Guide: 5 fiske- og naturoplevelser

Rejseliv giver dig med hjælp fra tre inkarnerede lystfiskere her gode tips til steder, hvor du kan kombinere ferieturen med spændende fiske- og naturoplevelser.

Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Caribiske fiskedrømme

Hvad: Barracuda, bonefish, tarpon, snapper, m.fl
Hvor: Cuba

Mon ikke de fleste af os mest forbinder ferieture til Cuba med rom, cigarer og store amerikanerbiler fra 1950erne og 60erne?
Men den caribiske østat er ikke kun interessant for dem, der gerne vil opleve en af de sidste socialistiske bastioner i verden, eller som drømmer om at besøge Havana, mens byen stadig har en aura af ægthed, inden de internationale hotelkæder for alvor får anonymiseret den. Cuba har nemlig rigtig mange muligheder for dem, der gerne vil have et feriepusterum til havs med en fiskestang i hænderne.

Man kan eksempelvis pille et par dage ud af feriekalenderen og tage til den lille, naturskønne øgruppe Cayo Largo sydvest for hovedøen og fange blandt andre bonefish, snapper og barracuda. Flere firmaer arrangerer ture ud på havet, og hvis resten af familie hellere vil blive i land, mens du drager af sted, kan de udover at bade og snorkle også eksempelvis cykle eller ride på stranden.

Øgruppen er ikke overrendt af turister, hvilket de fleste lystfiskere nok vil sætte pris på, men her findes dog hoteller, så man kan blive og overnatte under gode forhold. Blandt andre danske Go-Fishing arrangerer ture til Cayo Largo.
Vil du heller gå i übermachoen og cuba-elskeren Ernest Hemingways spor, kan du melde dig til den årlige fiskekonkurrence, hvor man Hemingway-style fisker efter de store marlin. Konkurrencen finder sted i juni, og man sejler ud fra havnen i Havana.
cayolargo.net, go-fishing.dk, hemingwaycuba.com
 

2. Storvildtsjagt på solferien

Hvad: Tun, sværdfisk,  marlin, m.fl
Hvor: De Kanariske Øer

Træt af tun på dåse? Jamen, så tag da ud og fang én selv, så du kan lave de lækreste tunsteaks – og få lidt sol på mavsen samtidig.

Et oplagt sted at gøre det er De Kanariske Øer, hvor man forholdsvis billigt kan kombinere sol- og badeferie med at tage på fisketur efter de store og særdeles velsmagende fisk.  I hovedsæsonen, der strækker sig fra maj til september, er der nærmest tale om lystfiskeriets svar på storvildtjagt. Udover tun er der nemlig mulighed for at fiske blandt andre sværdfisk, marlin, rokker og hajer. Men de rige fiskevande byder også på eksempelvis snapper, havtaske og barracuda.

Vælger du at holde ferie på Gran Canaria, så tilbyder  de fleste store ferieresorts fisketure. De bedste steder at tage ud fra er de – blandt mange danskere – kendte byer Puerto Rico og Puerto de Mogán, og det bedste fiskeområde er mellem Maspalomas klitområdet og El Descojonado.

Også på Tenerife er der flere muligheder for at komme ud at fiske. Eksempelvis tilbyder Crested Wave heldagsture (syv timer) for 99 euro – ca. 750 kr.

Vil du og familien være aktive på flere områder, er Lanzarote og Fuerteventura stederne. Her finder du sportsferiecentrene Club La Santa og Playitas, hvor den del af familien, der ikke interesserer sig for at fiske, kan udfolde sig inden for en lang række sportsgrene. Flere danske rejsebureauer som eksempelvis Apollo Rejser og Falk-Lauritsen sælger ferieophold på Playitas.
crestedwave.com, clublasanta.dk, playitas.info

 

3. Ørredfiskeri i Hobbit-land

Hvad: Ørred, laks, m.fl.
Hvor: New Zealand

Storslåede naturoplevelser og kæmpe-ørreder. Så bliver det vist ikke meget bedre. Stedet er New Zealand, og tidspunket er – fra om to uger og frem til april.

Peter Jacksons »Ringenes Herre«-trilogi åbnede millioner af biografgængeres øjne for New Zealands nærmest ubeskriveligt smukke natur, og skulle de have glemt det, ja, så bliver de mindet om det, når samme Jacksons »Hobbitten – en uventet rejse« får premiere senere i år.

Men længe inden Jackson besluttede sig for, at New Zealand skulle lægge natur til Tolkiens Dunkelskov, Tågebjergene, Kløvedal, Rohan og Gondor, så vidste alverdens lystfiskere, at der var helt særlige oplevelser at hente i den vilde natur. Det er nemlig her, man kan få nogle af verdens største ørreder på krogen. Okay, ifølge National Geographic er det fjerneste hjørne af det nordlige Mongoliet stedet med de allerstørste ørreder, men hvem kommer lige forbi dér?

Ørreden er ikke en del af den oprindelige newzealandske fauna, men blev indført i landet i slutningen af 1800-tallet. I dag har den bredt sig overalt og kan fanges i floder og søer på både Nordøen og Sydøen. Rotorua og Queenstown er med super fiskeri indenfor ganske kort kørsel sikre hits. Rotorua er desuden maoriernes hovedstad, og her kan man lære en masse om dette  oprindelige folk.

Trænger du til en pause i fiskeriet, så er der masser af andre aktivitetsmuligheder. Vi nævner i flæng trekking, jagt, rafting, ski og surfing – både med og uden sejl.
rotoruanz.com, nzfishing.com, fishinginnewzealand.com
 

4. Fish & The City

Hvad: Sunfish, bars, karpe, m.fl.
Hvor: New York

»Kan man det?!« Sådan lyder den mest almindelige, lettere vantro, reaktion, når man fortæller, at man kan tage på fisketur i Central Park midt i giga-byen New York.
Men, jo, det kan man skam.

Så send de mere storbyferie-mindede på shopping, ud at drikke Cosmopolitans eller kigge på kunst på MoMa, mens du smutter ned i subwayen og tager enten linje 2, 3, 6, B eller C op til den nordøstlige del af Central Park, hvor Harlem Meer ligger lige ved siden af Conservatory Garden. Her kan du fange en række forskellige fisk (læs mere om dem på hjemmesiden), men eftersom du jo er i en by – selv om du er inde i parken – er der en række forholdsregler, du skal huske.

Først og fremmest at du skal putte de fisk, du fanger, tilbage i søen igen. Og det vel at mærke uskadte, fremhæves det. Derfor må du ikke bruge kroge med modhager. Du må derimod gerne både måle fiskene og lade dig fotografere med fangsten. Du bedes også huske på at udvise agtpågivenhed, når du kaster, idet området også er flittigt benyttet af joggere, rulleskøjteløbere, cyklister og andre civilister, som du helst ikke skal få på krogen.

Vil du gerne ud på vandet og fiske, er der også rig mulighed for det. Eksempelvis kan du tage ud at fiske Stripet Bass i naturreservatet Jamaica Bay i den sydlige ende af Long Island. Du kan læse en fin reportage om det på Scandic Anglers hjemmeside  (link herunder, red.)
dec.ny.gov, scandicangler.com
 

5. Elefanter og kongemakreller

Hvad: Sejlfisk, tun, kongemakrel, dorado, m.fl.
Hvor: Tanzania

Man kan selvfølgelig tage til Norge og fange laks, torsk eller helleflynder – ikke et ondt ord om det. Men er man lidt kuldskær, var det måske mere oplagt med en tur sydpå. Nej, ikke Middelhavet, længere endnu – helt til Tanzania.
Her driver danske Peter Juhl og hans tanzaniaske hustru Gladys Rutihinda sammen Kilwa Dreams-lodgen, der er ganske  beskeden i størrelse, men til gengæld er garant for store naturoplevelser.

Der er selvfølgelig den klassiske safaritur, hvor man tager in i Selous-nationalparken, der er det ældste og største beskyttede naturområde i Afrika og på FNs verdensarvsliste, og hvor man kan se blandt andre elefanter, flodheste, krokodiller, løver, leoparder, næsehorn og antiloper.

Peter Juhl er imidlertid selv en passioneret lystfisker, så Kilwa Dreams har også fiskeri på programmet. Man kan både komme ind i et enormt mangroveskovs-område inde i landet, hvis labyrintagtige virvar af småfloder og vandløb giver en helt unik mulighed for at fange fisk, der gemmer sig mellem mangroverødderne, eller tage ud på åbent hav i en af lodgens  tre katamaraner.

Havet ud for kysten rummer cirka 350 forskellige fiskearter, blandt andre kongemakrel, tun, dorado og barracuda. Og er man rigtig heldig, kan man få verdens hurtigste fisk – sejlfisken – på krogen.
kilwadreams.com, whc.unesco.org

Tak til Torben Abildgaard, Flemming Sørensen og Jens Riis

Læs også: 5 hits for naturfreaks