Guide: 5 luksushoteller i Amsterdam

Tidligere har kritikken lydt, at den hollandske hovedstad manglede førsteklasses overnatningssteder, men den bliver nu gjort til skamme med et boom af nye, opsigtsvækkende hoteller

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Hotel Andaz

Hvad: Kommunebibliotek forvandlet til designhøjborg
Hvor: Prinsengracht 587

En af Hollands mest berømte design-sønner, Marcel Wanders, bruger Amsterdams tidligere kommunebibliotek som legeplads for sine krøllede ideer, der har gjort designfirmaet Moooi verdensberømt. Selv siger han, at »hotellet slår i samme hurtige hjerterytme, som byen gør« uden at give køb på den uhøjtidelighed, hollændere er kendte for. 

Andaz-kæden er en gren af Hyatt-familien, og hotellet her er det første på det europæiske kontinent. Den klassiske reception er sløjfet, og i stedet er der to høje marmorborde, hvor skiftende receptionister tager imod de nye gæster med iPads og hurtigt serverer en kop kaffe, som bliver hentet fra den store hjemlige bogreol. 

Over bordene hænger store kirkeklokke-inspirerede lamper. Andre steder er det moderne lysekroner i gammeldags hvid-blå porcelæn, som også matcher store vaser og kunstværdige sparegrise, som er i gang med at blive slået itu af en messinghammer, som sidder fast på ryggen af den. Porcelænsmønsteret er et gennemgående tema på hotellet og går igen i tapetet – krydret med info om Amsterdam og citater fra store hollandske personligheder som Anne Frank og fodboldlegenden Johan Cruyff. 

Restauranten er et helt åbent køkken, så om morgenen kan du skære ost ved siden af kokken, der lige tjekker brødet, som står til hævning ved siden af. Det giver en herlig afslappet stemning. Det tidligere bibliotek ligger i det eftertragtede bohemekvarter »de 9 gader« mellem Keizersgracht-kanalen og Prinzengracht-kanalen.  

amsterdam.prinsengracht.andaz.hyatt.com

2. Lloyd Hotel

Hvad: Før: fængsel. Nu: kultur-hotel
Hvor: Oostelijke Handelskade 34

Hotel Lloyd er ikke en bygning, som er nem at overse. Den rejser sig monumentalt og magtfuldt over de omkringliggende bygninger i Amsterdams trendy havneområde.Bygningen skjuler godt ude fra, at hotellet syder og bobler af kreativitet inden for murene. 

Her er skiftende udstillinger af internationalt anerkendte kunstnere, workshops med avanceret gastronomi eller projekter for studerende, der for eksempel identificerer »langsommelighed på et hotel«. Designere og arkitekter kommer hertil fra hele verden blot for at opleve Lloyd Hotel, som dermed er blevet et hot spot i sig selv. Det er derfor ikke for ingenting, at Lloyd-hotellet også kalder sig selv for en »kultur-ambassade«. 

Lloyd-bygningen har levet et omtumlet liv. Oprindeligt var Lloyd et hotel, hvor velhavende folk sov deres sidste nat på hollandsk jord før afrejsen til en ny drømmetilværelse i USA. Under Anden Verdenskrig holdt nazisterne hollandske modstandsfolk fanget her. Og fra1960erne blev Lloyd atter til et fængsel – denne gang for unge kriminelle. 

På en måde går stedets historie igen i indretningen af værelserne, hvor man selv kan vælge, om man vil overnatte på et rustikt, men design-rigtigt et-stjernet værelse, eller om man hellere vil helt op under tagryggen og bo på et fem-stjernet værelse med et fritstående badekar. De mange valgmuligheder afspejler alsidigheden på Lloyd Hotel. Der er hele tiden gang i noget, som giver en ekstra dimension til Amsterdams mange kulturelle fristelser. 

lloydhotel.com

3. Hotel Conservatorium

Hvad: Fra musikskole til wellness-mekka
Hvor: Van Baerlestraat 27

Designeren Piero Lissoni har med italiensk stilsikkerhed indrettet hotel Conservatorium og har dermed skabt en delikat balance mellem de gamle arkitektoniske omgivelser og det 21. århundredes minimalistiske komfort. 

Det giver hotellet en særlig aura af modernitet, lethed og luft, selv om bygningen er bygget i neo-gotisk-stil fra begyndelsen af 1900-tallet. I mange årtier var det hovedsæde for Rijkspostspaarbank, og da banken flyttede ud i 1978, rykkede Sweelinckmusikkonservatorium ind, indtil pladsen blev for trang 30 år senere. 

Da hotelfolkene rykkede ind, holdt de fast i konservatorium-navnet.

Hotel Conservatorium ligger kun et stenkast fra Amsterdams prominente kunstmuseer som Rijksmuseum, Van Gogh Museum og Stedelijk-museet for moderne kunst. Og lige midt i smørhullet af de eksklusive shopping-gader P.C. Hooftstraat og van Baerlestraat. Det historiske centrum af Amsterdam kan nås til fods. 

Juvelen på Conservatorium findes dog i kælderen: Akasha Holistic Wellbeing Center er et wellness-mekka på 1.000 kvadratmeter med en buket af både europæiske og asiatiske spa-behandlinger. Og så er den store 18 meter x 5 meter indendørs pool, hvor en svømmetur kan hjælpe én med at fordøje alle indtrykkene fra dagens sightseeing i den hollandske hovedstad. 

conservatoriumhotel.com

4. Maison Rika 

Hvad: Stjernernes foretrukne hotel  
Hvor: Oude Spiegelstraat 12

Rigtig mange danske kvinder er vilde med svenske Ulrika Lungren, hvis mærke, »Rika«, sidder i nakken på designertøj og i de berømte lædertasker med stjerner på. Ulrika har boet en årrække i Amsterdam, fordi byens centrale placering gør det nemt at nå hele verden, og hun styrer herfra også et eksklusivt livsstilsmagasin, som den danske supermodel Helena Christensen ofte tager fotos til. Så det er ikke underligt, at Maison Rika er Helenas favoritsted, når hun besøger sin magasinredaktør. 

Rika kalder sit sted for et »guest-house«, fordi det kun har to værelser fordelt på hver sin etage af et gammelt byhus midt i Amsterdam. Men både prisen på 200 euro og gæstebogen afslører en anden slags eksklusivitet. Det er her, U2-forsangeren Bono og hans hustru foretrækker at overnatte i fred – og med stil. For Ulrika har ikke blot stjernerne sovende. Hun har også strøget sine berømte stjerner ud over stedet, lige fra vægdekorationer til de små skind-nøgleringe. 

Hvert værelse er indrettet af Ulrika selv, der tidligere var interiørdesigner. Så de fremstår både personlige, klassiske og enkle med et twist af sjove detaljer fra lokale loppemarkeder og antikvitetsforretninger. Maison Rika ligger over for Rikas tøjbutik og mange tror, at Maison Rika er selve butikken, fordi stueetagen inviterer folk direkte ind fra gaden. Ulrika udstiller ting, som hun sætter pris på, inviterer kunstnere til at vise deres værker eller laver pop-up-events, som skaber liv i det gamle byhus. 

rikaint.com/sleep-under-the-stars

5. Kamer 01  

Hvad: Et ægte hollandsk pakhus
Hvor: Singel 416

Værelse 1, som navnet betyder, er blevet kåret af Tripadvisorsbrugere til at være verdens bedste »Boutique Bed &Breakfast«. Det typisk hollandske pakhus har faktisk dobbelt så mange værelser – nemlig hele to: Et rødt værelse på 2 sal og et blåt værelse helt oppe under taget på 3 sal. Hvert med sit eget marmorbadeværelse.

Det gamle kanalhus er bygget i 1585, hvor folk var en del lavere i højden end i dag, så pas på hovedet op ad trapperne til værelserne. Huset er smalt, fordi Amsterdam i sin tid opkrævede grundskatter målt op efter bredden på facaden. Selv om huset er blevet renoveret i tidens løb, så er der en stærk historisk aura, som ingen moderne designhoteller kan konkurrere med. Dette er den ægte vare. 

I dag er det værtsparret Peter og Wolter, der bestyrer stedet sammen med beagle-hunden Tommie. De serverer en overdådig morgenmad i spisestuen, som ligger i første parket til livet på – og langs – kanalerne. Værtsparret er altid friske på at give gæsterne tips til kunstudstillinger, gode spisesteder eller andre oplevelser og hjælper gerne med at få reservationer. 

Peter og Wolter giver også gerne en drink på husets regning til gæsterne, der har været på en lang dags turné rundt til Amsterdams seværdigheder. Hvis vejret er til det, så kan drinken nydes oppe på den lille tagterrasse med udsigt ud over Amsterdams gamle, smukke tage. 

Børn over 16 år er velkomne, men små børn vil fylde for meget i de små omgivelser.

kamer01.nl