Guide: 5 nationalparker i USA

USA beskyldes ofte for at være historieløs – i modsætning til Europa, den gamle verden. Men amerikanerne kan svare igen med betagende natur, som er beskyttet og hyldet i nationalparker, siden den første blev etableret i 1872. I dag er der 59 meget forskellige parker, hvoraf vi har udvalgt fem.

Hvis man vil besøge én nationalpark i sit liv, kan man roligt vælge Yosemite. Vandfald, postkort-smukke bjerge, fænomenale udsigtspunkter, krystalklare floder, de største træer på jorden samt sorte bjørne og pumaer. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Yosemite – billedskøn publikumsfavorit

Hvis man vil besøge én nationalpark i sit liv, kan man roligt vælge Yosemite. Vandfald, postkort-smukke bjerge, fænomenale udsigtspunkter, krystalklare floder, de største træer på jorden samt sorte bjørne og pumaer. 

Se også: 10 af USAs smukkeste ruter

Yosemite er en af de mest kendte og besøgte nationalparker i USA (ca. fire mio. gæster i 2012), en publikums-darling, der er prangende og pompøs med en natur, der får folk til at miste mælet. Granitformationen Half Dome står ud som et særligt pejlemærke i parken, ét man endda kan klatre på som bjergbestiger med tilladelse fra myndighederne, men den er bare en af kæmperne i og omkring dalen. 

I Mariposa Grove tæt ved den sydlige parkindgang rejser en gruppe på godt 500 enorme sequoiatræer sig langt over andre træe. Få steder kan man som her føle sig som en lille skabning, for ikke blot er træerne ufattelige i omfang, de har også levet længe for at blive så enorme: Grizzly Giant, den ældste sequoia i Mariposa Grove, anslås til at være 1500 år gammelt – og træerne kan leve i 3000 år. 

Er man heldig at komme på afstand af andre turister, kan man opleve, hvad der virker som en uendeligt dyb og behagelig stilhed.

Glacier Point giver parkens mest spektakulære udsigt – ud over dalen, over mod Half Dome og tre vandfald. 

Yosemite har en lang historie som turistattraktion, siden 1855, og derfor er området meget veludviklet hvad angår veje, stier, besøgscentre og cafeterier. 

Det er nemt at komme rundt i bil, selv når man vil op i højderne og nyde udsigten fra Clacier Point, som dog også kan nås via en krævende vandretur (Four Mile Trail). 

Et godt råd er at undgå Yosemite i sommerperioden, hvor oplevelsen spoleres af lange bilkøer og et mylder af mennesker.

Info
Grundlagt: 1890
Hvor: Californien
Hvordan: Flyv til Los Angeles, Californien eller San Francisco, Californien, hhv. 500 km og 300 km fra parken
Areal: 3.077 km2
Bedste tid på året: Hele året
Overnatning: Parken rummer en stor variation af hoteller og hytter
Entré: 20 dollars (gælder syv dage)
Info: nps.gov/yose
Fordele: Varieret, gode veje, mulighed for bjergbestigning, beliggenhed
Ulemper: Mange besøgende, trafikpropper


Death Valley - en ørken, der overrasker

For de uindviede er Death Valley ikke andet end en gold ørken, kendt for at være et af de mest ekstreme og varmeste steder på jorden. Næppe værd at vove sig ud i. 

Sådan er Death Valley også, når sommeren slår til i maj, og det faktisk er uansvarligt at besøge parken, men kom i foråret eller efteråret, og den store park er en bugnende herlighed af den smukkeste natur. 

På mange måder er Death Valley en af de smukkeste nationalparker, en lidt overset juvel – der er uventet skønhed, som man ikke finder andre steder. Her er ikke bare ørken, men fortryllende saltsletter, klipper og sten i alle mulige fascinerende afskygninger, smukke klitområder, ruiner – og det lavest liggende punkt i Nordamerika, Badwater Basin, som ligger 86 meter under havets overflade.

Parkens omfang er i sig selv imponerende; man kan næsten finde plads til hele Sjælland to gange i parken, der ligger to timers kørsel (ca. 190 km) fra Las Vegas, Nevada, og fire en halv times kørsel (ca. 470 km) fra Los Angeles, Californien.

Den døde dal, opkaldt af en gruppe mænd på jagt efter en genvej til guldfeberen i Californien i 1849, har kun været officiel nationalpark siden 1994, og antallet af besøgende er langt lavere end i mange andre parker. Et stort plus, hvis man gerne vil have sine oplevelser (næsten) for sig selv. Parkens forskellige højtliggende udsigtspunkter, vandreruter gennem syrede stenlandskaber og saltlandskaberne (Devils Golf Course) er nemme at komme til, og man kan bruge timevis på bare at betragte landskaberne. 

Death Valley har et rigt dyreliv, der dog har det med at gemme sig for heden – sjældne ørkenskildpadder, fugleedderkopper og forskellige reptiler.

Info
Grundlagt: 1994
Hvor: Californien og Nevada
Hvordan: Flyv til Los Angeles, Californien, eller Las Vegas, Nevada, hhv. 470 og 190 km fra parken
Areal: 13.630 km2
Bedste tid på året: Oktober-maj
Overnatning: Der er ni små campingområder i parken og det charmerende hotel Furnace Creek Resort (furnacecreekresort.com), ellers hoteller i for eksempel Pahrump, Nevada
Entré: 20 dollars pr. bil (gælder syv dage)
Info: nps.gov/deva
Fordele: Beliggenhed, skønhed, nem at finde rundt i, relativt få besøgende
Ulemper: Risiko for ekstrem varme, få muligheder for vand/mad 

Everglades - et subtropisk vildnis

Det er fristende at stikke hånden ned i det kølende vand, mens båden langsomt glider ned gennem kanalerne. Det ville være dumt, for det uklare vand i Everglades er hjem for rigtig mange alligatorer, et af parkens kendetegn. 

Park er måske så meget sagt, for Everglades er noget anderledes end de andre amerikanske nationalparker, for det er ikke træer eller klippeformationer, der spiller den store rolle hér. Everglades blev som den første nationalpark skabt for at beskytte flora og fauna, ikke klipper og vulkaner. Det store økosystem består af vådområder og marskland i det sydligste Florida, kun en kort køretur fra Miami. Her er træerne ikke kæmper som på Californiens kyst, men tætvoksende mangrovetræer – og så langt øjet rækker, ser man bare et hav af højt græs, som det ofte beskrives, hvor dyrelivet ligger på lur. 

Og måden at komme omkring på er ikke på fire hjul, men en båd med påhængsmotor – eller som mange vil huske fra for eksempel Miami Vice, med propelbåd. Der findes utallige private selskaber, som har guidede ture ud i vildnisset, hvor alligatorer, slanger og parkens store fugle venter mellem siv og mangrover. I mange måneder af året er myggene de mest almindelige væsner i parken, så læg besøget i vinteren eller foråret.

Hvis man ikke er typen, der stiger ombord på en båd med krybdyr lige på den anden side af rælingen, er der stadig al mulig grund til at finde vej til Everglades. Parken er typisk amerikansk – højt udviklet, så store systemer med solide gangbroer er bygget mange steder i parken. Det føles langt mindre kultiveret, end det lyder, for systemerne går i et med naturen, og man kommer både ud i åbent vand og gennem vild, tropisk bevoksning. Start ved Anhinga Trail eller Gumbo Limbo Trail tæt ved den østlige indgang ved Ernest F. Coe-besøgscentret, og du får et godt overblik til at starte turen ind i det vilde Everglades på.

Info
Grundlagt: 1947
Hvor: Florida
Hvordan: Flyv til Miami, Florida, herfra 70 km til parken
Areal: 6.110 km2
Bedste tid på året: December-april
Overnatning: Ingen overnatning i parken, dog campingmuligheder. Tag til parken fra Miami eller nærliggende Homestead
Entré: 10 dollars pr. bil (gælder syv dage)
Info: nps.gov/ever
Fordele: Beliggenhed, mulighed for for eksempel kanoture, dyreliv, handicapvenlige gangbroer
Ulemper: Ubehageligt fugtig og fuld af myg i mange af årets måneder, dyre bådture


Yellowstone - The Grand Old Lady

Yellowstone går for at være verdens første nationalpark, etableret af Kongressen og præsident Ulysses S. Grant i 1872, hvor naturbeskyttelse og tanken om store landområder afsat til folkets rehabilitering endnu var en ret så fremmed tanke.

Parken rummer lige så mange forskelligheder og overraskelser, som den er stor. Undergrunden er i sig selv med til at gøre området i staten Wyoming til noget helt specielt, for under fødderne på de besøgende gemmer sig det amerikanske kontinents største vulkan. Den giver kogende kilder, geysere og dampende mudderhuller i hele parken, som ser indbydende ud – men som ikke er at spøge med. Den store geyser, Old Faithful, er parkens skuespiller, som tiltrækker hundredevis af tilskuere, når den skyder sin op til 60 meter høje vandsøjle op i luften. Den spektakulære seance varer to-tre minutter og indtræffer hvert 60.-90. minut.

Parkens dyreliv drejer sig i høj grad om fire – store – dyr. Den amerikanske bison, der færdes som den ubestridte hersker overalt i parken, den store kronhjort, ulve og endelig grizzlybjørnen. 

Yellowstone ligger ikke, som for eksempel Yosemite, tæt på populære turistdestinationer, men som selvstændig attraktion er den det hele værd at køre efter – fra Denver, Colorado, eller Salt Lake City, Utah. 

Fra en af de fem indgange begynder man sin tur rundt i »ottetallet« (Grand Loop Road); to ruter, som går i ring og samtidig hænger sammen. I de tidlige morgentimer, når disen står i de store skove, og Yellowstone Lake er blikstille, kan man opleve det spektakulære landskab med bjerge i stilhed.

Med mindre man vil rigtig tidligt op, er det en god idé at overnatte i parken, for eksempel i Grant Village ved den store sø (se infoboks). Priserne kan være høje, men både hytter og hoteller ligger perfekt indpasset i parkens miljø – og der skal alligevel mindst to dage til at se parken, og det er mere end pengene værd. Har man mere end blot nogle få dage, ligger den mindre Grand Teton Nationalpark Park, med smukke bjerge og bevarede mormon-nybyggerhuse. lige syd for Yellowstone.

Info
Grundlagt: 1872
Hvor: Primært nordøstlige Wyoming, men også en del af Idaho og Montana
Hvordan: Flyv til Salt Lake City, Utah, som ligger ca. 500 km fra den sydlige parkindgang
Areal: 8.983 km2
Bedste tid på året: Juli-september
Overnatning: usparklodging.com/yellowstone
Entré: 25 dollars pr. bil for Yellowstone og Grand Teton (gælder syv dage)
Info: nps.gov/yell
Fordele: Variation, nem adgang (veje, mad, information), alt-i-én-park
Ulemper: Beliggenhed, dyr overnatning, kræver god tid, relativt få gode måneder

Mesa Verde - en by i klipperne 

Mesa Verde National Park tager os tilbage i tiden på en nærværende og håndgribelig måde, som ingen af de langt større og mere pompøse nationalparker i USA kan gøre det. Mesa Verde er et stykke menneskeskabt historie i et land, hvor ting fra 1950erne næsten har status som forhistoriske. En fortælling om et folk, der kæmpede for overlevelse i det sydlige Colorado, lang tid før Columbus lagde til land. 

Når man første gang ser de ekstremt velbevarede bygninger i klippesiderne, passer de perfekt på forfatteren Willa Cathers  (1873-1947) beskrivelser af nybyggernes erobring af Amerika. Bygningerne er som en flue fanget i rav, noget fortidigt bevaret til skræmmende perfektion. Mesa Verde, på spansk »det grønne bord«, er hjem for næsten 5.000 arkæologiske fund, og hele 600 af dem er de forunderlige bosteder i klippevæggene – skabt af Pueblo-indianerne, som boede i det flade landskab over Montezuma-dalen i området fra omkring år 550. Pueblo-folket boede kun i klipperne i de sidste 75-100 år af deres tid i dalen, fra ca. år 1200, og hvorfor de forlod området i slutningen af det 13. århundrede, er endnu ikke opklaret.

Grunden, til at vi i dag kan komme helt tæt på de tidligere indbyggeres byggekunst, er til dels, at Mesa Verde først blev opdaget af to cowboys ved et tilfælde i 1888. På det tidspunkt havde den ligget uberørt i godt 600 år, og arkæologerne fandt lertøj, værktøj og andre genstande, der lå i husene, som havde beboerne lagt dem fra sig dagen før. 

For at komme på tur med en park ranger til for eksempel parkens juvel, Cliff Palace, køber man en billet til blot 3 dollars i det flotte nye besøgs- og researchcenter. Som mange af parkens øvrige stier kræver turen, at man kan klare snævre trapper og store stigninger. 

Mesa Verde er undseelig i størrelse, en nationalpark langt fra de store byer og langt fra andre store turistattraktioner, men der skal ikke meget fantasi til at planlægge en overkommelig tur fra Denver, Colorado, ned til parken, videre til Grand Canyon i Arizona, måske endda Yosemite, og med slutpunkt på vestkysten.

Info
Grundlagt: 1906
Hvor: Colorado
Hvordan: Flyv til Denver, Colorado, herfra ca. 600 km til parken – i retning mod Grand Canyon
Areal: 210 km2
Bedste tid på året: Marts-oktober
Overnatning: Far View Lodge ligger midt i parken (visitmesaverde.com), men den nærliggende by Cortez har billigere muligheder
Entré: 10-15 dollars pr. bil afhængigt af årstid (gælder syv dage)
Info: nps.gov/meve
Fordele: Overskuelig, historisk interessant, udfordrende terræn
Ulemper: Beliggenhed, udfordrende terræn, mange besøgende på et lille område om sommeren

Se også: Fem nationalparker i Canada