Guide: 5 øer omkring Phuket

Havet omkring Phuket byder på mange fascinerende ø-oplevelser. Her er fem af dem.

Ud for Phukets kyst ligger nogle af Thailands bedste øer. Foto: Colourbox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Koh Racha Yai

Det fineste, hvide sand og det klareste, turkisblå vand samt nogle af de bedste fiske- og dykkerforhold i området. Selv i regntiden er der på østkysten op til 30 meters sigtbarhed.

Racha består af to øer: den beboede Yai (det betyder »stor«), og den mindre, ubeboede Noi lidt længere mod syd, som har flere klipper end strande, men foretrækkes af mange dykkere, da havdybden er større.

De faste beboere på Racha Yai er muslimske bønder og fiskere, men turismen er voksende. I de senere år er der bygget flere luksuriøse spa-resorts. Øens største strand, Ao Tawan Tok, ligger på den nordøstlige kyst.

Guidebøgerne fortæller, at øen i 1893 blev annekteret af den danske kaptajn Walter Christmas på vegne af Siams konge, Chulalongkorn - Rama V.

Hvor: I Andamanerhavet ca. 12 km syd for Phuket.
Transport: Fra Chalong Pier på Phuket godt halvanden time i long-tail boat og under en time i speedbåd.
Overnatning: Fra små, enkle hytter og guesthouses til Ban Raya Resort & Spa og den lige så luksuriøse hide away, The Racha.
Info: banraya.com og theracha.com

 

2. Koh Yao Noi

Backpackerne havde forlængst opdaget den lille, lange ø lidt nord for den større Koh Yao Yai, men for en halv snes år siden blev øen, hvis beboere ellers levede af gummiplantager og fiskeri, verdensberømt, da den fik en pris i det internationale rejsemagasin National Geographic Traveler for et øko-venligt turisttiltag med blandt andet privat indkvartering.

Herefter gik det stærkt med turismen. Men selv om øen endda har fået en 7-Eleven - stor er den ikke, men den har aircondition - ligner hverdagen dog stadig sig selv med den dovne ø-stemning, ligesom de lokale beboere fastholder øens skik og brug. Der er for eksempel ildeset af drikke alkohol uden for restauranter og resorts.

Selv om her nu er nybyggede luksusresorts, bliver man aldrig løbet over ende af turismen. Det er der ikke strande nok til. De, der er, ligger langs østkysten, hvor der også er en forrygende udsigt over bugtens kalkstensøer.

Hvor: I Phang Nga-bugten ca. 6 km nordøst for Phuket.
Transport: Der er færge til øen fra Manoh Pier på Phukets østkyst. Seks daglige afgange i højsæsonen og tre i lavsæson. Turen tager en times tid. Med speedbåd en halv time.
Overnatning: Fra homestay og enkle restorts til luksusophold som Paradise Koh Yao en Boutique Beach Resort & Spa og Six Senses Hide Away
Info: theparadise.biz og sixsenses.com

 

3. Koh Phi Phi

Øerne er en klassiker og de mest besøgte af turister på endagsture. Mange vil hævde, at Phi Phi forlængst har tabt sin uskyld, mens andre bare taber hjertet til tropeøerne, der ligger halvvejs mellem de to turistcentre Phuket og Krabi på fastlandet.

Phi-Phi Don er den store beboede ø med hotellerne, bungalows og byen, Tonsai Village, som de lokale kalder den, er med barer og laid back-stemning.

Hovedattraktionen ved byen er udsigtspunktet 350 m over havet, hvorfra der er en postkort-flot udsigt ned over de to bugter, der næsten mødes på midten og skærer øen over i to.

Lige sydfor ligger den ubeboede Phi-Phi Ley, som har de fleste turistattraktioner, klippehule med svalereder, Phi Ley Bay og Maya Bay, som var »Stranden« i filmen Leonardo diCaprio-filmen »The Beach« i 1998, og som siden har virket som en magnet på turisterne.

Her er også Loh Samah Bay med god snorkling. De øvrige Phi Phi-øer ligger mod nord: Bamboo Island (Koh Phai) and Mosquito Island (Koh Yung) med blændende hvide tropestrande.

Hvor: I Andamanerhavet ca. 40 km sydøst for Phuket.
Transport: Fra havnen i Phuket by tager det tre kvarter med speedbåd, mens det er halvanden times sejlads med færgen.
Overnatning: På Phi-Phis hjemmeside er listet over 50 forskellige mindre overnatningssteder (fra 1 til 24 værelser). Hertil kommer de større resorts, hvor to af de bedste er Phi Phi Island Village Villa og Zeavola Phi Phi Resort.
Info: phi-phi.com, zeavola.com og ppisland.com

 

4. Koh Jum

Der er elektricitet på øen - nu. Det kom der for tre år siden. Men det er ikke noget, man skal rutte med, så når kl. er 22, lukkes for strømmen. Og så er der mørk, helt mørkt, på Koh Jum eller Koh Pu - det betyder krabbeøen - som øens også kaldes.

Det fortæller meget om den lille ø, der ellers har ligget sådan lidt væk fra alfarvej. Fra denne sæson er turismen imidlertid kommet lidt tættere på med en direkte bådforbindelse til Phi Phi-øerne.

Men endnu er der få turister på bountystrandene eller i øens største by, Baan Koh Jum, der har et par hundrede indbyggere. Øens største naturattraktion er Mount Pu, der er 395 m højt, ligger på nordøen og kan bestiges i følgeskab af en guide.

Turen går gennem gummiplantager, tæt krat og næsten lodrette skråninger. En hård tur, hvor mange giver op på halvvejen. Fra toppen er en flot udsigt over havet og øens sydlige og flade del. Ellers er der der dømt strand- og daseliv på Koh Jum.

Hvor: I Andamanerhavet ca. 25 km syd for Krabi og ca. 60 km vest for Phuket.
Transport: Færgeforbindelse fra Krabi (halvanden time) og fra denne sæson også en daglig færgeforbindelse til og fra Phi Phi (en time).
Overnatning: Fra enkle hytter til de mere luksuriøse Koh Jum Beach Villas, som drives efter bæredygtige principper.
Info: kohjumonline.com og kohjumbeachvillas.com

 

5. Similan

De ni similanøer ligger i en National Marinepark, som besøges ivrigt af live-aboard både med dykkere på jagt efter klart vand, flotte koralrev og hvalhajer - hvis de er heldige. To af de ni øer, nummer fire og nummer otte, har ranger-station og overnatningsmuligheder. Det er havsigøjnerne, der har givet øerne navnet Similan fra det malaysiske ord for tallet ni.

I daglig tale omtaler man stadig øerne med nummer, men fire hedder også Koh Miang - det er her, en af de thailandske prinsesser for et par år siden fik bygget en bungalow - og otte er den største af øerne, som derfor har fået navnet Koh Similian.

Ud over et par vandrestier i den grønne frodighed, hvor man kan se fugle, bl.a. Nicobarduen, der har en hel kappe på af farvestrålende grå og grønne fjer, er det havet, der er livet på øerne.

Her findes nogle af de smukkeste strande, men især under vandet venter turistattraktionerne. Husk, at der ikke findes dykkerudstyr på selve øerne - det skal man selv have med, evt. via en arrangeret tur fra fastlandet eller Phuket.

Øerne og marineparken er lukket for turister fra 1. maj til 1. november.

Hvor: Ligger i Andamanerhavet ca. 100 km nordvest for Phuket
Transport: Der er bådforbindelse fra Phuket by og fra Patong på øens vestkyst, men mange dykkerfirmaer benytter bustransport til Khao Lak og den lokale Taplamu Pier på fastlandet, hvorfra der er omkring 50 km sejlads til øerne.
Overnatning: Der er telte og omkring en snes bungalows i budgetversion. Nogle har lidt mere udstyr, aircondition og udsigt over havet.
Info: www.similans.net