Guide: 5 af de helt store i Skt. Petersborg

Der er seværdigheder, der er så store og så kendte, at de slet ikke er til at komme uden om. Den russiske østersøby er fuld af »must sees«. Her er en håndfuld.

Vinterpaladset Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vinterpaladset


Hvad: Tidligere vinterresidens for Zaren, nu Eremitage Museum.
Hvor: Dvortsovaya Ploshchad 2, ved Neva floden.
Hvornår: Dagligt undtagen mandag kl. 10.30-18, lørdag til kl. 21.

Rembrandts fortabte søn, Leonardo da Vincis madonna med barn, Matisses dansende mennesker. Picasso, Van Gogh, Monet, Cezanne, Gauguin – navnene på verdens ypperste kunstnere svirrer og deres værker, man ellers kun har beundret i kunstbøger, hænger side om side i denne verdensberømte kunstsamling, der også bugner af ældre kunstværker, russiske malere, orientalsk kunst, porcelain, skulpturer, fund fra det antikke Grækenland og Italien, møntsamling og et helt skattekammer fyldt med guld og juveler. Det er enormt, og man kan mageligt få dage til at gå i museets 1.050 rum.

Ud over samlingerne kommer teater og tronsal samt en del af gemakkerne, hvor zarfamilien boede om vinteren, der nu er genskabt og giver et blik ind i en tid og en tilværelse, der er svær at forestille sig.

Det var Katarina den Store, der lagde grunden til den store samling.

Hun købte vildt ind i tiden fra 1764, og erhvervede sig store kunstsamlinger fra Europa og udbyggede slottet med Lille Eremitage, dernæst Store Eremitage for at få plads til alle skattene. Senere i 1852 kom det Ny Eremitage til. 

Det prægtige hvide og jadegrønne Vinterpalads er uden diskussion byens største turistattraktion og besøges årligt af millioner af turister.

Hermitagemuseum.org

 

 

Peter-Paul katedralen 


Hvor: I Peter-Paul fæstningen på Zayachii Ostrov øen i Neva floden.
Hvornår: Dagligt kl. 10-18, søndag kl. 11-18

Skt. Petersborgs første kirke bygget i 1712 ligner helt bevidst ikke en russisk kirke. Den har et højt slankt spir, er opført i enkel barok stil og kunne ligge i hvilken som helst vesteuropæisk by. Et klart symbol på, hvilken vej Peter den Store ønskede at Rusland skulle bevæge sig – mod det moderne Europa.

I kirken ligger Peter den Store og zarerne herefter begravet. Den sidste zar, Nikolaj d. 2. og hans familie, som blev henrettet på Lenins ordre i 1918, blev efter Sovjets fald og en endelig dna-identifikation stedt til hvile i et sidekapel i katedralen.

Men hvor de fleste turister flokkes ved sidekapellet, samles danske turister omkring Maria Fjodorovnas sarkofag. Vi kender hende mest som kejserinde Dagmar, gift med Aleksander d. 3. og mor til den sidste russiske zar, Nikolaj d. 2. 

Dagmar, eller Minnie som hun blev kaldt i familien, tog efter revolutionen og hendes søns abdikation til Krim, hvor zar-familien havde flere sommerboliger.

Herfra flygtede hun i 1919 med et britisk krigsskib, som kong George V af Storbritannien havde sendt dertil for at hente sin moster ud af Rusland. 

Dagmar tilbragte de sidste år på Hvidøre Slot ved Klampenborg og døde i 1928. I 2006 blev hendes sidste ønske opfyldt, og hendes kiste ført fra Roskilde Domkirke til Peter Poul Katedralen, hvor den endelig fik den plads, der siden 1894 havde ventet ved siden af Aleksander d. 3.s kiste.

Saint-petersburg.com

 

 

Isaak katedralen 
 

Hvor: Isaakievskaja Postjad 2
Hvornår: Dagligt undtagen onsdag kl. 11-19.

Der er brugt 400 kilo bladguld til at dække den store kuppel, og det tog op mod en halv million arbejdere fyrre år til at bygge Ruslands største katedral.

Kirken, som er tegnet af den franskfødte arkitekt, Auguste Montferrand, stod færdig i 1858. I dag er den overgået i størrelse af Frelseren Kristus Katedralen i Moskva.

Den blev under det socialistiske styre sprængt i luften, men efter sovjet-æraen fik den russisk ortodokse kirke tilladelse til at genopføre den. Den lavere del af kirken var klar til Moskvas 850 års jubilæum i 1997 og hele katedralen var færdigbygget i 2000.

Men i Skt. Petersborg – der stort set altid har været »lillebror« til Moskva – hævder man så bare, at Isaak Katedralen har den største kuppel. Den er 22 meter i diameter og er den fjerde største i verden efter Peterskirken i Rom, Saint Paul’s Cathedral i London og Santa Maria del Fiore i Firenze. Og så er den stadig størst i skønhed.

Den er også både smuk og imponerende. Udefra med dens skinnende gyldne kuppel, skulpturer og de mange søjler, hugget i rød granit i et enkelt stykke.

Man kan komme op i kolonnaden (300 trin, andre steder skrives 562) under kuplen. Der er en flot udsigt ud over byen. Inde i kirken er også søjler, her i grøn malakit og blå lapis lazuli, og der er kalkmalerier, ikoner, smukke og meget detaljerede mosaikker og vinduer i farvestrålende glasmosaik.

Kirken blev lukket og genåbnet som museum i 1930ere. I dag er der igen kirkelige handlinger ved særlige lejligheder, og der er plads til 14.000 stående deltagere.

Eng.cathedral.ru

 

 

Blodskirken 


Hvor: Griboedov Kanal 26
Hvornår: Dagligt undtagen onsdag kl. 10-19

Kirken er på tværs af alt, hvad Skt. Petersborg ellers står for. Den ellers enkle barokke byggestil og den stringente byplan med rette linjer brydes totalt af de stribede, skinnede løgkupler og kirkebygningen placeret tværs over en vej og ud lidt ud i en kanal.

Forklaringen er enkel. Kirken ligger præcis på det sted, hvor attentatet i 1881, som dræbte Zar Alexander d. 2., fandt sted.

Hans arving, Zar Alexander d. 3, erklærede, at han ville bygge en kirke i traditionel russisk stil på stedet. Han forkastede en række arkitekters forslag og endte med at selv tegne kirken godt inspireret af St. Vasilij Katedralen i Moskva.

Alexander d. 3. nåede aldrig selv at se kirken med de 7.500 kvadratmeter vægmosaik i marmor og halvædelstene færdig. Han døde en halv snes år inden kirken blev åbnet i 1907.

Men efter hans ønske blev der hverken holdt dåb, bryllup eller begravelser i Khram Spasa-na-Krovi, Blodskirken, som den snart blev kaldt. Her skulle kun holdes ugentlige sjælemesser for hans far. Det blev der, og messerne tiltrak mange deltagere. 

Efter revolutionen blev kirken lukket og brugt til lager, af kartofler, lig, affald – alt efter hvad der lige var behov for.

Der var rygter om, at kirken skulle rives ned. Men den overlevede, også Anden Verdenskrig, omend der ikke var meget storhed over den, da den i 1970 kom ind under St. Isaak Katedral museet. 

Et større restaureringsprojekt blev sat i værk, og i 1997 åbnede kirken igen som museum med dens utrolige mosaikker.

Eng.cathedral.ru

 

Katarina paladset


Hvor: Tsarskoe Selo, Zarens Landsby, i Pushkin syd for Skt. Petersborg.
Hvornår: Dagligt undtagen tirsdage og sidste mandag hver måned kl. 10-17.

Der er ikke meget landsby over Tsarskoe Selo, for det vrimler med paladser i store, idylliske parker. Det var her Zar-familien holdt sommerferie ledsaget af tusindvis af tjenestefolk i en selvskabt verden fjernt fra den, russerne levede i. 

Katarina Paladset er opkaldt efter Peter den Stores kone, Katarina d. 1. Oprindelig var det en forholdsvis beskeden to-etagers bygning, som Katarina overtog i 1717.

Overdådigheden tog først fat, da hendes datter Elisabeth valgte netop det palads som sin foretrukne sommerresidens og i 1743, i »ærbødighed for sin mor«, begyndte en omfattende udvidelse, der kunne tangere Versailles. 

Det var et orgie i luksus, store vinduer, guld og spejle især i den 1.000 kvadratmeter store Lysets Sal.

Her vandrer man gennem sale med stuk og smukke dekorerede lofter, kinesiske silketapeter, udskæringer – og et helt specielt gemak har vægge belagt med rav-paneler.

Sidstnævnte forsvandt under krigen, da tyske tropper indtog slottet, som senere blev raseret af bomber. En fotoudstilling viser hvor alvorlige skaderne var.

I dag står det hvide og himmelblå slot igen i sin fulde pragt med og bladguldet stråler igen på kirkens løgkupler og facadens udsmykninger. Og det berømte rav-rum eksisterer også igen. I 1982 begyndte rekonstruktionen af rummet, og efter 20 år – i forbindelse med Skt. Petersborgs jubilæum i 2003 – blev det officielt foræret byen som gave betalt af den tyske stat.

Saint-petersburg.com