Guide: 5 amerikanske drømme

I have a dream. Den amerikanske drøm kan også være i kategorien rejser. Vi har fundet en håndfuld ekstraordinære oplevelser over there.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Gastro

Det kan godt være, amerikanernes nationalret er fedtede burgere, og at man kan finde en fastfood joint (eller flere) på ethvert gadehjørne, men det betyder ikke, at ordet gourmetrestaurant ikke findes i den amerikanske ordbog. 

Tværtimod, rundt om i landet – med New York i spidsen – findes restauranter så eksklusive og knivskarpe, at det er værd at tage turen over Atlanten udelukkende for et måltid der. 

Prøv for eksempel den netop åbnede Benu i San Francisco, som har en tidligere chefkok på den verdensberømte French Laundry i køkkenet, eller Willows Inn på øen San Juan ud for Seattle, hvor René Redzepis protégé Blaine Wetzel sidste år overtog køkkenet, og hvis menukort er kraftigt inspireret af Noma. 

Og ellers er der jo altid New York, der optræder med 49 restauranter i 2012-udgaven af Michelin-biblen, blandt andet Daniel, Per Se og Jean Georges, der sammen med Eleven Madison Park og Le Bernardin alle har tre Michelinstjerner på cv’et. 

 

Sport 

Et af de største, mest populære og mest omtalte arrangementer i den amerikanske sportsverden er den årlige Superbowl, hvor vinderne af de to ligaer inden for amerikansk fodbold, NFL, tørner sammen i en finale, der ses af over 100 million fans over hele verden. 

Både for selve kampens skyld, men også på grund af det show, som Super Bowl har forvandlet sig til. I halvlegen har der gennem årene blandt andet været optræden af Michael Jackson, U2, The Rolling Stones – og Janet Jacksons ene bryst, som uforvarende tittede frem og efterfølgende skabte stor debat i de amerikanske medier. 

Super Bowl-søndag (som altid er i begyndelsen af februar) er så vigtig, at den er udnævnt til de facto-helligdag. 

Billetterne til stadion er voldsomt svære at få fat på og koster snildt op til 40.000 kroner eller mere, hvis det skal være VIP-pakken med de ekstra gode pladser. Til gengæld får man en ærkeamerikansk oplevelse. 

 

Ski

Store dele af USA er velsignet med et klima og en topografi, der gør det muligt at tage på skiferie i adskillige dele af det store land, fra Alaska i nord til Californien i syd, ja, sågar på Hawaii

Skal det være skiferie i kategorien »once in a lifetime«, er det dog Aspen i Colorados Rocky Mountains, der bør stå øverst på listen. For Aspen er ikke bare beriget med noget af verdens bedste og mest tørre sne og et gudesmukt landskab. Aspen har også formået at holde fast i sine historiske aner og bevare en autentisk arkitektur til trods for den kæmpe popularitet, som området har været genstand for siden 1940erne, hvor det, der dengang var verdens længste skilift, blev åbnet. 

Aspen er, som de fleste bekendt, også et af USAs mest eksklusive skiområder. Det er her, de rige og de kendte kommer flyvende ind i deres privatfly for at holde vinterferie i deres luksusvillaer, ofte i +50 millioner dollar-klassen. 

Og selv om man som helt almindelig dødelig ikke har adgang til private skiklubber og diverse VIP-lounges, kan man nyde godt af, at hele byen opererer med et tårnhøjt niveau for at tilfredsstille sine eksklusive kunder; her er gourmetrestauranter, designerbutikker, et kunstmuseum, opvarmede fortov og et skiområde, der på grund af kæmpe investeringer er et af de bedste og mest velfungerende i verden. 

 

Strand

Det er ikke nogen billig fornøjelse at holde drømmeferie på Hawaii, til gengæld får man en oplevelse, der forbliver på den mentale harddisk i mange år efter, man fysisk er landet i Danmark igen. 

Hawaii er den amerikanske udgave af bounty-ø. Palmer, blændende solnedgange, og strande, som flere gange har stået øverst på listerne over verdens bedste strande. 

Hawaii er dog også drømmeland for dem, der gerne vil mere end at ligge eller gå på stranden. Det er her, man skal til, hvis man er surfer med en drøm om de største bølger eller hvalentusiast med et stort ønske om at se pukkelhvaler. 

Og her, man finder dramatisk natur i form af vandfald, vulkaner og græsklædte bjergskråninger, som man kender fra filmateriseringerne af Jurassic Park. 

 

Roadtrip

Den eneste rigtige måde at opleve Guds eget land på er ifølge mange via et roadtrip. Ind bag rattet og så af sted tværs over landet, gennem de vestlige stater, ad Route 66 eller en af de andre legendariske ruter. 

Men hvad nu, hvis man ikke har kørekort, eller ikke har lyst til at se landet gennem en bilrude, eller allerede har rundet et tociftret antal tusind kilometer på den amerikanske asfalt? 

Nyeste påfund inden for roadtrip er rundrejse med privatfly. Hvor man i stedet for at køre flyver mellem de højdepunkter, man gerne vil opleve, og dermed også sparer tid. Flyvningen foregår i privatfly, hvor man kører direkte ud til flyet på landingsbanen, så man slipper for at bruge tid på at mosle gennem lufthavnene. 

FDM Travel og Albatros Travel har konceptet på programmet, indtil videre dog kun med udgangspunkt i det østlige USA.