Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Snapseruten
I Frankrig har man vinruter og i Skotland whiskey-ture. I området omkring Limfjorden har man snapseruten. At ruten lige ligger her, er ikke tilfældigt, for de fleste af de urter og bær, man bruger til at fremstille kryddersnaps, vokser i Limfjordsområdet. Mange af de gamle købstæder i dette hjørne af Danmark har lange traditioner for at brygge brændevin, og opskrifterne på kryddersnaps er gået videre fra generation til generation på slotte, kroer og gamle klostre i området.
Læs også: De danske vidundere
Snapseruten består af to ruter, Limfjordsruten og Himmerlandsruten på henholdsvis 588 og 280 kilometer. Den ene ligger ud mod Vesterhavet, den anden længere inde i landet, men for begge ruters vedkommende gælder det, at de snor sig ad mindre veje gennem landskabet, oftest med en ganske smuk udsigt til fjorden. De er anlagt, så man kommer forbi natur-oplevelser som Rold Skov eller øen Fur, historiske seværdigheder som vikingeborgen Aggersborg, og børnevenlige »attraktioner« som strande, man kan slappe af på og soppe fra, hvis solen er i dansk sommerhumør.
Turens vigtigste indhold er dog de ni såkaldte »holdepunkter«, som hver især er lokaliteter, hvor man kan opleve noget, der har noget med snaps at gøre. Blandt andet en rundtur på destilleriet på spritfabrikken i Aalborg (inklusive smagsprøve), og en frokost med historiske retter – og selvfølgelig kryddersnaps til at skylle efter med – på Hjerl Hede.
Der er syv kroer og hoteller, man kan overnatte på undervejs, og man kan via Morsø Turistbureaus hjemmeside købe en pakkerejse til 2.475 kr. for fire dage i bil eller 3.795 kr. for seks dage på cykel. Prisen indeholder bl.a. overnatninger, halvpension og besøg på to af holdepunkterne. Med i pakken er desuden en snapsebog, så man selv kan forsøge sig som kryddersnapseproducent.
Hvad: Snapserelaterede oplevelser, fra smagsprøver på destilleriet i Aalborg til besøg i forskellige klostres krydderurtehaver
Hvor: Nordlige Jylland.
Hvor lang: Limfjordsruten er 588 kilometer. Himmerlandsruten strækker sig over 280 kilometer.
Info: Snapseruten.dk
Margueritruten
De fleste er formentlig stødt på det lille firkantede skilt med den hvide og gule marguerit på brun baggrund rundt omkring langs smalle veje i Danmark.
Skiltet angiver, at her er en særlig smuk rute, og sådan har det været siden 1991, hvor Dronning Margrethe klippede snoren over til Danmarks første officielle naturrute. I øvrigt fik ruten sit navn, fordi margueriten er Dronningens yndlingsblomst.
Den mere end 3.500 kilometer lange rute blev lanceret for at give bilister med god tid en smuk køretur gennem det danske landskab, og ruten er stadig overalt tilgængelig for biler og motorcykler.
Cyklister og vandrere kan dog også sagtens følge det meste af den, dog ikke på strækningen over Storebæltsbroen.
Ruten er inddelt i otte landsdele, i hver landsdel er der flere etaper ad varierende længde, man kan følge.
For alle etapernes vedkommende gælder, at de ikke bare snor sig gennem smuk natur, men også forbi nogle af Danmarks største seværdigheder, både historiske, kulturelle og de »sjove« som Legoland og Knuthenborg Safaripark.
Det er gratis at køre på Marguerit-ruten, hvad enten det er i bil eller på cykel. Hoteller, kroer og bed&breakfast undervejs booker man selv. Der findes en guidebog til ruten, der beskriver ruterne og seværdighederne, man dog kan også downloade den app, som Friluftsrådet, der står bag ruten, har udgivet. Appen er til smartphones, og kan blandt andet bruges til at se – på et kort eller i listeform – hvor de forskellige ruter og attraktioner undervejs ligger..
Hvad: En særlig smuk rute forbi 200 af Danmarks største seværdigheder.
Hvor: Over hele landet bortset fra Bornholm og øerne i Kattegat
Hvor lang: Mere end 3.500 kilometer, inddelt på otte landsdele.
Info: visitdenmark.dk, søg på Margueritruten
Cykelruter
Det er ikke overraskende, at cykelferie er en af de aktiviteter, der hitter mest i Danmark, for med mere end 12.000 kilometer cykelruter over hele landet er mulighederne for at få stillet sin eventuelle lyst til at opleve Danmark på to hjul næsten ubegrænset.
Ruterne er inddelt i blandt andet regionale og nationale ruter. Sidstnævnte skærer sig gennem hele Danmark og består f.eks. af Hærvejsruten på 450 kilometer og den 240 kilometer lange rute Sjællands Odde-Rødby Havn.
Derudover har Cycling Denmark kvalitetsmærket 16 ruter, som lever op til særlige krav – blandt andet rutebeskrivelser, muligheden for at leje en cykel og at der på ruten er mindst tre cykelvenlige overnatningssteder.
Og endelig findes der lokale ruter, som de enkelte turistbureauer rundt om i landet har opfundet ud fra deres kendskab til lige præcis deres lokale område, for eksempel Købstadscykelruten på Lolland og Falster og luksustur på Østfyn.
Alle ruter er afmærket med et nummer, man kan enten downloade sin rute via Visit Denmarks hjemmeside, købe et kort på det lokale turistkontor eller investere i en af de detaljerede cykelbøger, som blandt andet kan købes på Cyklist Forbundets hjemmeside eller hos flere af de regionale turistkontorer.
Enhver kan hoppe på jernhesten og rulle derudaf og selv sørge for overnatning på campingpladser, kroer, hoteller eller bed&breakfast undervejs. De fleste turistbureauer rundt om i landet kan hjælpe med kort, hvis man da ikke vil investere i en af de otte detaljerede cykelguidebøger via f.eks. Dansk Cyklist Forbunds hjemmeside, som indeholder kort og informationer om seværdigheder og overnatningsmuligheder undervejs. Bøgerne koster 119 kr. stk.
Man kan dog også købe færdigpakkede cykelrejser. Priserne varierer meget afhængig af hvor og hvor længe, men f.eks. 5 dage på Bornholm inklusive færge og overnatning koster hos Destination Bornholm fra 2.695 kr. per person.
Hvad: Specielt udvalgte veje og stier til cykler
Hvor: Over hele landet
Hvor lang: Mere end 10.000 kilometer skiltede ruter
Info: dcf.dk/visitdenmark.dk
Øhavsstien
Den slår sig op på at være en af de længste vandreruter i Danmark, Øhavsstien, som omkranser det Sydfynske Øhav. Det er dog ikke primært de 220 kilometer, der gør ruten interessant, det er især det, at den er anlagt gennem alskens terræn og forbi forskellige seværdigheder og kulturelle muligheder, således at uanset om man vil vandre meget eller bare slentre i købstæderne, se på hav og skov eller historiske herregårde, vil forkæle sig selv undervejs eller bo i pagt med naturen på campingpladser, kan man få sit ønske opfyldt.
Øhavsstien er opdelt i syv delstrækninger, hvor f.eks. Ærø-delen består af 36 kilometers ø-oplevelser, og strækningen fra Svendborg over Tåsinge og Siø til Langeland er 20 kilometer gennem blandt andet den gamle skipperby, Troense.
En af de mere spektakulære – og også den længste – strækning er dog fra Falsled via Faaborg til Fjællebroen, hvor man på de 39 kilometer blandt andet vandrer i »de fynske Alper«, Svanninge Bakker, og kommer forbi flere smukke gamle herregårde. Og med Falsled på ruten er det oplagt at henlægge en frokostpause – eller måske en overnatning – på den berømte Falsled Kro.
Man kan selv pakke rygsækken og begive sig ud på ruten, det er gratis og eneste krav er, at man kun færdes på gåben og er væk fra ruten mellem solnedgang og klokken seks om morgenen, hvor den er lukket. Man kan begive sig ud bevæbnet med guidebogen, der er skrevet om Øhavsstien, eller man kan følge et af de fire forslag, Sydfyns Turistbureau har strikket sammen – fra »den bløde rute«, som har sit navn, fordi overnatningen foregår i rigtige senge, til Bjergturen, hvor man passerer to af Fyns højeste punkter på henholdsvis 126 og 128 meter.
Man kan også købe en pakke, hvor overnatning, transport af bagage og morgenmad – plus kort og tips til spisesteder og seværdigheder undervejs – er inkluderet. 4 dage koster fra 2.500 kroner.
Hvad: Vandreruter gennem smuk natur
Hvor: Sydfyn og det sydfynske øhav
Hvor lang: 220 kilometer
Info: detsydfynskeoehav.dk
Ribe kunstrute
Danmark er spækket med gallerier, atelierer og kunstmuseer, men det er ikke alle steder, kunsten er sat i system. Det er den i Ribe, som i marts i år åbnede den såkaldte Ribe Kunstrute.
For Ribe er mere end bare storke på taget og indehaver af titlen som Danmarks ældste by. Købstaden i det sydvestlige Jylland er også kendt for sine mange kunstnere, der kommer her, tiltrukket af Vadehavet og af den kulturhistorie, der ligger i de gamle gader og skæve huse i Ribe.
Kunstruten er kort, knap en kilometer gennem Ribes gamle gader, hvor man undervejs kommer forbi 15 forskellige kunstudøvere, inklusive Ribe Kunstmuseum. Sidstnævnte genåbnede i 2010 efter en omfattende renovering til 46,5 millioner kroner, doneret af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal.
Udover besøg på kunstmuseet og de tilknyttede kunstnere og deres atelierer m.v. på ruten kan man selvfølgelig også investere i kunsten.
I den mere kuriøse ende har keramiker Sten Børsting fremstillet specielle »leverpostejsskåle« til den Vadehavspostej, som serveres i en af Ribes bedste restauranter, Kolvig. Skålene er lavet af blandt andet ler fra de yderste enge i Vadehavet og fra ler, der kommer fra haven ved (Emil) Nolde Museet.
Det er gratis at foretage en spadseretur ad Ribe Kunstrute, i hæftet »Ribe Kunstrute«, som man kan få på turistkontoret i Ribe, kan man se en nærmere præsentation af de deltagende kunstnere, samt forslag til spisesteder undervejs.
Hvad: 15 gallerier, atelierer, kunstmuseum m.v.
Hvor: Ribe
Hvor lang: Cirka en kilometer
Info: visitribe.dk
Guide: Ferie i Danmark