Guide: 5 bydele i Hamborg

Rejseliv giver her et bud på 5 herlige bydele i Hamborg, der byder på alt fra havneliv over shopping og kunst til gastronomi i verdensklasse.

1. HafenCity

Nogle hamburgere ville aldrig kalde HafenCity for en rigtig bydel – andre ville hævde, at det er Nordens største juvel af et storbykvarter. Begge parter har ret på hver deres måde, for på den ene side er der stadig ikke meget hverdagsliv i den dyre bydel i Hamborg havn.

På den anden side er området spækket med arkitektoniske perler – både de smukke gamle lagerhuse, der gotisk rager op af kanalerne, og den moderne arkitektur, der pryder området, holder et ekstremt højt niveau. Efterhånden har bydelen et decideret butiksliv, en række gode restauranter og stilrene caféer samt et enkelt hotel. Kvarterets konge er den fabelagtige Elbphilharmonie, et stadig ufærdigt arkitektonisk vovestykke af et koncerthus, der har sprængt alle økonomiske rammer, men til gengæld viser den københavnske opera, hvordan man skaber et spektakulært vartegn for en metropol.

Tip: Oplev de arkitektoniske detaljer i Elbphilhamoniens udstillingspavillon ved siden af selve koncerthuset og sund dig i »Carls« franske køkken. Til en let frokost rækker bistroens småretter – en større sult kan stilles i Carls brasserie med fantastisk udsigt over havnen.

Spis: For de velbeslåede venter en usædvanlig gastronomisk oplevelse i restaurant Vlet. Uanset om man går efter »Elementar« eller »Exquisit«, forkæles ganen med det bedste fra det regionale køkken, mens øjet frydes over udsigten mod de gamle pakhuse.

Drik: Hvis du ikke har fået havn nok, kan du styrke dig med mokka og muffin i »Cafe Schönes Leben« og fortsætte temaet i HafenCitys »Maritime Museum«.
 

2. Skt. Georg og Lange Reihe

Når man lander med toget på Hamborgs overvældende hovedbanegård, føler man sig nærmest suget i retning af den indre by, rådhuspladsen og de mondæne kvarterer omkring Jungfernstieg, Gänsemarkt og de forfriskende søer Binnenalster og Außenalster. Men det kan også betale sig at gå i den modsatte retning, og – hvis det lykkes at komme forbi de fremragende udstillinger i Hamburg Kunsthalle – at bruge et par timer i café- og shoppinggaden Lange Reihe i Skt. Georg. I dette homo- og kunstnerkvarter finder du et fint lille udvalg af cafeer og gallerier, og for dem, der vil af med lidt flere penge, er her alt fra hjemmelavede hatte over fine frisører til mode med mere.

Tip: I The Art of Hamburg i Lange Reihe 48 kan du få et par herligt underspillede Hamborg-souvenirs med hjem. Alle produkter er unika, som den lokale kunstner Frank Bürmann selv trykker.

Spis: »Cox« i nummer 68 byder på bistro i den dyrere gourmetklasse, men i resten Lange Reihe finder du en række fine caféer med alverdens køkkener.

Drik: Prøv den lokale Fritz Kola med ekstra koffein, før du daffer videre ud i den mangfoldige metropol.
 

3. St. Pauli og havnen

Når en sailor går i land, kender han for det meste sine prioriteter. Det gør de fleste turister i Hamborg tilsyneladende også, for de færreste går helt udenom det gamle arbejderkvarterer St. Pauli og den berygtede Reperbahn, hvor fadøllene er hurtige og underholdningen letpåklædt. Får du nok af det kulørte liv omkring Reperbahn, kan du altid stige ned fra »Hamborgs bjerg« og gå en tur langs havnen. Her kan du for eksempel nyde den hundrede år gamle skibsterminal St. Pauli-Landungsbrücken og tage en havnerundfart i den brutale industrihavn. Når du lander på sikker grund igen, kan du lade dig sænke ned i den gamle Elbtunnel, hvis overdimensionerede elevatorer kører biler ned i og op fra den hundredårige tunnel på bunden af Elben.

Tip: I »Fliegende Bauten« kan du uden videre tyskkundskaber få smæk for skillingen inden for genrer som show, dans og kabaret.

Spis: Prøv den klassiske hamborg-ret Labskovs i Freudenhaus (glædeshuset) i Hein-Hoyer-Straße. Selv om lokalet er spækket med syndige renæssancemotiver, kan du roligt se både konen og kæresten i øjnene efter et måltid her.

Drik: Caféer, knejer og barer er her nok af. Men hvis du er mere til cool clubbing, må du ikke misse den fabelagtige natklub »Uebel und Gefährlich« i den imposante højbunker Flakturm IV fra Anden Verdenskrig.
 

4. Karolinenviertel og Schanzen

Det engang punkede kvarter omkring Sternschanze er efterhånden blevet et hipt kvarter spækket med gode shoppingmuligheder. Om aftenen forvandles området til et livligt knejpe-centrum, hvor man både kan få stilede cocktails og skummende fadøl med nordtysk husmandskost. Fem minutter fra »Schanzen« ligger det knaldhyggelige Karolinenviertel. Centreret omkring den livlige Marktstraße er området blevet et slaraffenland for tøj-, nips- og 2nd hand-jægere. Udvalget spænder fra skævt design med morsomme slogans i butikken »Elternhaus« til elegante jakkesæt med herlige twists fra den dansk-tyske designer Bent Angelo Jensen, der går under navnet Herr von Eden.

Tip: Slap af i parken omkring det fine vandtårn ved Sternschanze – eller tag en overnatning i hotellet inde i tårnet.

Spis: Du kan opleve blomsten af det nyere tyske køkken i restaurant »Nil« ved Am neuen Pferdemarkt. Hvis maden blot skal ledsage øllen, kan du f.eks. prøve Omas Apotheke i Schanzenstraße 87.

Drik: Området omkring Schulterblatt har så mange caféer og knejper, at det ville være synd at blive siddende for længe det samme sted. Så tag en knejpe-crawl med stil.
 

5. Altona og Ottensen

Hvis du har nået at trawle det meste af indre Hamborg igennem, kan det fint betale sig at bruge et par timer i bydelen Altona, der blomstrede op som selvstændig handelsby under dansk flag i det 17. århundrede. Sæt dig med benene dinglende ud over havnekanten og med en introduktion til Frederik d. 3’s og Altonas historie i hænderne, før du begiver dig op i selve Altona. Her kan du i Ottensen Hauptstraße lade dig forkæle af små gastronomiske perler som »Goldene Gans«. Området omkring Kleine Rainstraße byder på både hyggelige caféer og fine butikker som »PLY«, hvor du kan købe håndplukkede 2nd hand-møbler og -lamper.

Tip:
Tjek butikken »Entwurf Direkt« i Eulenstraße 81, der fremstiller skræddersyede møbler af gamle og yderst uensartede skuffer.

Spis: I samme gadekryds ligger tre glimrende bud på en et udsøgt måltid og en cool caféoplevelse som perler på en snor: »Goldene Gans«, »Teufels Küche« og »Reh-Bar«. Ottensen Hauptstraße 52-53.

Drik: Tag en kaffepause i den hyggelige »Mikkels« i Kleine Rainstraße eller i café-baren »Knuth« et stenkast derfra.


Læs også: 5 x kultur i Hamborg