Guide: 5 filmlocations i Venedig

Den stemningsfulde norditalienske laguneby er kendt fra locations i mange store og små film, og man kommer vidt omkring, hvis man vælger sin sightseeing i filmstjernernes fodspor.

Foto: Elsebeth Mouritzen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Den ældste café

Hvad: Den Talentfulde Mr. Ripley (1999)
Hvor: Caffe Florian

I en af slutscenerne i Anthony Minghellas Oscar-nominerede thriller mødes Marge (Gwyneth Paltrow) med Dickies far for at lufte sin bekymring og teori omhans forsvinden. Efter en tour de force rundt til pittoreske locations i støvlelandet ender filmen på Venedigs første café, den legendariske Caffe Florian fra 1720. 

Det er samtidig det første udskænkningssted i Europa af den eksotiske drik, kaffe, som venetianerne havde stiftet bekendtskab gennem deres omfattende handel, og caféen ligger i al sin oprindelige pragt med stuk, guld og plyssæder i kolonnaden på Markuspladsen nærmest vandet. Selv om det ser dyrt ud med tjenere i stivede hvide jakker og orkester ved bordene udenfor, koster en serveret kop kaffe på første parket til »O Sole Mio« og »Volare« trods alt kun 50 kr. 

Caféen består af mange små rum, som er en del af charmen, og den intime stemning gjorde den oplagt som intellektuelt samlingspunkt for betydningsfulde mænd indenfor kunst og politik, men her kom faktisk også mange kvinder i gamle dage, fordi det var det eneste offentlige sted, de var dem tilladt at komme. Til trods for den fornemme placering har Florian kæmpet med økonomien i mange år, men har tilpasset sig moderne tider og sælger merchandise med caféens kvalitetsvarer og logo fra en lille shop samt online.
Info: caffeflorian.com


2. En lille oase

Hvad: Indiana Jones 3 - Det Sidste Korstog (1989)
Hvor: Campo San Barnaba

I sin søgen efter den hellige Gral kommer eventyreren Indiana Jones (Harrison Ford) til pladsen Campo San Barnaba i Venedig, hvor han finder flere ledetråde på biblioteket. Man ser det kun udefra, for i virkeligheden er det en kirke, Chiesa San Barnaba, på den næsten isolerede ø i boheme-kvarteret Dorsoduro.

Scenerne inde i biblioteket blev filmet et andet sted, men alle er velkomne til at se det rigtige interiør i kirken fra 1749 med den græskinspirerede facade. Den kan ikke prale af de store kunstskatte, men lofts-freskoen af den berømte maler Tiepolo’s elev Cedini er værd at kigge på.

Ellers er attraktionen stilheden og hverdagslivet i smågyderne og langs kanalerne – og for filmveteraner den lille butik til venstre for kirkens facade. Den spiller en stor rolle i David Leans »Summertime« fra 1955, hvor Jane Hudson (Katharine Hepburn) finder sin ledetråd til selve livet, en rød vinpokal. 

I dag handler butikken med legetøj, men for afficionados er det et must-see, ligesom kanalen lige ved siden af, hvor en af hendes mest berømte scener finder sted, da hun ikke kun falder for en mand, men også i vandet. 

Det siges, at Spielberg valgte netop denne location til Indiana Jones, fordi han er stor beundrer af David Lean. Det kræver lidt tålmodighed at finde en bro over til San Barnaba, og ellers kan man blive staget over fra San Marco ved San Samuele, eller tage vaporettoen tilCa’Rezzonico.
 

3. Sanselig strand

Hvad: Døden i Venedig (1971)
Hvor: Lido di Venezia

Den aldrende og skrantende komponist Gustav von Aschenbach (Dirk Bogarde) tager til Lido’en for at rekreere sig ved vandet, hvor han betages af den smukke yngling Tadzio (Björn Andresen) som symbol på sin længsel efter både kærlighed og ungdom.

Instruktøren Luchino Visconto ændrede lidt på Thomas Manns lille fortælling, men forholdt sig trofast til forlæggets valg af location, den berømte strand på lagune-øen Lido. Det er den ene af to smalle strimler land, som deler lagunen og det åbne Adriaterhav, den anden ø hedder Pellestrina. 

På havsiden ligger den berømte kilometerlange sandstrand, som blev den europæiske overklasses foretrukne rekreationssted allerede i det 17. århundrede. Som perler på snor ligger det ene luksushotel efter det andet, de fleste bygget omkring starten af 1900-tallet, og udover sin spektakulære arkitektur og art deco-interiør er Gran Hotel des Bains det mest kendte af dem.

Thomas Mann boede her selv i 1911 og fik idéen til sin historie, og stort set alle scener, som foregår på hotellet i handlingen, blev optaget her på Lungomare Marco 41. 

I øjeblikket undergår hotellet en renovering til luksuslejligheder, men det forførende gyldne sand er det samme som altid.

Vaporettoen fra San Marco stopper ved S. Maria Elisabetta, og herfra går man ad Gran Viale S. Maria Elisabetta lige ned til den berømte strand.
Info:
Des-bains.com


4. Gondol regatta

Hvad: 007 Moonraker (1979)
Hvor: Canal Grande

Han ville ikke være en rigtig James Bond (Roger Moore), hvis han ikke gav den gas på Canal Grande med en motoriseret gondol, som af en besynderlig grund forvandler sig til et luftpudefartøj, da han fortsætter ind blandt Markuspladsens trofaste indbyggere, duerne.

Til daglig går det ikke helt så vildt for sig på Canal Grande, der snor sig som en slange gennem San Marco-øen og er den ultimative forestilling om det romantiske Venedig – uden påhængsmotor – men da det er byens hovedtrafikåre, er der alligevel en del sejlads med både gondoler, vandtaxi, private både og havnebussen vaporetto. 

Det bedste tidspunkt er derfor fra Markuspladsen mod Piazzale Roma ved solopgang. Dels er der få mennesker og fartøjer, dels er lyset perfekt, så man ser alle de smukt forfaldne paladser undervejs, og kommer selvfølgelig også under den meste berømte bro af alle, Ponte di Rialto. 

Hvert år den første søndag i september bliver trafikken i kanalen og farvandet mellem Markuspladsen og øen Giudecca lukket for kommerciel sejlads mellem kl. 14 og 18 i anledning af Regata Storica, som har fundet sted i over tusind år.

Det er en blanding af opvisning og kapsejlads blandt alle gondolierer i lagunen, som i dagens anledning er klædt ud i historiske kostumer, og som tiltrækker masser af tilskuere på alle broer og kajer. Vil man opleve begivenheden fra søsiden, kan man i god tid booke plads til en 2-timers tur i gondol for op til seks personer.
Info:
www.regatastoricavenezia.it


5. En skjult perle

Hvad: The Tourist (2010)
Hvor: La Giudecca

Elise (Angelina Jolie) er på flugt fra politiet, som tror hun ved, hvor hendes eks-kæreste og skatteunddrager gemmer sig. Hun møder Frank (Johnny Depp) på toget til Venedig, som hun indleder en affære med for at distrahere sine forfølgere. Kritikerne var i tvivl om filmen, men turistmyndighederne må have været begejstret, for med 50 forskellige locations er det ren reklame for byen. 

Det overraskende er øen La Giudecca, få minutters vaporetta-sejlads fra Dorsoduro og San Marco, som primært er beboelsesområde med en landsbylignende stilhed i områderne bag kajen.

Den store kultur-seværdighed er Chiesa del Redentore, som blev opført i 1577 som en tak til Gud for at spare dem for pesten, og hvert år den anden lørdag i juli fejres det med en populær pilgrimsfærd til kirken, kendt som Notte del Redentore. Ellers tager de fleste turister herover for at opleve lyset og den mest fantastiske udsigt tværs over vandet. 

Langs kajen ligger flere luksushoteller, Albergo Cipriani og Molino Stucky Hotel, samt en masse smarte små restauranter og caféer. Og skal det være rigtig lokalt, smutter man ned ad Calle dell’Erbe ved Fondamento Ponte Lungo, hvor Ristorante Altanella ligger med den yndigste træterrasse ud mod kanalen og et solidt menukort med det regionale køkken. 
Vaporetta-stop: Redentore. 

Se også: 12 film der tager dig på rejse