Guide: 5 kaffeoplevelser i Prag

Prags kaffe- og café-kultur er for alvor kommet ud af fortidens kommunistiske tornerose-søvn, og Tjekkiets hovedstad har nu nogle af Centraleuropas bedste kaffebarer.

Café Savoy er Prags smukkeste. Med over fem meter op til loftet, der er udsmykket med et overdådigt maleri, er stilen slået an. Fold sammen
Læs mere

1. Café Slavia

Hvad: Dissidenternes samlingssted
Hvor: Smetanovo nábřeží 1012/2 , 110 00 Prag 1

Café Slavia var en af de caféer, der trivedes under kommunismen. Men den var undtagelsen. For skal vi være ærlige, så rimer folkesocialisme ikke rigtigt på dage henslængt i kaffenydelse. Der var ikke mange kommunistiske idelastatuer, hvor en arbejder stod med en kop kaffe i hånden. Det var mere hammer og segl, der var i vælten.

Slavia har ikke ændret sig meget siden dengang. Caféen har holdt fast i sit art deco-interiør med grønt ambientelys, der giver stedet en tidløs appel. Der kunne stå 1940, 1960 eller 1980 i kalenderen, og du ville ikke vide det. 

Under den kolde krig agerede Slavia uofficielt samlingspunkt for regimets dissidenter. Det var her, de mødtes for at udvikle synspunkter og diskuterer regimet. For som Foråret i Prag i 1968 også viste, så var den samfundskritiske debat aldrig død. Heller ikke under kommunismen.Blandt stamgæsterne på den tid var forfatteren og dramatikeren Vaclav Havel, der senere blev Tjekkiets første præsident, og forfatteren Milan Kundera, der blandt andet har skrevet »Livets ulidelige lethed«. 

I dag er caféen ikke nødvendigvis blandt Prags mest hippe. Tjeneren læner sig op af et gult kort for ugidelighed, og interiøret er patineret grænsende til det nedslidte. Men atmosfæren er betagende, og ofte sætter en pianist sig til flyglet, og fylder Slavia med lyden af en svunden tid.

Besøg caféen for atmosfæren og historien. Betjeningen og iskaffen var kun marginalt over middel.

cafeslavia.cz

2. Café Savoy

Hvad: Byens smukkeste
Hvor: Vítězná 5, 150 00 Prag 5

Café Savoy tager næsten pusten fra gæsten i det øjeblik, dørtærsklen overtrædes. Den er Prags smukkeste. Med over fem meter op til loftet, der er udsmykket med et overdådigt maleri, er stilen slået an, og loftsmalerierne mere om noget, man finder i en italiensk kirke end i en centraleuropæisk café. 

Savoy er klassisk istandsat, og står ikke tilbage fra Wiens fornemste caféer. 

Ved indgangen tager en tjener imod, og man får anvist et bord. Her holder man på formerne, og alle tjenerne har øverste knap i skjorten knappet. 

Man fornemmer tydeligt, hvordan stedet kan have huset kavelleriofficerer i farvestrålende uniformer, der kurtiserede det bedre borgerskabs unge kvinder.

Man kunne frygte, at det hele var form uden indhold. Men på Café Savoy går man også op i kaffe. Og kage. I en kæmpe glasmontre udstilles konditornes kreationer, og man skal være svært kræsen eller sukkerallergisk for ikke at lade sig friste. Udover stedets egne kaffeblandinger har Savoy en række standardristninger og forskellige slags te på menuen.

Om aftenen er Savoy også kendt som en af byens bedste vinbarer, og måske stedet balancerer på grænsen til det prætentiøse. Men prøv deres egen kaffeblanding og den berømte tunge chokoladekage – en vidunderlig kombination; og serviceniveauet er også i top.

cafesavoy.ambi.cz

3. Café Louvre

Hvad: For genierne
Hvor: Národní 22, 110 00 Prag 1

Måske den mest autentiske caféoplevelse, du kan støve op i byen. Café Louvre blev grundlagt i 1902 og var blandt byens mest feterede kaffehuse frem til 1948. Men under det kommunistiske kup blev stedet totalt raseret, og det henlå ubenyttet i årtier.

Først i 1992 blev det totalrenoveret. Men i den oprindelige stil. Og vidste man det ikke, ville man tro, Café Louvre havde haft åben hver dag fra 1902 til nu. Den er hverken prætentiøs eller plat, men leverer den ægte caféoplevelse. Dagen begynder kl. 8.30 med kaffegæster, der kommer for at læse morgenavisen, mens der op ad dagen kommer flere og flere gæster, der drikker øl eller cocktails og har intellektuelle diskussioner om alt mellem himmel og jord. Stedet har den dér udefinerbare, men magiske, tiltrækningskraft på kultureliten. Forestil dig dagbladet Politiken i caféform, og du har et billede af Café Louvre. 

Både Franz Kafka og Albert Einstein har haft deres gang her før Anden Verdenskrig, og efter genåbningen tæller stamgæsterne blandt andre den tidligere tyske udenrigtsminister Joscha Fischer. 

Stedet har et højt serviceniveau, en rygeafdeling fyldt med anæmiske akademikertyper og en fantastisk kaffe serveret på en lille bakke komplet med vand, mælk og et fint udvalg af sukker. For at understrege stedets akademiske karakter er der en lille blok og blyant ved hvert bord. Hvem ved, hvornår de geniale indslag slår ned…

cafelouvre.cz

4. Café Ebel

Hvad: Et ungdommeligt twist
Hvor: Retezová 9, 110 00 Prag 1

En studentikos oase for den evigt nysgerrige backpack-rejsende, der ikke rutter med pengene og hellere betaler for indhold end for form. 

Beliggende på en stille sidegade i Prags ellers hektiske gamle bydel, er den stedet, man har lyst til at sumpe hen med et eksemklar af Lonely Planets Prag-udgave. 

Det hele forkommer lidt hjemmegjort, men det er netop den uhøjtidelig indretning, der får de fleste til at føle sig instinktivt hjemme. Stedet har wi-fi, men modtager ikke kreditkort. Det er slowliving »Prag-style« med et ungdommeligt twist, og stedet har en autentisk kaffeelskende puls. 

De lokale taler om, at Café Ebel har byens bedste kaffe, og bare det kaffedetaljerede og kunstfærdigt udfærdigede menukort over baren, understreger, at de her unge mennesker, tager deres kaffe seriøst.  Hver uge rister de deres eget parti kaffe – eksklusivt til brug i cafeen – og kun de bedste bønner kommer gennem nåleøjet.

Café Ebel er langtfra Prags mest kendte, men det gør den i virkeligheden endnu mere attraktiv. for i stedet for at gå i rossets fodspor, finder man her en roligere puls. Kendis-effekt-fraværet afspejler sig i øvrigt også i prinsniveauet, og det betyder, at også lokale studenter har råd til at få deres kaffelyst styret her.

Vil du møde unge og udadvendte kaffeelskere, er det her, du skal søbe mokka i Prag.

ebelcoffee.cz/en

5. Cafe Grand - der nu er en Starbucks

Hvad: Globalisternes dagligstue
Hvor: Staroměstské náměstí 481/22, 110 00 Prag 1

Er på jagt efter endnu en klassisk Prag-café. Men kan ikke finde den. Adressen er god nok, men intet passer på beskrivelserne. Efter at have passeret bygningen flere gange, viser det sig, at den kendte Prag-café er blevet erstattet af en Starbucks. 

Når at bande over kapitalismens evendelige sejrsgang, og over hvordan de internationale franchisekæder overtager alle de hyggelige kroge af vores lille planet. Men indenfor falder alt indeni mig til ro. for dybest set kan jeg godt lide Starbucks. De skuffer kun sjældent og har haft held med at industrialisere den både hyggelige og ekstremt velfungerende kaffebar.

Starbucks fungerer som en slags helle for den globale rejsende. Et sted, hvor alt er, som det plejer, og kaffen smager, som Starbuckskaffe smager over hele kloden. Der er noget sært hjemligt over at gå ind på en Starbucks, og de har kaffe til enhver kaffetørst. Lige fra en vaniljelatte til en dobbelt espresso. 

Jeg hopper på en grande latte med et enkelt shot espresso. Og den smager akkurat som den, jeg fik i Kastrup inden afrejsen. Måske det ikke er synderligt opfindsomt, men dog lige hvad jeg havde brug for. 

Så gå på Starbucks, hvis den centraleuropæiske virkelighed bliver for overvældende, og du har brug for at møde en gammel kending i form af det grønsorte logo og en latte.

starbucks.com/store/1969