Guide: 5 ferier hvor du bliver klogere

Udbuddet af rejser, hvor man kan lære noget nyt, er voksende. Fra kokkekurser i Sydeuropa over fotokurser i Afrika til muligheden for at lære at bestige bjerge i Alperne. Se 5 forskellige lærerige rejser.

Lær, hvordan du begår dig på eksponerede steder, med reb, og på klipper på et bjergbestigningskursus i Chamonix. Fold sammen
Læs mere

Til bjerggederne

Det er de færreste, der ikke kan få et sus i maven af at se på billeder af bjergbestigere, der som små myrer klatrer op ad stejle bjergvægge mod en top, der for begyndere ser helt og aldeles uindtagelig ud. Enten fordi man absolut ikke har lyst til selv at hænge der –eller fordi man rigtig gerne vil prøve selv.

At blive professionel bjergbestiger af den slags, der når op på toppen af verdens allerhøjeste bjerge (eller teknisk sværeste ditto), er ikke noget, man bare lige gør eller lærer. Det tager mange års erfaring og ture på lavere og mindre krævende bjerge.

Men alle skal starte et sted, og har man altid drømt om at kunne bestige for eksempel det legendariske Mont Blanc i Alperne, er et bjergbestigningskursus oplagt.

Her lærer man de basale bjergbestigningsteknikker og de færdigheder, der skal til for at deltage på andre mere krævende ture – hvordan rappeller man, hvordan klatrer man på klippe, hvordan bruger man en isøkse, hvordan er det med reb og sikringen af sine medklatrere i reb, hvilket udstyr skal man have med og hvordan bruges det.

Og meget andet.

Kurset varer fem dage og foregår i bjergene rundt om Chamonix, samt en bestigning af det 4.063 meter høje Grands Paradiso i Italien. Instruktøren er Asmus Nørreslet, den eneste dansker, der har været på Mount Everest to gange, og som nu er en af Danmarks få UIAGM bjergguider i Frankrig. Man behøver ikke have forudgående erfaring med bjergbestigning for at deltage i turen – man skal bare have lyst til eventyr.

Pris: 11.800 kr. inkl. overnatning og halvpension.

Info: norreslet.dk/bjergbestigning_dk.html

Til kommende skibumser

Rigtig mange voksne kan stå på ski – men faktisk er der også en del voksne, som aldrig har prøvet at suse ned ad et bjerg med et par brædder på fødderne. Og selv om man siger, at det er nemmest at lære at stå på ski som barn – hvor man ikke er så bange for at falde, som voksne kan have en tendens til – er skiferie ikke nødvendigvis lukket land, hvis man er +18.

Næsten alle skidestinationer i Norden og i Alperne har skiskoler, hvor man kan tilmelde sig og lære de basale teknikker. I østrigske Kitzbüheler Alpen er man imidlertid gået skridtet videre og har sat skikurser for voksne i system med deciderede pakker for voksne begyndere på pisterne.

I Learn2KitzSki programmet deltager man over tre dage i et begynderkursus sammen med maks. fem andre – så man får god tid med instruktøren – hvor man stille og roligt lærer teknikkerne og får mulighed for at prøve dem af på små bakker.

Folkene bag Learn2KitzSki er så sikker på, at man kan lære at stå på ski, at man får pengene tilbage, hvis man ikke efter de tre dage kan komme ned ad pisten i sikker stil (og have det sjovt samtidig).

Pris: Fra 3.000 kr. for undervisning, liftkort og leje af udstyr, samt fire overnatninger.

Info: kitzbuehel.com


Til sprognørderne

Når man siger sprogrejser, tænker mange på de rejser, som mange unge tager på i sommerferien mellem for eksempel 8. og 9. klasse for at lære engelsk. Men faktisk er der også til voksne utallige muligheder for at kombinere en rejse med at lære et nyt sprog.

Fordelene er åbenlyse – kurserne er intensive, 20-30 timers undervisning om ugen, og man har mulighed for at afprøve sine nye færdigheder med det samme i og med, man er i det land, hvor sproget tales. Og så er omgivelserne alt andet lige noget mere eksotiske end at terpe spanske verber i et aftenskole-lokale hver tirsdag aften i løbet af vinteren.

Det er forskelligt, hvor og hvordan kurserne foregår, nogle af dem foregår på en skole, andre i underviserens hjem. Mange af kurserne starter hver uge og har en varighed af mindst to uger – den første uge går oftest med at falde på plads et fremmed sted, så for at få noget ud af det anbefales det, at man er af sted i mindst to uger. Og har man god tid og er meget opsat på at lære, kan man flere steder være på sprogrejse i et helt år. Priserne varierer også, nogle lande er billigere end andre, men også indkvarteringsformen, antallet af kursister på holdet, og eventuelle enetimer har betydning for prisen.

Til eksempel koster tre ugers kursus i Costa Rica fra 8.200 kr., og tre uger i Nice fra 11.300 kr. Begge priser er med indkvartering hos en værtsfamilie inkl. halvpension, men uden flybilletter.

Udbyderne af sprogrejser for voksne er mange, to af dem er Eurostudy og Bundgård Sprogrejser, som begge har sprogrejser i stort set hele verden og begge arrangerer sprogrejser målrettet unge, voksne, og for voksne på +50.

Info: eurostudy.dk og bundgard.dk/


Til amatørfotograferne

Hvem er ikke kommet hjem fra en rejse med billeder, der slet ikke lignede det, man syntes, man havde set på ferien? Men som ikke lige har lyst til at gå på aftenskole hjemme i et gråt Danmark, hvor de billeder, man lærer at tage ikke er af høj sol, blåt vand, farverige middagsretter og uendelige landskaber.

Man kan sagtens kombinere en rejse med at lære at tage – gode – billeder. Vil man virkelig give den gas og lære af de bedste, skal man på tur med National Geographic. Turene spænder fra workshops, som er forholdsvis korte rejser med intensiv undervisning, specifikke opgaver og meget efterkritik, til de såkaldte »photo expeditions«, hvor man rejser til f.eks. Kina, Namibia eller Galapagos for at tage billeder og få gode råd af en af National Geographics dygtige fotografer, som er med på turen.

Pris: Ekspeditionerne er dyre, regn med fra 30.000 kr. for 10 dage til Galapagos + flybillet. I en mere beskeden målestok arrangerer Dansk Folkeferie fotorejser til Malta, hvor Timm Vladimir underviser og hvor der hver dag på den ugelange tur er opgaver og efterkritik på ens billeder – samt masser af tips og råd. Priser fra 9.000 kr. inkl. fly.

Info: nationalgeographicexpeditions.com/triptypes/photography og folkeferie.dk/Temarejser/Fotorejse/

Til gourmanderne

Man kan lære at lave mad på aftenskole i Danmark – eller man kan lære det på en rejse til det land, hvis køkken, man gerne vil lære at begå sig i.

Antallet af madlavningskurser er vokset de senere år, og i dag kan man finde kurser i nærmest alle de lande, man gerne vil smage på. Nogle kurser varer bare et par timer eller en enkelt dag og kan kombineres med f.eks. en storby- eller badeferie, andre varer en uge eller mere og er intensiv madlavning (næsten) døgnet rundt. På nogle indeholder kurset også besøg på lokale markeder eller i skoven for selv at samle ingredienserne, på andre er der sørget for den del og man skal bare møde op og være klar til at snitte og røre.

En af de meget populære madrejser er det ugelange kokkekursus i Toscana. Her laver man mad hver dag i løbet af ugen, men besøger også den lokale slagter, en vingård, et marked og spiser på gode lokale restauranter. Man bor på stedet, i en over 100 år gammel og rustik villa med pool og et kæmpemæssigt køkken, der ikke overraskende for konceptet er husets hjerte. Værterne er danske og holder madkurser for skandinavere 31 uger om året.

Pris: Den største »pakke«, som inkluderer overnatning, morgenbuffet, kokkekursus i seks dage, restaurationsbesøg og øvrige udflugter, koster 13.950 kr. Vil man bare have én overnatning og én dags kokkekursus er prisen 2.490 kr.

Info: smag-toscana.dk