Guide: 3 polske perler

Hipnessfaktoren er muligvis i bund, til gengæld er der masser af gode kultur-oplevelser at hente i Polens storbyer – til lave priser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krakow

Frem til 1596 var Krakow hovedstaden i Polen, og der har været bygget på Wawel-højen, hvor kongeslottet ligger med udsigt over Wisla-floden, siden ca. år 1000. Det er altså en by med en lang og spændende historie, og det afspejler sig i den gamle bydel, der bugner af flotte, gamle bygninger.

Men Krakow er på ingen måde en støvet oplevelse. Byen, der er på størrelse med København, har ikke færre end 180.000 studerende, og det sætter sit præg på bybilledet – og nattelivet. Det Jagiellonske Universitet blev grundlagt i 1364, og de små stræder omkring den gamle universitetsbygning med caféer og spisesteder er super charmerende. Den gamle middelalderbykerne er hele vejen rundt omgivet af en park, hvor mange unge hænger ud mellem lektionerne og læser eller drikker kaffe.

Det er meget billigt at spise i Polen – og det gælder også i Krakow. Du kan nemt få et godt måltid mad og en øl for 50-60 kr. Der er ikke tale om avanceret kogekunst, men du bliver garanteret mæt.

Det er flere gå-ud-steder i byen, men et hyggeligt og helt uprætentiøst sted er Club Albo TAK, hvor de unge studenter hænge ud. Den ligger på Maly Rynek 4, lige bag Maria-domkirken – men bemærk, at du skal ind gennem boghandlen og op ad en trappe.

Besøg også den gamle jødiske bydel, Kazimierz, hvor ’den kreative klasse’ er rykket ind. Den ligger ca. ti minutter fra kongeslottet, og her er mange hyggelige små spisesteder, caféer og gallerier.

Se også: Pilsnerens hyggelige hjemby

Poznan

Poznan er en lille perle mindre end 250 km fra  Berlin, men alligevel kender de færreste danskere byen. Det er synd. For Poznan har meget at byde på. Først og fremmest den gamle markedsplads med de historiske og pastelfarvede huse og de snævre gyder spækket med billige restauranter og cafeer. Anden Verdenskrigs katastrofe for den historiske arkitektur har man stort set rådet bod på nu.

I centrum er den store markedsplads Stary Rynek en af Centraleuropas smukkeste. Genopført i barok- og renaissance-stil med det gamle smukke rådhus i midten. Pladsen er fyldt med barer, cafeer og spisesteder.

De trange gader, der leder ind til pladsen, er som en basar af endnu flere spise- og drikkesteder. Rekorden for flest caféer har den gamle jødiske gade Zydowska. Udefra kan de se jævne ud, men går man ind, opdager man et eksotisk mekka af blomsterpyntede gårdhaver efter italiensk og spansk inspiration.

Poznan er berømt for sin øl, og landets største producent hører hjemme i byen. Derfor er det absolut passende, at et af byens nye vartegn har udgangspunkt i netop et bryggeri. Stary Browar hedder det shoppingcenter, som er indrettet i bygningerne, der siden 1844 var et bryghus.

Polen og Ukraine deler EM i fodbold næste sommer, og Poznan er tæt på at være klar til kick-off. Byens stadion er totalt ombygget og kan nu rumme 43.000 tilskuere.

Se også: Gdansk-bugten er Østersøens riviera

Wroclaw

En hektisk storby med priserne i bund. Et klima så mildt som Champagne-distriktet i Frankrig. Og et seriøst natteliv med tusinder af unge studerende, farverige gallerier, broer, øer og Oder-floden omgivet af grønne parker Wroclaw er lidt af en fremmed ælling i flokken af prægtige central-europæiske storbyer, men har alt, der skal til, for at vokse sig til svane-status og blive anerkendt som en fascinerende mini-metropol.

Den ældste del af Wroclaw er Katedral-øen, Ostrów Tumski. Et fredeligt kvarter med gamle gas-lamper og brostensbelagte gader. Tæt på Ostrów Tumski ligger et typisk marked. Hala Targowa er først og fremmest en hal med et farverigt udbud af mad, meget billigt og hverdags-artigt, men også med masser af kitsch til salg.

Wroclaws restauranter ligger tæt pakket i centrum, og priserne er lave. Prøv f.eks. Europas ældste restaurant, Piwnica Swidnicka, i en kælder under rådhuset. Den åbnede i 1273 og menuen er både  traditionel polsk og international. Også på Rynek, den store plads, ligger den velbesøgte og landlige Karczma Lwowska, hvor der står udstoppede høns og fasaner på bordene. Maden er super, polsk og ukrainsk inspireret.

Nattelivet i Wroclaw skal man ikke lede længe efter. Gå efter lyden fra jazz-klubber, diskotekernes teknolyde eller følg blot de mange glade, unge, der konstant krydser den centrale plads. Alt ligger inden for gå-afstand.