Guide: 5 kulturelle i Seoul

Med 10 millioner indbyggere er Sydkoreas hovedstad en af Asiens største metropoler. Vi guider til fem oplevelser, der giver et lynhurtigt indblik i sydkoreansk kultur.

Overalt på gader og stræder står der små vogne og stande, der for 10-30 kr. tilbyder fantastiske oplevelser serveret på spyd. De er åbne døgnet rundt, så der er altid mulighed for en lille snack. Hver vogn er specialiseret i en bestemt type mad og har sin lille twist på retten. Fold sammen
Læs mere

1. Gademad

Hvad: Hele døgnet rundt kan man få lækker mad for ingen penge ved byens utallige madboder
Hvor: Især ved indgangen til Subway-stationer kan man typisk finde masser af boder. Prøv f.eks ved HongikUniversity Exit 9.

Sydkoreanerne har i den grad forstået at videreudvikle vores form for pølsevognskultur. Overalt på gader og stræder står der små vogne og stande, der for 10-30 kr. tilbyder fantastiske oplevelser serveret på spyd. De er åbne døgnet rundt, så der er altid mulighed for en lille snack. Hver vogn er specialiseret i en bestemt type mad og har sin lille twist på retten. En af de mest populære typer gademad, som koreanerne flokkes omkring hen mod aftentid, er Tteokbokki, som er aflange, tykke risnudler i en stærk, rød sovs. Hertil kan man vælge mellem tempura, sprøde grøntsager, blæksprutter, rejer, chilier, kartofler, vendt i dej og ned i friture. Det skylles ned med enten lidt bouillon fra kogevandet (smager overraskende godt), eller en tår Soju, som er koreanernes svar på vodka, lavet på ris.

Trænger man til lidt vestlig fastfood, finder man pølser på spyd med pommes frites, som koreanerne ikke er blege for lige at dyppe i en omgang sydende olie og servere med ketchup på.  

Der er også sund gademad. Prøv dampet fisk på spyd, som er fiskefars i mange varianter, der i stedet for at blive formet til en fiskefrikadelle, kommer aflangt på et træspyd og ned i en kogende fiskefond.

Hvis man er i det søde hjørne, skorter det heller ikke på gademuligheder, og mange steder finder man doughnut-dej med fyld af sukker, vaniljecreme – eller deres populære søde, røde bønnefyld.
 

2. Shop-amok 

Hvad: Koreanerne er besatte af tøj, sko, make-up og elektronik, så det er bare at lade sig rive med
Hvor: Hongdae-området, Dongdaemun Market, Gangnam

Selv om New York er kendt som byen, der aldrig sover, burde man overveje at give den titel videre til Sydkoreas hovedstad. 

Der er ikke noget, der hedder lukketider, og oplyst af neonskilte og skyskrabere kan man i Seouls gader gå shopamok om aftenen, da de fleste tøj- og skobutikker samt gigantiske shopping malls holder længe åbnet.  

Området i Hongdae er meget populært blandt især unge universitetsstuderende, som kan finde trendy, billigt tøj i alle afskygninger og stilarter. Det største område er Dongdaemun Market hvor man i enorme bygninger kan finde alt inden for tøj og beklædning til store og små til yderst rimelige priser. Dog skal man være opmærksom på, at man mange steder ikke må prøve tøjet, før man køber det. 

En lille regnbyge skal ikke stoppe én fra at shoppe. Stå af på Samseong Station og træd ud i det enorme COEX Mall, som er det største undergrunds-shopping center i Asien.

Dyre designermærker finder man i det rige Gangnam-område (kendt fra Gangnam Style-hittet), som tilbyder luksus indenfor alt fra shopping til restauranter. 

Hvis man er elektronikfan, vil man gå i svime over Yongsan Electronics Market i Seoul, som er Asiens største elektronikmarked medmere end 5000 butikker, der ligger side om side.

3. Kattecaféer

Hvad: Kombiner din cafe latte med katte
Hvor: »Cat’sAttic«-caféer er en kæde, som bl.a. findes i Myengdong Shopping Center (linje 4) på 4. etage. 

En gåtur rundt i Seouls gader byder på mange mere kuriøse oplevelser.  Herunder en række kattecaféer, hvor katteelskende koreanere kan kombinere en cafetur med at lege med de levende pelsdyr. Konceptet er meget populært, og man finder adskillige kattecafeer i Seoul, herunder kæden Cat’sAttic, som er den mest udbredte. 

Selv om cafeerne godt nok byder på et rigt sortiment af kaffe, te og smoothies (og godbidder til kattene), er fokus fuldt ud på de mange firbenede, der løber rundt på gulvet. I de mere fancy cafeer vil man også kunne finde dyre racekatte og hårløse blandt tilløbsstykkerne. 

Der er cafeborde og stole, men de står ubrugte hen, da cafegæsterne foretrækker at sidde på gulvet omgivet af store kradsetræer og lege med pelsdyrene. Bestyreren af den cafe, jeg besøgte, forklarede, at de fleste indbyggere i Seoul bor i små lejligheder, hvor der ikke er plads til husdyr. Nu har de så mulighed for at tage et smut forbi cafeen og kæle med levende katte, når trangen melder sig. Flere kommer adskillige gange om ugen for at lege med deres yndlingskat.

Det koster på de fleste kattecafeer et entrebeløb på op til 8.000 won (ca. 40 kr), som  inkluderer en drink og al den tid med de små katte, man lyster. 

Cafeerne er rene, har et stort sortiment af drikke, og lugten af kattetis er ikke slem i forhold til antallet af katte. 

4. Kejserpalads og kultur 

Hvad:  Seoul har hele seks paladser, men Gyeongbok Paladset er det mest berømte.
Hvor: Tag Subway linje 3 til Gyeongbokgung station og gå ud af exit 5. Paladset er lukket hver tirsdag. 

Det mægtige 600 år gamle kejserpalads Gyeongbok ligger midt i byen omgivet af højhuse. Det er en speciel følelse at komme direkte fra storbyens larm og træde ind på det store, rolige palads-område og mærke historiens vingesus. 

Det har førhen fungeret som kongepalads for flere regenter og har gennem århundrede været centrum for store stridigheder og et utal af ødelæggelser og genopbygninger. Seoul var hovedstad for hele Korea fra 1392 indtil Japans invasion i 1901. Efter Japans nederlag i 2. verdenskrig blev Korea igen sit eget land, men desværre nåede naboerne at ødelægge de fleste af paladsets 330 bygninger. Siden har man arbejdet på at genopbygge det i sin originale stil, og det arbejde står snart færdigt. 

Paladset ligger tæt på præsidentens domicil og den amerikanske ambassade og er lukket om tirsdagen. 

Tag en audioguide eller snup en guided tur på engelsk for at lære mere om den koreanske arkitektur og historie. 

Hvis man søger sjælefred i den pulserende hovedstad, kan man søge tilflugt i Jogyesa Tempel, som er hovedcenter for Zen buddhismen i Korea og meget velbesøgt, da det ligger midt i byen. Tag til enten JonggakSubway Station eller AngukSubway Station og gå mindre end 100 meter.
 

5. Et kig til broderen i Nord

Hvad: Besøg i »Ingenmandsland«
Hvor: Den stribe land mellem Syd- og Nordkorea, der går to kilometer ud fra hver lands grænse. 

DMZ står forDemilitarized Zone og  er placeret mellem Nord- og Sydkorea. I modsætning til i Seoul kan man her ved selvsyn konstatere de store konsekvenser af den uafsluttede krig mellem Nord- og Sydkorea, som blot har indgået åbenhvile. 

Grænsen mellem Nord og Sydkorea er heftigt bevogtet, og ifølge vores guide står en million soldater konstant på vagt. Med en guidet bustur kører man helt op til Sydkoreas grænse til Dora Observatoriet, hvor man gennem et periskop kan se nordkoreanere, der arbejder i rismarkerne. 

Efter sigende er denne by dog ubeboet og bliver brugt af Nordkorea som et glansbillede på et fredeligt liv, der ikke er helt i overensstemmelse med virkeligheden. 

Hvis man har kræfter til det, kan man også gå ned i en lang, kold underjordisk tunnel, som Nordkorea i al hemmelighed gravede i slut-1970erne for at kunne invadere Sydkorea. Man får også lov at gå ind i en helt færdigbygget Dorasan Station, som er den nordligste togstation mod nord. Den står klar til, hvis det en dag skulle blive muligt at fragte koreanerne frem og tilbage over grænsen. 

Et besøg op ved grænsen mellem Nord-og Sydkorea kan kun ske med en organiseret tur. En lang række rejseselskaber og bureauer tilbyder guidede hel- eller halvdagsture fra Seoul og op til grænsen, f.eks. Sunburst Tour.