Guide: 5 byer med udsalg

Det er højtid for røverkøb – og samtidig venter mange andre oplevelser på en lille udsalgsrejse.

Foto: Patrik Stollarz
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

London

Udsalg/Sale: frem til slutningen af januar
Info: visitlondon.com

Det er allerede i gang, det store vinterudsalg i den britiske hovedstad, hvor man i stormagasinerne – Harrods og Harvey Nichols – kan finde varer med op til 80 pct. rabat. Sus gennem modebutikkerne i Oxford Street, og kig efter gode tilbud i de eksklusive butikker i Bond Street. De nye designere findes i Kings Road og Sloane Square. Er vejret surt og gråt, så søg ind i Londons nyeste shoppingcenter Westfield Stratford City med flere end 200 forretninger.

Det kulturelle islæt
: I februar er det 200 år siden Charles Dickens blev født. Det er anledning til en stor udstilling på Museum of London om forfatterens liv. Blandt andet hans svære barndom og ungdom som fabriksarbejder, den tid som senere gav baggrund for hans socialrealistiske forfatterskab.
museumoflondon.org.uk

Om aftenen: Fik du ikke set Wicked herhjemme, så nyd musicalen med Glinda The Good og the Wicked Witch på Apollo Victoria i Westend. Forestillingen er på plakaten frem til 27. oktober.
apollovictoriatheatrelondon.com


Barcelona

Udsalg/Rebajas: 7. januar til 6. marts
Info: barcelonaturisme.com

Barcelonas modeforretninger er kendt for originalitet og kant. Ud over de store spanske mærker som Zara and Mango, er der de knap så udbredte, Custo og Desigual, samt de lokale designere, der har unika-varer i deres butikker. Find dem især i El Born-kvarteret. I La Roca Village outlet en times kørsel fra Barcelona er der mere end 100 butikker med mode til billige penge.
larocavillage.com

Det kulturelle islæt: Kig ind i Barcelonas tekstilmuseum, Museu Tèxtil, i d’Indumentària, som udstiller tøj fra det 16. århundrede frem til i dag. Den nyeste permanente udstilling viser tøjets rolle i kropsopfattelsen gennem tiderne, svingende mellem restriktiv og liberal.
museutextil.bcn.es

Om aftenen: Middag på Palacio del Flamenco, hvor serveringen ledsages af flamencomusik, -sang og -dans. Det gamle Palacio i centrum blev renoveret i 2006 og har plads til 450 spisende gæster.
palaciodelflamenco.com


Paris

Udsalg/Soldes: 12. januar til 15. februar
Info: parisinfo.com

Har man hang til fashion, er Paris stedet at flashe sit kreditkort. Hard core udsalgsløver råder til, at man kommer til byen et par dage før udsalget, så man kan få overstået must-sees, inden det bryder løs. Og har man fobi for mange mennesker, skal man vente et par uger ind i udsalget og gå uden om de mest turistede steder: Champs-Elysées, Opera og les Halles. Shop hellere i de mindre kendte områder: Bercy, Rue Vielle-du-Temple og Bon Marché.

Det kulturelle islæt: Cézanne rejste ofte til hovedstaden, og det var i Paris, han fik inspiration til at gå nye veje, når han kom hjem til Sydfrankrig. Det viser udstillingen »Cézanne et Paris« på Musee du Luxembourg, som kan ses til 26. februar.
museeduluxembourg.fr

Om aftenen: Der er de store cabareter og shows med bare damer med fjer i Moulin Rouge, Crazy Horse og Lido de Paris. Men hvad med en middag med motown musik? Kan man lide den swingende soul fra 1960erne-80erne er Happy Days stedet.
happydaysparis.com


Berlin

Udsalg/Ausverkauf: sidst i januar
Info: visitberlin.de

Der var engang, hvor man kunne være sikker på at gøre det store kup sidste uge i januar og første uge i februar under det store vinterudsalg i Berlin. Men for et par år siden blev reglerne for udsalg ophævet, så nu er der udsalg året rundt. Alligevel holder mange fast i vinterudsalget, og der er god shopping i de sidste uger i januar. I februar er der kun rester tilbage, siger de erfarne udsalgshajer. Tjek blandt andet butikkerne i Friedrichstrasse i Mitte.

Det kulturelle islæt:
Et shoppe-pusterum er et besøg i Liebermann Villa. »Mit slot ved søen« kaldte den impressionistiske maler sit hus ved Wannsee. Villaen har overlevet 100 års turbulent berlinerhistorie og står i dag, som da Max Liebermann indrettede den som sommerresidens.
liebermann-villa.de

Om aftenen: Roman Polanskis rockende musical, Tanz der Vampire, var allerede i 2007 på scenen i Stage Theater des Westens. Nu er den tilbage igen. Spilles til 29. februar.
stage-entertainment.de


Stockholm

Udsalg/Rea: i januar
Info: visitstockholm.com

Normalt ligner priserne de danske, men en svensk krone er kun omkring 80 øre. Og når der så samtidig er rea, er der udsigt til gode køb. Tag turen gennem gågaden, Drottninggatat, hvor butikkerne med alle de kendte mærker ligger. Eller tag til Södermalm, hvor ti Swedish Designers holder til på Götgatan. Her handler det om mønstre og alle mulige farver i metervarer, voksdug, tasker, bakker og servietter. Og rigtig, rigtig gode tilbud venter i Stockholm Quality Outlet’s 50 forretninger, Skandinaviens største outlet, lidt uden for centrum.
qualityoutlet.com

Det kulturelle islæt: Et skattekammer af arkæologiske fund fra Afganistan kan opleves i Etnografiska Museet frem til 25. marts.
etnografiska.se

Om aftenen: Besøg byens funky madsted: Nytorget Urban Deli. Det er supermarked, bageri, osteforretning, restaurant og bar i ét. Der er åbent fra kl. 8 om morgenen til omkring midnat.
urbandeli.org

Læs også: Læg ferieruten forbi et outlet