Guide: 5 cubanske oplevelser i Miami

Little Havana er hovedkvarter for de mange eksilcubanere, der har taget flugten fra Castros Cuba til Florida. Et charmerende område, hvor man kan spise autentisk cubansk, ryge en god cigar og tage et slag domino.

Miami er ikke kun palmer og fede biler. Se vores fem tips til Little Havana. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Nederlaget i Svinebugten

Hvad: Svinebugt Monumentet
Hvor: Hjørnet af Calle Ocho og Cuban Memorial Monument

Da Fidel Castro kom til magten i Cuba i 1959 og indførte sit kommunistiske regime, flygtede mange liberale cubanere til Miami, og det anslås, at der i dag bor omkring en halv million cubanere i Miami-området – de fleste af dem i Little Havana.
Kvarteret, som ligger langs 8th Street i den sydlige del af byen og går under navnet Calle Ocho, opstod efter balladen i Svinebugten i 1961, hvor en amerikansk invasionsstyrke forsøgte at vælte Castro efter at været gået i land i Svinebugten i Cuba. Invasionen mislykkedes, og de amerikanske tropper måtte trække sig tilbage og forlade Cuba med store tab. Den fejlslagne invasion står tilbage som en af de største nederlag i John F. Kennedys præsidentperiode.

Det er nu heller ikke en historisk begivenhed, eksilcubanerne er stolte af, og mindesmærket – Svinebugt Monumentet – er da også nem at overse, og spørger man cubanere om vej til »Bay of Pigs Monument«, ser de bare rådvilde ud. Men det er der, monumentet. På Calle Ocho mellem 12. og 13. Avenue er der rejst en stenstøtte i sort marmor, hvor der brænder en evig flamme til ære for de faldne.
Mere synligt i gadebillledet er stjernerne, som man løbende betræder på fortovet. I Little Havana har man sin egen Walk of Fame med latinamerikanske stjerner eller berømtheder med særlig tilknytning til Florida som for eksempel Gloria Estefan, Lucía Méndez og Julio Iglesias.

2. På cubansk cafeteria

Hvad: Restaurant Versailles
Hvor: 3555 South West 8th Street

De fleste forbinder formentlig Versailles med det franske slot uden for Paris, som Ludvig den 14. lod opføre i 1600-tallet. Men der er ikke meget royalt over Versailles Restaurant i Little Havana – betegnelsen cafeteria ville nok være mere rammende for den uprætentiøse restaurant, som serverer autentisk cubansk mad.

Versailles åbnede i 1971, og allerede fra starten blev restauranten et naturligt samlingssted for Miamis mange eksilcubanere. En ældre cubansk taxachauffør med halvlangt hvidt hår fortæller, at han kommer der stort set hver dag – i de første mange år sad han sammen med sine landsmænd og lagde planer for, hvordan de skulle afsætte Castro, så de kunne vende tilbage. Det gør de ikke længere. Nu er det amerikansk politik, de diskuterer på Versailles, hvor der kommer mange politikere lokale såvel som nationale – for nylig var Republikanernes vicepræsidentkandidat Paul Ryan forbi, ligesom Bill Clinton har spist cubanske nationalretter på Versailles.

På det lange menukort er der mange klassiske retter som lechon asado, stegt pattegris, med hvide ris, sorte bønner, søde bananer, croquetas og cassava (cubansk rodfrugt) med mojo-sauce. Og selvfølgelig masser af fiske- og skaldyrsretter som for eksempel kæmperejer i kreolsk sauce.
Den cubanske taxachauffør advarer med henvisning til sin egen livvidde om, at portionerne på Versailles er store, så det kan anbefales at holde lidt igen, inden man bestiller den store menu. Ovenpå det store – og billige – måltid gør det godt med en lille stærk cubansk kaffe.
Info: versaillesrestaurant.com

3. Eksotisk isbar

Hvad: Azucar Ice Cream Company
Hvor: 1503 South West 8th Street

Når man spiser is hos Azucar Ice Cream, handler det ikke bare om at få noget til den søde tand. Det er intet mindre end en kulturel oplevelse – en kulturel smagsoplevelse.
I montren med is må man kigge forgæves efter nougatis, jordbæris, stracciatella og andre af de issorter, der hører til i en ismontre på vore breddegrader.

Azucar ligger i Little Havana, og det afspejler sig i udbuddet: guava, avocado, sukkermajs etc. og så de mange dristige fusioner som for eksempel den cubanske klassiker »Abuela Maria«, som er isbarens mest populære variant. Abuela (bedstemor på spansk) Maria består af vaniljeis tilsat guava, flødeost og søde Maria crackers (Marie kiks).
Indehaveren af den eksotiske isbar er Suzanne Batlle, som efter at have arbejdet inden for banksektoren i to årtier, for et par år siden valgte at skifte hest, og sidste sommer åbnede hun Azucar på Calle Ocho. Inspirationen er hentet hos bedstemoderen, som gennem sin mand, der var sukkermølle-ingeniør på Cuba, rejste rundt i Sydamerika, og på sine rejser samlede hun masser af eksotiske frugter, som hun eksperimenterede med. Gennem sin opvækst i Miami – familien flygtede dertil i 1960 – fik Suzanne serveret hjemmelavet is næsten hver aften.

Bedstemoderens hang til at eksperimentere med smagsoplevelser har Suzanne arvet. Hver dag kreerer hun en ny variant – i dag er det »Como Chiva«, hun skriver på tavlen. Og hvad den så består af? Gedeost, figner, honning og cognac ...
Info: azucaricecream.com

4. Traditionsrige cigarer

Hvad: Cuba Tobacco Cigar Co.
Hvor: 1528 South West 8th Street

Foran indgangen til forretningen sidder 83-årige Pedro Bello iført hat og ryger en cigar. En stor cigar. Han fortrækker ikke en mine, men løfter hånden som hilsen. Senõr Bello er indehaver af Cuba Tobacco Cigar Factory – 3. generationsejer af den cubanske cigarfabrik, som nu har sit hovedsæde her på Calle Ocho i Miami.

Indenfor dirigerer Pedro Bello Jr., som er næste generation af slægten, de ansatte rundt i butikken, og ude bagved sidder et produkt af 5. generation dybt koncentreret og ruller cigarer. Det er langt fra i alle cigarudsalg i Little Havana, at cigarerne bliver håndrullet i baglokalet, ligesom man heller ikke kan være sikker på, at der er tale om ægte cubanske cigarer, men hos Cuba Tobacco Cigar Factory stammer tobakken fra cubanske frø, som så bliver dyrket på marker i Honduras eller Nicaragua.

Tobaksdynastiet startede på Cuba i 1896, men med Castros overtagelse af magten i 1959, blev tobaksindustrien nationaliseret, og familien Bello valgte at emigrere til USA, hvor de slog sig ned i Miami for ligeså stille at genoptage den cubanske cigartradition, men først i 1994 åbnede de cigarfabrikken i Little Havana. Familien Bello er en af de ældste cubanske cigarfamilier inden for tobaksindustrien og gennem mere end 100 år er teknikker og traditioner gået videre fra generation til generation. Det har været med til at gøre Cuba Tobacco Cigar Factory til et velrenommeret brand blandt cigar aficionados – en af dem er Arnold Schwarzenegger, der kom forbi i 2001. En stor begivenhed, som Pedro Bello Jr. stolt beretter om, mens han tænder en La Sabana.
Info: cubatobaccocigarco.com

5. Hyggestemning i parken

Hvad: Maximo Gomez Park
Hvor: 15th & South West 8th Street

Med en cigar i mundvigen sidder gamle mænd iført kortærmede skjorter og stråhat eller solbriller bænket ved små borde og spiller domino i Maximo Gomez Park på Calle Ocho. Park og park er måske så meget sagt, for der er ikke så meget som et græsstrå i parken, som udgør et gadehjørne belagt med fliser. Men stemningen er afslappet og hyggelig.

De fleste cubanere, der tog flugten i 1961, har i dag nået pensionsalderen, så de kommer dagligt i Maximo Gomez-parken for at hygge sig med deres landsmænd, og derfor er sproget i den lille park også udelukkende spansk. Der bliver grinet, diskuteret og smalltalket på bænkene langs indhegningen til parken, som har åbent 361 dage om året, men omkring de små borde hersker en dyb koncentration, og der bliver rykket energisk rundt på dominobrikkerne. Domino er Cubas nationalspil og en populær form for cubansk tidsfordriv i Little Havana – ved enkelte borde har man dog erstattet de rektangulære dominobrikker med konger, dronninger, tårne, springere, løbere og bønder.

76-årige Gabriel Iglesias Roman, som emigrerede til Miami 10. november 1961, kommer troligt i parken hver dag. Ikke for at spille domino, men blot for at sidde på en bænk og tale med andre eksilcubanere.
»Jeg kan godt spille domino, men jeg gider ikke længere – det lader jeg de andre om,« siger Gabriel Iglesias Roman, som har rejst en del og blandt andet været i Danmark. Hvad han husker fra sit besøg i Danmark?
»Tivoli Garden og så den kolde kop kaffe, jeg fik serveret i Tivoli,« griner han.

Læs også: 10 oplevelser i hotte Miami