Guide: 24 timer i Washington

Smag på livet i verdens magtcentrum. Pulserende Georgetown, den legendariske kirkegård Arlington og byens mange museer.

Det Hvide Hus er en værdig finale på rundfarten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds

8.00
Der er kun en rigtig måde at starte dagen i den amerikanske hovedstad, og det er med et bombastisk morgenmåltid. Menukortet på Kimpton Hotel Monaco indeholder både sundt og godt, men skik følge eller land fly, så valget falder på en kaloriebombe af karat – steak & eggs.

Læs også: 10 skylines du aldrig glemmer

9.00
Efter den gedigne stimulering af organismen er det tid til at starte fodringen af sindet på Arlington National Cemetery. Her er USAs faldne soldater gennem tiden begravet, og de nærmest endeløse rækker af hvide gravsten gør indtryk på de fleste. Det er på en og samme tid foruroligende og interessant. 

Nedenfor Arlington House ligger præsident John Fitzgerald Kennedy begravet, og det er tydeligt, at den sorte gravsten og den lille flamme trænger igennem hos selv de mest overfladiske amerikanere. En kort gåtur herfra findes Tomb of the Unknowns, hvor vagtskiftet i sommerperioden (marts-september) finder sted hver halve time og ellers hver time. Det er i sig selv et imponerende studie i militær koreografi, når de standhaftige soldater slår hælene sammen med uhørt præcision.

10.30
Det er på cykel, man får det bedste indtryk af National Mall, som er det centrale parkanlæg, der udgør aksen i Washington DC. Her finder man alle de store monumenter, som alle kender fra filmens verden. Lån for eksempel cykler hos Bike and Roll på 1100 Pennsylvania Ave NW, der har til huse i The Old Post Office.

10.45
Vi lægger cykelvejen forbi Air & Space Museum og ser på Apollo 11, der var det første fartøj på månen, samt Spirit of St. Louis, som var Charles Lindberghs flyvemaskine, da han i 1927 som den første krydsede Atlanten på en soloflyvning.

11.30
Capitol Hill, hvor de amerikanske politikere udfører deres arbejde, troner majestætisk over det grønne areal. Og herfra er der glimrende udsyn ned til obelisken Washington Monument, der, da det blev opført i 1884, var verdens højeste bygningsværk med sine 169 meter. Tæt herved finder du desuden National World War II Memorial samt lignende mindesmærker for de faldne under Vietnam- og Korea-krigene, som alle er at finde rundt Reflecting Pond. 

12.15
Den begivenhedsrige cykeltur afrundes med juvelen over dem alle, da Det Hvide Hus selvfølgelig er en værdig finale på rundfarten. Her residerer verdens mægtigste mand, og ingen tur til Washington er komplet uden et par billeder fra den side af hegnet, som Secret Service allernådigst tillader dig at stå på.

13.00
Med de fysiske eskapader veloverstået er det på sin plads for alvor at kigge nærmere på et af de mange museer, som vi indtil nu kun har betragtet på afstand, og her er Newseum, 555 Pennsylvania Avenue Northwest et spændende alternativ. Og afstanden fra den gamle postcentral, hvor cyklerne skal returneres, er bare få hundrede meter.

Newseum er et journalistisk tempel. Her findes et væld af forsider fra store begivenheder som Månelandingen, Marilyn Monroes død til mordet på Ghandi og Osama Bin Ladens endeligt. En fascinerende rejse gennem nyere historie, der suppleres med kælderens udstilling af årets mest udtryksfulde pressefotos. 

Forhallen prydes af en ophængt nyhedshelikopter, ligesom der også findes et fungerende nyhedsstudie, hvor præsident Barack Obama har været blandt gæsterne, så der er også mulighed for at møde besøgende, du ellers kun kender hjemme fra tv-skærmen. Den virkelige attraktion er dog en kende mere dyster, eftersom Newseum også på egen vis redegør for forløbet på den sorteste dag i USAs nyere historie. Udstillingen om 11. september giver en knugende fornemmelse i maven, når blikket falder på den forvredne nyhedsantenne fra tårnene, men med alverdens avisoverskrifter i baggrunden er det alligevel et smukt testamente til en sørgelig dag.

14.00
Det er igen tid til at prøve kræfter med det amerikanske køkken, der lader hånt om henvisningerne fra diverse sundhedsapostle. En rask spadseretur på omkring 20 minutter har bragt os frem til Eli’s Restaurant, der er en kosher-deli på 1253 20th Street NW. 

Hebræiske toner flyder ud af højtaleren, mens vi kaster os over The Freundel, der hører til kategorien Over Stuffed Specialties & Clubs på menukortet. Hot Roast Beef, Corned Beef og Pastrami flankeres af ganske lidt tomat og løg i det hvide brød, mens herligheden indtages med de obligatoriske pomfritter og cola. 

15.30
Lidt lettere underholdning er næste punkt på programmet, så kursen sættes mod Georgetown, der er stedet at svinge kreditkortet. Her vrimler det med små, skæve butikker og restauranter, og er i sandhed den sjove del af byen.

I Levi’s Store finder man de klassiske modeller til yderst favorable priser, og Apples varer udbydes i et højteknologisk mekka, hvor Ipods og Ipads stanges over disken i imponerende antal af hæren klædt i blå T-shirts.

18.00
Dagens hårde program kalder på en drink i baren på Kimpton Hotel Rouge på 1315 16th Street NW, hvor det stramme koncept giver smil på læben. De røde fliser akkompagneres af læderinteriør, og drinkskortet åbner for en verden af nye flydende række muligheder. Man går dog aldrig fejl af en Dry Martini, selv om den på disse kanter ofte går under betegnelsen Vermouth.

20.00
Efter et par gode grin af den hærdebrede bartender på slap line er det middagstid – på det nærliggende The Palm. 

Som ikke er et nemt sted at få bord, The Palm er nemlig ikke bare et spisested, det er også et regulært mødested for kendte journalister og politikere, hvoraf blandt andet Larry King siges at have sin faste gang ved bordene.

Det er heller ikke svært at forstå, hvis berømthederne gerne vender tilbage, for maden lader ikke meget tilbage at ønske, og det er på sin vis en meget sigende afrunding på en dag, der har fyldt godt på tanken i alle mulige henseender. Tjeneren anbefaler således gerne, at du følger den indledningsvise Ceasar Salad op med stedet specialitet, Palm Surf’n’Turf, hvor den veltilberedte steak har godt selskab af en halv hummer, og derefter er det begrænset, hvor meget kapacitet, du kan have tilbage. Skulle der alligevel være lidt at kæmpe med, så kan den berømte prik over i’et være Key Lime Pie.

Læs også: Guide: 5 amerikanske drømme