Guide: 3 x italiensk ski

Valtellina dalen i de italienske alper indeholder ni skidestinationer med 436 km glimrende terræn, og byder på både historie, charme, varme kilder og lokale delikatesser.

Chiavenna  - Småt, men godt

Chiavenna-området udgør det venstre ben af den U-formede Valtellina dal, og her finder man et af de mindre skiområder i Valtellina. 

Skiterrænnet, der primært udgår fra Madesimo i 1.550 meters højde, har sammen med naboområdet Campodolcino kun et beskedent alpint terræn og ditto til langrend.

Men der er pistefarver for enhver smag, og specielt hvis man tager op til 3.000 meter og ned på den fjerne side af bjerget, finder man et par korte, men fine pister og et meget åbent off piste terræn, hvor de fleste kan være med. 

Hører man til dem, der ikke bryder sig om at køre på den samme piste to gange i træk, er Valchiavenna måske ikke udfordrende nok, da stort set alle pister er ganske korte.

Vil man derimod gerne køre i fred og ro, er pisterne omkring Madesimo værd at besøge. Mange milanesere har nemlig deres sommerhus i byen og de lavereliggende byer, og bruger dem traditionelt kun i weekender og de få officielle italienske ferieuger.

Det efterlader masser af plads til folk, der er i området på hverdage, og køer ved lifterne er stort set ikke-eksisterende. Det gør også området til et glimrende sted for begyndere, og for familier, hvor ikke alle er lige store skientusiaster. 

For der er andre ting at tage sig til i området. Kører man lidt ned ad bjerget ligger adskillige små, charmerende landsbyer, som har alle en interessant historie.

For eksempel den hyggelige Chiavenna, hvor man finder et interessant fænomen. I 1816 styrtede den højere beliggende naboby nemlig ned og dannede en lang række specielle grotter, som på grund af den naturlige luftgennemstrømning var velegnet som køleskab.

Indbyggerne byggede huse oven på grotterne og i dag har mange restauranter deres madvarer opbevaret her. I den største af grotterne ligger omkring 3.500 oste til modning. Hvis man spørger en af restauratørerne pænt, kan man som regel få lov at tage et kig i den tilhørende grotte.

Pister: Madesimo: 60 km - 19 km blå, 27 km rød, 14 km sort, 25 km langrend

Lifte: 12 

valchiavenna.com/it

 

Bormio -Wellness og World Cup

Bormio på det højre ben i Valtellina »U’et« adskiller sig fra andre skibyer ved ikke at være bygget op omkring skiturisme. Man finder ikke natteliv og afterski i Bormio, i stedet dyrkes wellness og afslapning i stor stil. 

Den historiske middelalderby med et hyggelig brobelagt centrum er hjemsted for et gammelt romersk rekreationsområde og man finder adskillige hoteller og wellness-steder, der er bygget på og omkring naturlige varme kilder med konstante vandtemperaturer på 38-42 grader. 

Er man i Bormio, bør man besøge for eksempel det majestætiske kurhotel, Grand Hotel Bagni Nuovi. Man behøver ikke at bo på hotellet for at få adgang til deres enorme spa-område, og at sidde i et naturligt opvarmet udendørs bassin med udsigt til sneklædte bjerge er ganske enkelt balsam for både krop og sjæl oven på en aktiv dag på Bormios pister. 

Bormio er i disse dage vært for Ski World Cup og det vidner i sig selv om et skiterræn med masser af udfordringer. Det alpine pisteområde er kun 50 km i størrelse, men arealet er godt udnyttet og har et effektivt liftsystem. For eksempel kan man komme fra byens laveste lifter til toppen i 3.000 meters højde med kun to sammenhængende gondollifter. 

Bormio har en geografisk beliggenhed, der giver forholdsvis tør sne. Det betyder dels, at selv i tynd sne er skiføret ganske godt, dels at minusgraderne ikke føles så voldsomme. Bormio byder på masser af brede, velpræparerede pister, primært røde og der er rig mulighed for at få fart i skiene. 

Pister: 50 km - 25 km blå, 62 km rød, 13 km sort, 55 km langrend

Lifte:40

bormio.it

 

Livigino - På ski uden moms

Hvor Bormio føles varm, har Valtellinas største og mest kendte skiområde, Livigno, ry for at føles kold. Der er en lang forklaring på fænomenet, men i praksis betyder det, at Livigno har farbare pister meget tidligt og ofte allerede fra slut oktober og frem til starten af maj. 

Livigno er en meget aflang by med bjerge og pister på begge sider. Man kan med fordel bruge formiddagen på Costa del Sol bjerget, hvor solen skinner om formiddagen, og flytte aktiviteterne til Morrolino på den anden side af byen efter frokost. Der kører konstant gratis shuttle-busser, eller man kan praje en taxi for 2 euro pr. person, når man skal krydse de 300-400 meter fra det ene bjerg til det andet. 

Livigno har ud over pister glimrende langrendsfaciliteter og Italiens bedste snowpark. Byen er også hvert år vært for den livlige Nine Nights-event, hvor skiløbere og snowboardere lufter deres dødsforagt i en gigantisk halfpipe bygget i et sneslot. Desuden har Livigno udviklet et prisvindende system til at holde styr på skiløbere, der bevæger sig uden for pisterne, så off piste-entusiaster kan boltre sig med en større følelse af sikkerhed.

Væk fra pisterne er der én oplagt beskæftigelse; shopping. Livigno er toldfrit område, hvilket vil sige, at man kan handle i samtlige butikker til momsfri priser og man kan gøre en god handel på alt fra skiudstyr til kameraer. Vær dog opmærksom på, at man maksimalt må tage varer for godt 300 euro med over grænsen til det toldfrie område. 

Også i Livigno er der mulighed for at forkæle kroppen. For et par år siden ophævede Italien nemlig et forbud mod at føre erhverv i kælderen, og det har fået de fleste skihoteller til at bygge fine wellness-områder i underetagen.

Pister: 114 km - 40 km blå, 54 km rød, 20 km sort, 40 km langrend 

Lifte: 30

livigno.eu