Guide: 5 chilldowns på Kreta

Når det ikke er nok at solbade eller dovne ved Det Ægæiske Hav, kan man finde indre ro og forkælelse på ferien med spa, slankekur, yoga, madlavning eller meditation på den populære græske ø, Kreta.

Fem-stjernet detox Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

1. Spa efter lokal smag

Hvad: Euphoria Spa
Hvor: Dedalou 1, Hersonissos

I mange-mange år har kretenserne selv sværget til primærtolivensæbe og saltvand som skønhedsmiddel, men tidens wellness-bølge har nu også ramtferie-øen, og indenfor det sidste årti er der åbnet flere og flere spa’er. 

Elena Tamiolaki synes, at gæsterne på hendes Euphoria Spa i centrum af Hersonissos skal have en ægte lokal oplevelse og ikke bare en behandling med kendte internationale mærker.

Derfor er det udelukkende produkter fra 25°A, et naturbaseret firma fra Kreta, som kun anvender de planter, der vokser omkring den vingård og olivenlund, hvor de fremstiller cremerne, og Mastic Spa, det nye organiske kult-mærke fra apoteker-familien Sodis på Chios, baseret på den velduftende harpiks fra mastik-træet, som bruges i behandlingerne. 

Den moderne spa tæt på havnen tilbyder, at man kan gøre en indsats først i fitness-rummet, men ellers har de et imponerende menukort til at forkæle kroppen med: fra den store anti-stress session på 2 ½ time med urtebad, massage og ansigtsbehandling  til ægæisk lymfedrænage, terapi for solskadet hud, velgørende kropsbehandling med honning, salt og varm mandelolie, eller en blid behandling med salt og olivenolie efter tre slags damp, som vil få ferie-kuløren til at tage sig brun og blank ud. 30-110 euro.

Albatros.gr

 

2. Blomsterbørns børn

Hvad: Øde strande
Hvor: Kretas sydkyst

Lufttemperaturen stiger fem grader, når man nærmer sig Kretas sydkyst og klimaet bliver subtropisk. Til gengæld falder blodtrykket ved udsigten til de øde og meget varierede strande ud til Det Libyske Hav, hvor der er langt mellem turister og en meget afslappet stemning, men altid lige en taverna, hvor man kan få alt godt fra havet som f.eks. i Mirtos og Préveli. 

Skal det være virkelig øde, er der den ubeboede Chrissi Island 50 minutters sejlads fra Ierapetra, hvor mange unge ikke nøjes med endages-turen, men camperer sommeren over ligesom deres hippie-forgængere.

I sommeren 1968 tog mange af datidens blomsterbørn fra hele verden til det sydlige Kreta for at udleve drømmen om den frie tilværelse. Flere af dem bosatte sig i hulerne i Matala ved Massara-bugten, som indtil da kun havde været et søvnigt fiskerleje.

Nogle rejste videre, andre blev hængende, og selv om ikke alle bryder sig om udviklingen, er Matala blevet en organiseret turistby, men med tydelige referencer til de glade dage i 60erne, som Joni Mitchell sang om i »Carey«. Hvert år den første weekend i juni bliver der arrangeret Matala Festival som en hyldest til hippietiden med fortrinsvis græske musikere, som spiller cover-versions af tonerne fra dengang.

Visitmatala.com

 

 

3. Yoga i det fri

Hvad: YogaRocks
Hvor: Triopetra

Det er blevet lige så populært at tage på yogaferie til Kreta som til ophavslandet Indien. Stik syd for Rethymnon, langt væk fra turistvrimlen, åbnede det britisk-græske par Helen Reavill og Phil Yannoulis for tre år siden YogaRocks i Triopetraud mod Det Libyske Hav. 

Ligesom mange før dem var de fascineret af øens stille, storladne natur, som indbyder til fordybelse, og de ville lave et kvalitets yogacenter, hvor alle kan deltage, uanset deres niveau og tidligere erfaringer. Med udsigt til tre markante klipper i havet og Kretas monumentale bjerge i baggrunden, ligner YogaRocks lige så meget et feriecenter, og der er da også både strand og swimmingpool, så man kan svømme, snorkle og slappe af, når man ikke deltager i undervisning, får massage eller mediterer, ligesom den nærliggende landsby-taverna er et yndet udflugtsmål. 

Yoga-timerne foregår både ude og inde og ledes på skift af veluddannede lærere fra hele verden, som hver har deres specialer, fra asthanga til vinyasa.

Opholdet er på ugebasis mellem april og oktober med røg- og alkohol-fri indkvarteringog vegetar-forplejning for 750-800 euro, og Helen og Phil sørger gerne for transport mellem lufthavnen, hvis man ikke hopper på lokalbussen. Fly er for egen regning.

Yogaholidaysingreece.com

 

 

4. Slowfood på menuen

Hvad: Madlavningskurser
Hvor: Restauranter og gårde

Kreta nyder godt af opsvinget for traditionel madlavning, og med den lokale interesse for at bevare, men også forny det oprindelige køkken, har landsby-tavernaens menukort fået et comeback, også udenfor øen. Men allerede for 15 år siden besluttede den græsk-amerikanske advokat og senere kok og madskribent, Nikki Rose, at skabe opmærksomhed omkring eco-turisme med sin egen græsrodsbevægelse, da hun i 1997 oprettede Crete’sCulinarySanctuaries, CCS. 

Det er en slags græsk slowfood-forening af producenter, og gennem foredrag om, vandreture til og madlavningskurser på kretensiske landbrug og vingårde håber hun at give turister smag fordet organiskekøkken, men også  bæredygtig turisme.

Kurserne har desuden til formål at give en historisk og kulturel forståelse for Kreta’s madtraditioner, så det er kun for små grupper på 8-12 personer ad gangen på ugebasis. 

De henvender sig både til professionelle kokke og madglade amatører, men hun forventer også, at deltagerne har interesse for at være med til at gøre ikke kun Kreta, men verden til et bedre sted at være. Kurserne koster 1.600-2.800 euro afhængig af emne, undervisere og deltagerantal.

Cookingincrete.com

 

 

5. Fem-stjernet detox

Hvad: Luksus-kur
Hvor: Elounda Beach Hotel

Det kan være svært at forstå, at man kan blive slank af at spise græsk mad. Tværtimod, vil de fleste sige, men på Elounda Beach Hotel, som ligger på den eksklusive kyst i Mirabello-bugten på Østkreta, har Chenot Thalaspa specialiseret sig i at give gæsterne en holistisk oplevelse, så man kan kombinere ønsket om god mad og bedre velbefindende. 

Det fem-stjernede luksushotel indbyder til dovne dage ved den private strand og hav-swimmingpoolen, men mange benytter sig af muligheden for at få kroppen på ret køl.

I samarbejde med hotellets fitness-instruktør, som både har hold og individuel træning, tilbyder spa’en et komplet program med kropsbehandlinger baseret på årtusinders erfaring fra kinesisk medicin og de nyeste videnskabelige fremskridt.

Det er ikke en traditionel slankekur, men hotellets fem restauranter er involveret, så der sammen med de respektive kokke laves en daglig bio-light menu med alt det, vi elsker fra det græske køkken, men serveret i en lettere og lækker gourmet-udgave. 

For at det skal give resultater, skal man sætte mindst fem dage af til det, og selv om der både er spa-behandlinger og træning hver dag, er der stadig tid til at være turist og lave andre ting indimellem. Fem dages-kuren koster ca. 3.000 euro.

Eloundabeach.gr