Guide: 5 bidder af Stockholm

Byens bedste pølsevogn, Torvehallerne på svensk, svampe i læssevis og et lyntog med spisevogn hjem. Velkommen til fem kulinariske nedslag i den svenske hovedstad.

Torvehaller er noget nyt i København, men har eksisteret længe i Sverige. En af de flotteste og mest stemningsfulde er Östermalmshallen, tegnet af den berømte svenske arkitekt Kasper Salin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kim Flyvbjerg

Ove’s Korv

Hvad: Luksuspølsevogn
Hvor: Hötorget

Lige så meget man kan få lyst til en hotdog  – lige så ofte fortryder man at have spist denne dybest set bizarre blanding af fnuglet industribrød, pølser med et minimalt kødindhold og et mavesårsfremkaldende sammensurium af ketchup, sennep, remoulade, ristede og rå løg samt eddikesyltede agurkeskiver. Sådan har jeg det i hvert fald med én eneste undtagelse: Luksuspølsevognen Ove’s Korv på Hötorget, som må være Stockholms bedste.  Prøv en tunnbrödsrulla, der koster 50 spänn og udgør et helt måltid i sig selv. Vælg mellem adskillige former for tjock korv – bl.a. lam, vildt, chorizo og salsiccia – og se den nygrillede pølse blive svøbt i det særlige bløde brød omgivet af kartoffelmos, eller hvad man nu ellers ønsker at kombinere den med. Denne kombination er et sikkert hit: Salsiccia, kartoffelmos med sort peber, agurkemayonnaise, ketchup, stærk sennep og ristede løg. Og hvis de spørger, om du skal have rejesalat på, skal du bare lade som ingenting…

Svampe i stedet for chokolade

Hvad: Kantareller og rørhatte
Hvor:  Rundt omkring i byen

Mens vi i danske supermarkeder ofte er henvist til triste bakker med kantareller fra Polen eller Hviderusland, som har været lidt for længe undervejs, ses der lige nu hele vognlæs af kantareller og tragtkantareller på torvene rundt om i Stockholm. Bestanden af den populære spisesvamp er gået tilbage i lande som Polen, Østrig og Tyskland, men svenskerne ser ikke ud til at lide nød. Sæsonen er juli-oktober. Kantarellerne kan godt holde sig et par dage i en papirspose, så måske en pose svampe var et godt gave-alternativ til den dér plade chokolade i lufthavnen, som det ofte ender med. Efter kantarellerne starter sæsonen for rørhatte. Her i Danmark sender vi tonsvis af blåmuslinger og jomfruhummere til Sydeuropa, nordmændene sender klipfisk samme vej – og i Sverige eksporterer man altså rørhatte i stor stil. Så når man får serveret »porcini« på italienske restauranter som en af de »ypperste italienske råvarer«, så er de faktisk ofte svenske.

Torvehallerne på svensk

Hvad: Alt fra ost til udstoppede elgehoveder
Hvor: Östermalmshallen, Östermalmstorg 114
Hvordan: ostermalmshallen.se

Torvehallerne på Israels Plads tegner rigtig godt, men er stadig i sin famlende begyndelse. Et godt sted at hente inspiration er på den anden side af Øresund, hvor saluhaller har eksisteret siden slutningen af 1800-tallet. En af de flotteste og mest stemningsfulde er Östermalmshallen, tegnet af den berømte svenske arkitekt Kasper Salin. Hallen blev indviet i 1888, men var nær blevet jævnet med jorden i 1960erne. Det skete gudskelov ikke, og saluhallen er i dag noget, stockholmerne helt forståeligt er stolte af. Blandt svenske flag og udstoppede elgehoveder findes bl.a. velhængt kød, flasker med hjemmelavet hyldeblomstsaft, alverdens oste, orangerøde friskkogte krebs og andre skaldyr. En stor del af arealet i Östermalmshallen er opdækkede borde, hvor man efter lørdagsshoppingen hygger sig med traditionelt svensk husmandskost som kødboller med kartoffelmos og tyttebær, Biff Rydberg eller ærtesuppe med punch.

 

Belgisk på svensk

Hvad: Øl, moules-frites og elg-hakkedrenge
Hvor: Belgo, Bryggargatan 
Hvordan: belgobaren.se

Det hele skal ikke være svensk folklore, og heldigvis går den svenske grundighed igen, når svenskerne importerer et udenlandsk koncept. Stockholm var f.eks. helt nede med sushi, mens vi danskere stadig fumlede nervøst med kinesiske spisepinde. Lige nu er det den belgiske ølbar og restaurant Belgobaren, der er i vælten. Med 300 forskellige belgiske øl på menuen er beliggenheden i Bryggargatan 12 meget passende. Belgobaren ligger sammen med det stilige boutique hotel Freys, hvorfra en del af gæsterne kommer. Torsdag, fredag og lørdag er stedet tætpakket, så Belgobaren er ikke optimalt for en romantisk middag for to – derimod er det det rette sted, hvis man vil have gang i den og god mad såsom den belgiske klassiker moules-frites eller svenske specialiteter, der passer godt til Belgobarens mange øl – det kunne være hakkedrenge af elgekød rørt med finthakkede karljohan-svampe.

Spisevognen på X2000

Hvad: Togmad
Hvor: Et sted mellem Stockholm og København
Hvordan: sj.se – priser fra cirka 550 sek for en enkeltbillet.

Hvis flytiderne ikke lige passer, kan man altid tage toget. Og med hurtigtoget X2000 tager det tager faktisk ikke mere end lige godt fem timer at køre fra København til Stockholm. En billet på 1. klasse er tilmed ikke meget dyrere end 2. klasse, men foruden fri kaffe og frugt (sådan da…), internetadgang og en anelse bedre sæder, er der dog ikke den store forskel. Det skulle da lige være muligheden for at forudbestille mad. På 1. klasse kan man få alt fra en skiftende treretters menu over roastbeef med kartoffelsalat til en rejemad med 140 gram håndpillede rejer. Man kan også bestille specialmenuer, hvis man er vegetar eller lider af mælke- eller gluten-allergi. På både 1. og 2. klasse kan man benytte togstammens måske største attraktion – spisevognen – hvor der fås snacks og mindre caféagtige serveringer. Dertil kommer, at turen – især tæt på Stockholm – går gennem et ganske smukt landskab.

 
Læs også: Vores bedste tips til Stockholm