter er usædvanlig smuk med over 170 sjældne træer, små søer, springvand og vandfald, og det simpelthen dejligt at gå stille rundt i parken, nyde skulpturerne og reflektere over livet i al almindelighed.

Inde i museet skiftes værkerne ud med andre fra Raymond og Patsy Nashers omfattende samling. Butikken i bygningen er en sjov hybrid mellem boghandel, gavebutik og galleri, og man kan sågar blive gift her, hvis man ønsker det. Gå-i-byen magasinet D Magazine har udnævnt butikken her til den bedste museumsbutik i Dallas - og museumsbutikker er der mange af.

nashersculpturecenter.org

 

 

2. Amerikansk fodbold

Hvad: Cowboys Stadium
Hvor: One Legends Way, Arlington

Amerikanerne er vilde mod amerikansk fodbold, og vil man opleve en af de hellige haller, hvor kæmpestore spillere kaster sig over hinanden, så aflæg et besøg på Cowboys Stadium i Arlington lidt uden for Dallas.

Cowboys Stadium er den største multiarena i verden med plads til 100.000 siddende tilskuere og 300 luksussuiter til firmaer.

Stadion blev opført i 2009 for den nette sum af fem milliarder kr., og når man står i centrum af den enorme arena og kigger rundt, kan man forestille sig det brøl, der lyder fra 100.000 ellevilde tilskuere, når de bredskuldrede stjerner løber på banen.

Går man glip af detaljer på banen, så fortvivl ikke - stadion er udstyret med verdens største video-skærm i HD-kvalitet, og bliver det for varmt, kan det enorme tag skydes helt til side. Det tager 12 minutter at skyde de to tag-dele til siden og gøre stadion åbent.

Når Cowboys Stadium ikke lægger kunstgræs til amerikansk fodbold, så rykker basketball-hold og fodboldspillere ind på banen.

Dallas Cowboys er et af USAs mest populære hold, så hvis du ikke vil nøjes med en rundvisning på et tomt stadion, så vælg en kampdag og få en oplevelse.

stadium.dallascowboys.com.

 

 

3. Shopping

Hvad: NorthPark Center
Hvor: 8687 N. Central Expressway, Dallas

Hvis du vil shoppe og kigge på kunst samtidig, så foregår det i NorthPark Center ganske tæt på downtown Dallas.

NorthPark Center blev udvidet i 2006, og er i dag et af de største shoppingcentre i Nordtexas med 235 butikker. Centret ligger i en af de rigere bydele i Dallas, og det afspejles tydeligt i den store mængde mærkevarebutikker, der hvert år omsætter for over en milliard kroner.

Der er tale om kæder som Oscar de la Renta, Roberto Cavalli, Hervé Léger, Valentino, Henri Bendel, Tod’s, Salvatore Ferragamo, DeBeers, Gucci, Versace, Louis Vuitton - og også vores egen LEGO og Sveriges H&M er repræsenteret.

Men det der gør NorthPark Center til noget helt specielt er kunsten. Hele shopping-centret, som er en arkitektonisk nydelse, er fyldt op med skulpturer, begået af berømte kunstnere fra hele verden. Så kombiner indkøbsturen med at kigge på kunst, det er en ret genial kombination. Her er naturligvis også et bredt udvalg udvalg af restauranter, også udendørs.

northparkcenter.com

 

 

4. Drabet på Kennedy

Hvad: The Sixth Floor Museum
Hvor: 411 Elm Street, Dallas

Det var den 22. november 1963 kl. 12.30. Præsident John F. Kennedy sad i bilkortegen i den åbne limousine, da den drejede ned ad Elm Street i Dallas. Og skuddene bragede og dræbte præsidenten, mens Jaqueline Onassis fortvivlet forsøgte at holde ham.

Øjenvidner så skuddene komme fra 6. etage, fra bogdepotet Texas School Book Depository, hvor politiet senere fandt en riffel og tre patronhylstre, der ledte til Lee Harvey Oswald som drabsmand. 

Der er mange konspirationsteorier omkring drabet, og alt det kan man opleve på museet The Sixth Floor Museum, der netop ligger i samme hus og på samme etage, hvorfra skuddene faldt. Det er en fuldstændig unik udstilling med effekter og hundredevis af billeder, der afdækker hele det tragiske forløb.

Man kan ikke undgå at blive berørt af denne tur tilbage til 1960erne, og allermest rørende er det næsten at stå nede på Elm Street. Her er plantet et flag og en mindeplade - og ude på vejen er tegnet to hvide kryds, hvor projektilerne endte. 

jfk.org

 

 

5. Burgere fra himlen

Hvad: in-N-Out
Hvor: 15 steder i Dallas

I Texas serveres der bøffer så store, at man fristes til at spørge, om sidemanden vil række fadet videre. Men cowboyernes stat kan også noget andet, når det gælder mad: Man kan lave hamburgere.

De gode gamle burgerbarer med navne som Jake`s, Hunky`s og Chip`s serverer stadig klassiske burgere i overstørrelse, men i 2011 skete der noget afgørende for burger-elskere i Dallas. Burgerkæden in-N-Out, der er konge på USAs vestkyst, åbnede 15 burgerbarer i Dallas, og folk ventede i timevis på den første burger.

Den mest efterspurgte burger er en Double Double. Og egentlig er den ret simpel at lave. Man tager en friskbagt bolle, dobbelt kød og dobbelt ost, salat, tomat og en speciel dressing og vupti, Double Double-burgeren er klar.

I princippet er der blot fire valg på menu-skærmen, men man kan bestille alt muligt tilbehør og mange forskellige måder at fremstille burgeren på. Men det skal man selv vide, det står kun på kasseapparatet.

Flere andre burger-kæder er skudt op i Dallas - kig efter Twisted Root Burger Company, The Burger Bar at the Commissary, Ketchup Burger Bar og Victory Tavern.

in-n-out.com