Guide: 5 danske badehoteller

Der er ikke noget, der er mere sommerligt end en daseferie med friske havbade på et dansk badehotel. Vi har plukket en håndfuld med hvert sit særpræg.

Skodsborg Kurhotel & Spa - kurhotellet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Susser Feit
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det historiske

Hvor: I Skagen by, Nordjylland
Hvad: Hyggeligt og fyldt med Skagensmalernes historie

Det gamle Brøndums Hotel er gennemrestaureret med dejlige værelser i enkel stil som resultat. Men har langt fra mistet historien, som den lydhøre gæst tydeligt fornemmer. Stuerne, hvor den gamle Fru Brøndum sad på sine gamle dage, og hvor der serveres kaffe ved pejsen, er bevaret, og ved trappen op til første salen hænger Holger Drachmanns digt »Erindring« i hans egen håndskrift. Det, der slutter med ordene: »Der er en sjæl i Skagen, som aldrig ældes vil«. Skønt værelserne har fået afhøvlede gulve, nye håndvaske og enkle møbler, er der endnu lidt antikviteter, og man har på alle måder passet godt på atmosfæren fra hotellets storhedstid, da kunstner-kolonien var faste gæster.  Få værelser har bad, og resten deler badeværelser på gangen. Eller man kryber i den hvide frottekåbe og morgenbader i havet, som man altid har gjort det på Brøndums. Nyd den lyse restaurant med vidunderlige fiskeretter efter klassiske opskrifter.
www.broendums-hotel.dk

 

Kurhotellet

Hvad: Stort flot badehotel med rige kurtraditioner
Hvor: Østkysten af Nordsjælland, ved Øresund

Skodsborg Kurhotel & Spa var et rigtigt kursted, da det startede i 1898. Med liggehaller og kolde havbade. Og sundheden prioriteres endnu højt her på kysten, hvor gæsterne nyder solopgangen over vandet, og de morgenfriske kombinerer synet med en svømmetur fra badebroen omme bag krattet af vilde roser lige ovre på den anden side af Strandvejen.  Det hvide palæagtige hotel fastholder traditionen og tilbyder »Sommerkur« med spa, træning, livsstilsorienterede foredrag. Og lækker sund mad af økologiske og lokale råvarer. Træningen, der er mangfoldig med alt fra svømning til yoga og dans, foregår i midlertidige faciliteter, indtil det nye Spa & Fitness åbner til vinter. Tillige er hotellet omgivet af smukke vandre- og cykelruter, hvor man kan lade sig ledsage af hotelguiden.  »Vær aktiv og slap af«, er mottoet. Og man mikser selv bade og sport med afslapning og luksus. Og sund mad med søde lækre desserter, præcis som man lyster.  
www.skodsborg.dk

 

Det klassiske

Hvor: Ved Vesterhavet, helt mod syd
Hvad: Smagfuldt i klassisk badehotel stil.

Vinden pisker i Ho Bugt, der ligger på den anden side af de småsprossede ruder i den lyse restaurant. Bag de hidsige bølger anes øen Langli, der er naturreservat foran halvøen, Skalling. Vi er langt mod sydvest, og her på strandpromenaden ligger Hjerting Badehotel. Lækkert, hvidt, nyistandsat og præcis så afslappet og dog eksklusivt, at man føler sig godt forkælet. Især i værelserne med havudsigt, lyse møbler og Hästens senge.  Stilen er lækker New England på sønderjydsk: Hvide høje træpaneler, masser af lys, masser af træ. Blide farver og sort/hvidt som sandet og stenene derude. Drivtømmeret på værelserne er nede fra stranden ligesom hulstenen, der er bundet på værelsesnøglen med sejlgarn.  Et plus er den lækre spa i flot enkel stil, og restauranten, hvor rødspætterne og de friske jordbær nydes til solnedgangen. Her serveres også morgenmad med hjemmebag og egnens specialiteter.
www.hotelhjerting.dk

 

Det hippe

Hvad: Badehotel i cool stil
Hvor: På Samsø

Hotel Strandlyst er lille og nyindrettet i en strandvejsvilla, og det nærmeste Samsø kan komme rendyrket LA-style med et kulsort trædæk foran værelserne på bagsiden af huset. Her er der swimmingpool og drinks i sommernatten. Er man mere til de ægte havbade, er der blot 30 meter ned til vandet. Det ungdommelige badehotel bestyres af Jacob og hans team, der fungerer som alt-mulig-mænd. Jacob er kok, men tager sig også af tjansen som bartender eller havemand, når der brug for det. Køkkenet tilbyder god mad med ærlige råvarer, for Samsø har en overflod af fantastiske grøntsager, frugt, fisk – som søtunge og pighvar – og hummer, som Jacob bruger flittigt i middagsretterne. Morgenmaden er hyggelig med tallerken med bl.a. hjemmebag og noget forskelligt hver dag – fra muffins til pandekager.  De 10 værelser er helt enkle, holdt i sort-hvidt og med det smarte sæbemærke »MOR« på badeværelset.
www.strandvejen12.dk

 

Det fine

Hvad: Sommerhotel i gustaviansk herregårdsstil
Hvor: På Sjællands Nordkyst

Hornbækhus har beværtet digtere, malere og andre kunstnere. Og så var det her, Ilse Jacobsen, hende med Hornbæk-gummistøvlerne, var stuepige.
Efter en omskiftelig tid er der nu atter sandaler på terrassen og sand på gulvene hele sommeren.
Hotellet er af sten og svenskrødt træværk med svalegang i hele husets længde, og den hyggelige arkitektur står fint til det hyggelige hjerte af Hornbæk, 400 meter fra en skøn badestrand.  Haven ligger i læ af store graner og et indisk bønnetræ, hvis hvide orkideagtige blomster fortryller gæsterne, mens de nyder roen og kaffen i de hvide havemøbler. I kontrast til det ydre er værelserne mere i stil med et cityhotel med heldækkende tæpper og silkelampeskærme. Bortset fra den hvide vaflede badekåbe på de værelser, der har bad på gangen. 
www.hornbaekhus.com

Læs også: Her er verdens bedste hoteller