Guide: 5 for læseheste i Paris

Der bliver stadig solgt bøger fra de 400 år gamle bogkasser langs Seinen, men den klassiske turistattraktion har fået konkurrence fra bogcaféer.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Giganternes bogcafé

Hvad: Shakespeare and Co.
Hvor: 37 rue de la Bûcherie, 5. arr.

Siden de romantiske film »Before Sunset« fra 2004 og »Midnight In Paris« fra 2011 blev optaget i og omkring Shakespeare and Co., er den overraskende blevet en af byens store alternative seværdigheder. Den blev åbnet i 1950erne i det nedlagte munkekloster fra 1500-tallet overfor Notre-Dame af amerikaneren George Whitman under et andet navn. Den tiltrak hans generation af skribenter som Allen Ginsberg og William S. Boroughs, og Anais Nin og Henry Miller var faste kunder. Han havde hørt om Sylvia Beach, der kom til byen tredive år før ham og åbnede Shakespeare and Co. i Odèon-kvarteret, som tiltrak mange af datidens store forfattere og kunstnere: Ernest Hemingway, Gertrude Stein, Man Ray og James Joyce. Da hun døde i 1964, omdøbte han sin boghandel til Shakespeare and Co. til minde om hendes pioner-arbejde med et intellektuelt  samlingssted.

Nu drives den af Whitmans datter Sylvia i samme ånd, og hvis det ikke var for de nye titler, som hun også køber hjem, ligner den sig selv fra gamle dage. Det er stadig et sted, hvor man kan sidde og læse i bøgerne, inden man måske køber dem, få sig en kop te og én på øjet. Shakespeare and Co. har nemlig altid været herberg for fattige  unge kunstnere med et dusin sengepladser, hvor de kunne sove mod at arbejde i butikken, og det menes at 40.000 mennesker gennem tiden har overnattet mellem bøgerne.

Info: shakespeareandcompany.com

2. Sov mellem ord

Hvad: Le Pavillon des Lettres
Hvor: 12 rue de Saussaies, 8.arr.

»Der var engang et litterært hotel i Paris…«. Sådan markedsfører Les Pavillion des Lettres selv deres anderledes 4-stjernede hotel med henvisning til eventyrgenren. Det familiejede luksus-logi har indrettet sine 26 værelser og suiter med inspiration i og hyldest til nogle af verdens største – men også mindre kendte – forfattere, baseret på de 26 bogstaver i det franske alfabet, fra A til Z, fra H.C. Andersen til Emile Zola.

Bag de klassiske mure tæt på Champs-Elysées og rue Faubourg Saint Honoré gemmer sig alt andet end en sovesal, snarere et meget konceptuelt boutique hotel i en moderne-elegant fransk stil i douce farver med et lille bibliotek ved siden af receptionen, komplet med trendy pejs, indbundne værker og iPads med e-bøger, men det er de enkelte værelser, som er den store attraktion. De har bogstaver i stedet for numre og er alle indrettet af Didier Benderli med udvalgte tekster fra bøger, skuespil eller digte af de respektive forfattere trykt på væggen over hovedgærdet  og citater badeværelsedøren ligesom der står paperbacks på fransk med hans værker til låns. Det er med en vis national stolthed at H.C.Andersen lægger navn til den meget populære junior-suite til 460 euro med uddrag afdet filosofiske eventyr  ”Skyggen” og udsigt til Eiffel-tårnet. Ellers er det poeten Baudelaires, filosoffen Denis Diderots og Frankrigs store forfatter Victor Hugo’s værelser, som er top 3 ønsker med priser fra 300 euro.

Info: pavillondeslettres.com

3. Vin og lekture

Hvad: La Belle Hortense
Hvor: 31 rue Vielle du Temple, 4.arr.

Bag den yndige blåmalede facade  med store vinduer ligger La Belle Hortensen som en intellektuel perle midt i Marais’et. Opkaldt efter en serie bøger af Jacques Roubad fra 1980erne om en kvinde, der levede som skribent i kvarteret, er den Paris’ eneste sted, hvor man kan få et glas vin, et måltid mad, se på kunst,  læse i en bog, diskutere den med forfatteren og købe den med hjem på ét og samme sted. Selv om baren ligger i den mest trendy og overrendte gade, er det faktisk mest lokale kunstnere og intellektuelle turister, som finder vej til den lille oase.

Huset fra 1800-tallet, som lægger højloftede lokaler til vinbaren, siges ikke at have ændret sig meget siden Balzac og Baudelaires dage, og det oser da også af boheme-charme. Fra zinkdisken med den meget veludstyrede vinbar (man kan dog også få kaffe) og reolerne med primært franske bøger og en lille sektion engelsksprogede franske og internationale værker, både klassiske og moderne,  og til det lille baglokale, hvor man kan spise, fordybe sig i en bog fra reolen, lytte til oplæsninger eller deltage i en diskussion - på fransk - med inviterede forfattere. Men fortvivl ikke, skal man kun drikke eller spise, taler det meget vidende personale udmærket engelsk. Om vinteren er der åbent kl.13-02, om sommeren kl. 17-02 med begrundelsen, at mens solen skinner vil folk hellere være udendørs.

4. De smukke bøgers hus

Hvad: Artcurial
Hvor: 7 rond-point des Champs-Elysées, 8.arr.

Lige når man kommer til det imponerende hus på hjørnet af avenuerne Montaigne og Champs-Elysées, ser det meget privat ud i sin majestætiske neo-Ludvig d.15-stil fra 1844 med store forgyldte smedejernslåger. Det var da også privatbolig, indtil det store auktionshus Artcurial købte det af arvingerne efter flyfabrikanten Marcel Dassault og åbnede det for offentligheden i 2002. Det regnes for et af Europas mest spektakulære kunst-katedraler, efter at arkitekten Jean-Michel Wilmotte nænsomt renoverede det indvendigt, så det kunne passe til sit nye formål.

Nu summer det gamle hus af aktivitetet på flere etager med internationale auktioner, udstillinger og paneldiskussioner med kunstnere, men allermest kendt er det for sin boghandel, som kaldes for en af Paris’ bedste. Fordelt i flere af de højloftede rum samt kælderen har de over 18.000 titler på lager om det 20.århundredes kunst, kultur, mode, fotografi og arkitektur samt udstillings-kataloger, udgåede og nummererede bøger, kunstner-fortegnelser og udenlandske publikationer. Og ejerne opfordrer til, at man bruger boghandelen som et bibliotek og bare giver sig al den tid, der skal til at vælge, uden at føle noget købepres. Når øjnene er mætte, kan Artcurial tilbyde kaffe, vin og lette retter i deres café, indrettet i et andet af de mange smukke rum med fine arkitektoniske detaljer og moderne-eksklusivt interiør med udgang til en skøn terrasse, der igen har udsigt til den private have.

Info: artcurial.com

5. Redaktørens fristed

Hvad: Les Editeurs
Hvor: 4, carrefour de l’Odéon, 6. arr.

Trukket tilbage fra metro-stationen på det lille torv ikke langt fra Latinerkvarteret ligger Les Editeurs som en elegant varmestue for pressens folk. De kommer her også, men ellers er det blevet et populært sted for alle typer voksne, som nyder at spise og drikke i trendy-trygge omgivelser til den dæmpede baggrundslyd af salon-jazz. Selv kalder ejerne det for et resto-bibliotek eller en biblio-restaurant, fordi væggene er spækket med reoler og 5000 bøger, fra rejse-litteratur til den finkulturelle genre, som man kan læse i, mens man nyder alt fra morgenmad over kaffe, drinks og øl til den populære aften-menu, eller man kan finde sin egen lekture på den medbragte laptop.

Restauranten er meget smagfuldt indrettet i to etager med rød som gennemgående farve, fra markiserne og caféstolene udenfor til velour-portièren ved gadedøren, servitricernes forklæder og de læderbetrukne clubstole. I det hele taget minder det lidt mere om en gentleman’s club med mahogni-paneler, lysekrone, store ure, kobberstik og gamle malerier, og service-niveauet er det samme respektfulde. Menukortet er med de store bistro-klasssikere fra 16-25 euro, og så serverer de en elegant brunch lørdag-søndag mellem kl. 11 og 17 til 26 euro med bl.a. caesars salad og panna cotta med frugter som supplement til det traditionelle æg og bacon. Men man kan til enhver tid også barefalde ind og få en croque monsieur på økologisk landbrød til 11 euro mellem kl. 8 om morgenen og 2 om natten hele ugen.

Info: lesediteurs.fr

Se også: Verdens bedste bogbutikker