Guide: 5 følelser i Sydney

Man kan få oplevelser af alle slags i den australske storby. Fra den afslappede strandtur over den kontroversielle kænguru-kebab til fine kager i fornemme bygninger.

Foto: Tenna Schoer

1. Den grusomme

Hvad: Hyde Park Barracks Museum
Hvor: Queens Square, Macquarrie Street
Hvor meget: 10 dollar pr voksen (67 kr.) / børn halv pris

De solide gulvbrædder brokker sig let, da vi træder ind i den gamle bygning. For knap 200 år siden blev den store barak bygget af dem, der senere skulle bo der, og deres efterfølgere – nemlig straffefanger, deporteret fra Storbritannien.
Væggene i Hyde Park Barracks Museum gemmer på et af de grusomste kapitler i Australiens korte historie. Fra 1819 til 1848 boede og arbejdede flere end 50.000 straffefanger her i området.
De fleste fanger var idømt domme for tyveri på syv eller 14 år, nogle endda livstid. Tidligt hver morgen skulle de mønstre, inden de blev sat til at bygge broer, veje, kirker og hospitaler rundt om i Sydney.

Et kæmpe kort i gulvet i stueetagen viser, hvordan byen gennem årene udviklede sig ved hjælp af fangernes arbejdskraft. En fange blev sat til at piske de af sine medfanger, der ikke fulgte de rigide regler, der gjaldt for livet i barakkerne.
Vi går op ad trappen, der fører os tættere på de personer, barakkerne engang husede. Skåret ud i mandsstørrelse står en sort silhuet af John Alling, der i 1837 kom hertil for at tilbringe de næste syv år af sit liv i denne arbejdslejr. På en computer søger vi efter danskklingende navne og finder en John Hansen, der boede her fra 1827 til 1835.
Efter godt 30 år blev de umenneskelige vilkår stoppet og barakkerne lukket for deporterede fanger.
Vi finder tilbage til nutiden på Hyde Park Barracks Café ved hjælp af en kold cola og sandwich med rucolasalat.
Info: hht.net.au/museums/hyde_park_barracks_museum

2. Den fornemme

Hvad: Queen Victoria Building
Hvor: 455 George Street
Hvor meget: Afhænger af ens spendérlyst og pengepung

Pompøs og prangende. Pavlova-kagen bliver omhyggeligt placeret foran os. Trods det russisk-klingende navn er den overdimensionerede flødeskums-delikatesse en australsk berømthed for kageelskere på niveau med Nicole Kidman for biografgængere.
Omgivelserne matcher kagen. Vi befinder os på øverste etage i Queen Victoria Building, der får Magasin du Nord til at ligne Bilka.  Majestætisk hænger et stort ur ned fra loftet midt i bygningen og holder øje med både klokken og kunderne i de fire etager med specialbutikker. Her er noget for den kræsne shopper med tegnedrengen i orden, om det er en specialsyet silkekjole eller et håndlavet modelfly i træ.

Det er svært at forestille sig, at den smukke, victorianske bygning blev opført under depressionen i 1890erne som en markedshal og senere nær var endt som parkeringshus. For godt 25 år siden blev bygningen så gennemrestaureret for mere end en halv mia. kr., så QVB, som australierne kalder det, i dag er et af verdens fornemmeste shoppingmalls.
Spejdende ud over herlighederne bryder kagegaflen igennem de tykke lag af marengs og flødeskum med tynde skiver frugt på toppen. En kombination, der så dagens lys i 1920erne, efter at den berømte russiske danserinde Anna Pavlova havde gæstet Australien og New Zealand på sin verdensturné. Kagens ophavsmand er ukendt, hvorfor de to lande i årtier har sloges om æren for den, men som vi sidder her på konditoriet i Queen Victoria Building, føles dette som pavlovaens rette hjem.
Info: qvb.com.au

3. Den afslappede

Hvad: Manly Strand
Hvor: 30 minutters sejlads fra CircularQuay, kaj 3
Hvor meget: 7 dollar pr. person for en enkeltbillet (47 kroner) / børn halv pris

Den historiske Manly-færge skærer sig igennem det mørkeblå hav, der glinser i efterårssolen. Den halve time lange sejltur gennem indsejlingen til Sydney skal transformere vores storbyferie til badeferie for en dag. Foran venter et af de lokales yndlings-udflugtsmål, Manly Beach, der med sin brede strand og sit lave vand er et roligt alternativ til den hektiske Bondi Beach syd for byen.
Et stort skilt byder velkommen til Manly, så snart den gamle jernfærge lægger til kaj, og sammen med hundredevis af andre dagsturister følger vi strømmen gennem byens handelsgade The Corso, der frister med lokalt håndværk, frokosttilbud og badetøj for dem, der har glemt det derhjemme.

Som taget ud af den aldrende tv-serie Baywatch krydser en ung fyr gaden med et sort surfbræt under sin solbrændte, højre arm. Dryppene fra hans halvlange badebukser leder blikket mod bugten, der snor sig foran menneskemassen.
Vi skifter sandalerne ud med sandkorn, der kryber ind mellem tæerne i takt med, at skuldrene falder ned på plads. De medbragte sandwich bliver indtaget, mens en ti-årig dreng fremviser sine talenter på de blide bølger.
De mange forskellige typer surfere, der har fundet vej til Manly denne smukke søndag eftermiddag, viser, at surfing i Australien ikke kun er for de unge og smarte. Mænd og kvinder, børn og ældre. Alle kun med øje for næste bølge.
Til lyden af skræppende måger blandet med bølgernes brussen dypper vi tæerne i det lune vand.
Info: manlyaustralia.com.au og www.sydneyferries.info

4. Den romantiske

Hvad: Aftencruise i Sydney havn
Hvor: King Street Wharf 5
Hvor meget: 76 dollar (510 kroner) pr. person plus drikkevarer

Præcis klokken 19 bliver vi budt velkommen om bord på luksusskibet af tjenere klædt i sorte uniformer og brede smil. Indenfor venter en velduftende buffet og vores forhåndsreserverede bord til to. Sammen med en større flok japanske kvinder og andre festklædte turister lægger skibet fra kaj for at indtage det mørke hav, der omgiver Sydney.
Efter at have tilfredsstillet ganerne søger vi ud på dækket for at nyde den australske hovedstad fra vandsiden. En australsk stamgæst fra Adelaide forklarer og peger ud i mørket, at dér fremme ligger premierministerens bolig omgivet af, hvad der må være byens bedste udsigt.

Over os hænger den knap 53.000 ton tunge Harbour Bridge som en stålfast port, der beskytter det smukke operahus, hvis tag længere fremme i mørket glimter som perler i en smykkeforretning. Velklædte operagæster nyder udsigten i pausen, sikkert uden at ane, at der på det hvide dæk et par hundrede meter fra kystlinjen står et mindre selskab med et glas australsk rødvin i hånden og iagttager dem.
Sydney havn – eller Port Jackson, som det naturskabte indløb til metropolen rettelig hedder – har historisk set haft stor betydning. Det var her, de første europæere gik i land med den hollandske søfarer Willem Janszoon i spidsen i 1606. Som vi selv får øje for denne stjerneklare aften, har indsejlingen ry for at være en af de smukkeste i verden.
Kaffen og kagebordet lokker os ind i varmen, mens lysene fra Sydneys natteliv træder frem som funklende stjerner uden for vinduerne.
Info: magisticcruises.com.au

5. Den kontroversielle

Hvad: Kænguru-kebab
Hvor: Mange steder rundt om i byen, fx George Street
Hvor meget: ca. 10 dollar (67 kroner)

Når ferien i Australien nærmer sig sin afslutning, og de søde kænguruer er foreviget som nogle af de bedste ferieminder både på det digitale og indre memorycard, så gå ind på den nærmeste kebab-bar og spender dine sidste australske dollar på en kænguru-kebab.  Pakket ind som en velkendt dürum-rulle med salat, tomat og chili minder kængurukødet smagsløgene om kylling og fortrænger hurtigt forbindelsen til de vilde, græsspisende dyr i de australske skove.

For godt nok er kænguruerne et af Australiens største trækplastre for alverdens turister, der strømmer til de mange zoologiske haver og dyreparker for at betragte og måske endda fodre de fascinerende pungdyr, men det er også et godt stykke kød. Hvert år bliver der produceret kængurukød for knap 300 millioner aussie dollar (2 mia. kr.) hvoraf godt 70 pct. eksporteres. Især Tyskland og Frankrig er store aftagere af det magre kød, ligesom man også kan finde kængurukød i køledisken i engelske supermarkeder.

Her i kænguruens hjemland kan man nyde en kængurusteak sammen med et glas af den gode australske vin på de populære restauranter i Sydneys sprudlende forlystelses-område Darling Harbour – eller som her i den tyrkiske fastfood-restaurant i George Street, hvor vi få timer før afgang til lufthavnen springer ud i at smage kængurukød.
Selvom det kan virke forræderisk efter at have beundret de fem-benede dyr gennem en lang ferie, så runder den frisklavede kænguru-kebab fint turen af i tråd med den let ironiske, australske humor.

Se også: Bo ovenpå The Great Barrier Reef