Guide: 24 timer i Stockholm

Skærgårdsidyl og hippe bydele. Gourmetrestauranter og verdens ældste friluftsmuseum. Grønne områder og fine gader og stræder, der indbyder til bare at slentre rundt. Den svenske hovedstad har noget til alle.

Stockholms skyline. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kl. 10 
Med et tidligt fly fra København får man mest muligt ud af dagen. Så meget, at værelset på Freys Hotel ikke er klart endnu, og vi først senere kan nikke hej til udsigten fra 6. sal og den bamse, der er fast inventar på alle værelser. Til gengæld ligger Freys Hotel så centralt, at vi efter at have efterladt bagagen i receptionen kan gå direkte ud i Stockholms gågader. 

Bryggergatan 12

freyshotels.com

Se også: Stockholm med småbørn

Kl. 10.30 
Stockholm er som de fleste bekendt bygget på 14 øer, en af dem er Gamla Stan, som kan dateres helt tilbage til 1200-tallet. De største gader i Gamla Stan er Västerlånggatan and Österlånggatan. De er hyggelige, men også meget turistede med souvenirbutikker og caféer med ublu priser. Vi søger om i de smalle brostensbelagte stræder, hvor der er helt tyst, ingen butikker og næsten ingen mennesker, og hvor det er nemmere at forestille sig, hvordan livet udspillede sig her for mange hundrede år siden. Vi runder også Stockholms Slot, der stor og bastant troner på hjørnet af bydelen, men gemmer besøget inde i slottet til en anden gang med bedre tid. 

Kl. 12 
Vil man spise et sted med en lang og kulørt historie, er Berns Salonger et oplagt valg. Huset er 150 år gammelt og fungerede i sin storhedstid som mødested for Stockholms bohemer, der kom for at spise og for at danse i de flotte højloftede saloner under de mægtige lysekroner. I dag er her stadig både natklub og restaurant, interiøret er stadig mørkt og lysekronerne dingler stadig mange meter over de spisende. Køkkenet er dog skiftet til at være asiatisk, så vi går ombord i grillet and og thai-kødboller, mens vi forestiller os, hvordan husorkesteret spillede op til dans lige her i 1870erne.  

Berzelii Park

berns.se

Kl. 13.30 
Alle turisterne gør det, men der er en god grund til det – med Stockholms særprægede placering på øer er en af de bedste måder at se byen på fra søsiden. Der er flere både, selskaber og ruter at vælge imellem, vi vælger kanalturen, der går rundt om Djurgården og forbi de dyre adresser på Strandvägen. Modsat kanalrundfarten i København sidder der ikke en guide og opremser en smøre på syv sprog, man ifører sig hovedtelefoner og vælger det sprog, man ønsker at høre informationerne på. Nemt. Og udsigten til Stockholms skyline, når man har rundet Djurgården, er fabelagtig. 

stromma.se

Kl. 15.30
Bagefter tager vi sporvognen til selvsamme Djurgården. Herude ligger der flere seværdigheder, bl.a. Vasa Museet, Gröna Lund (Stockholms tivoli), og det forholdsvis nyåbnede Abba Museum, men øen er også perfekt til bare at slentre rundt i grønne omgivelser, f.eks. på Skansen, som er verdens ældste udendørs museum. Blandt andet. Udover huse, butikker, gårde og kirker fra bl.a. 1920erne er Skansen en nordisk zoo med bl.a. ulve, rener og sæler – og den obligatoriske børneafdeling med geder, der finder sig i at blive klappet. 
Området er ret stort, så man kan sagtens bruge en hel eller flere dage her, vi går bare den runde, der er teget ind på kortet, man får i informationen, og som fører forbi alle områder, inkl. den finurlige udstilling i tobaksmuseet nær indgangen. 

Djurgårdsslätten 49
skansen.se

Kl. 17
Forlystelsesparken »Astrid Lindgrens Verden« ligger i Vimmerby, men er man bidt af en gal Astrid Lindgren, kan man også i Stockholm bevæge sig ind i fortællingerne om Pippi, Emil og de andre kendte figurer. Man skal dog nok helst være mindre barn eller forældre til et sådant for at få det fulde udbytte - Junibacken er primært et stort indendørs legeland, hvor alt, i Pippi-stil, er tilladt, og hvor der med jævne mellemrum er shows målrettet børn.  Man behøver dog ikke være barn for at få noget ud af Sagotoget, som er en kort togtur i mørke, det eneste oplyste undervejs, er det, man skal se, miniature-udgaver af Astrid Lindgrens universer – fra Emil til Brødrene Løvehjerte. 

Stemmen, der fortæller undervejs, er Astrid Lindgrens egen, og det er svært ikke at blive fanget ind af kombinationen af dét, og de omhyggeligt udførte og meget detaljerede gengivelser af bl.a. Katholt, man tyst ruller forbi. 

Galärvarvsvägen
junibacken.se

Kl. 18 
Efter en lang dag med en masse gåen og ståen er det ren velvære at checke ind i Sturebadet, som er et spa univers fra 1800-tallet. Ikke fordi selve spa-området er noget ekstraordinært, en pool, en række liggestole og vand og frugt ad libitum. Men stemningen er afslappet, byens trængsel udenfor bliver udenfor, og man kan bare pakke sig godt ind i sin bløde badekåbe og smække benene op et par timer. Eller tilkøbe en af de mange behandlinger – f.eks. en mudderindpakning, som bl.a. er godt for eventuelt værkende muskler. 

Sturegallerian 36
sturebadet.se

Kl. 21 
Mathias Dahlgren er en af Stockholm mest prominente stjernekokke, og hans to restauranter i Stockholm kan til sammen prale af tre stjerner i Michelin-biblen. Begge de to, Matsalen og Matbaren, bor på et af Stockholms mest prominente hoteller, Grand Hôtel. At booke et bord på den tostjernede Matsalen gør man ikke bare lige, så vi har i stedet bestilt bord på det, Dahlgren kalder en uformel bistro, Matbaren. 

Og uformelt er det, men på en elegant måde. Her er ikke noget med ketchupflasker på bordet og mere eller mindre ubehøvlede tjenere med fedtet forklæde - på højbordet, vi bliver placeret ved, ligger menuen, som er trykt på et ark genbrugspapir, og tjeneren står klar sekundet, vi sætter os, til at forklare konceptet. Som er en række retter (alle med udgangspunkt i lokale råvarer),  i en størrelsesorden mellem forret og hovedret, hvor meningen er, at man bestiller lidt ad gangen afhængig af ens sult-niveau. Vi bestiller dampet burger med pulled pork og stegt kongekrabbe  – og så kan vi faktisk ikke spise mere. Det er tydeligvis mindre end de andre gæster, men servicen, vi får, er ikke ringere af den grund. Og dét er vigtigt. 

Sodra Blasieholmshamnen 6
mathiasdahlgren.com

Kl. 9.30 
Stockholms hippe bydel er Södermalm, og specielt den del, der uofficielt kaldes SoFo - »south of Folkungagatan« – er der, hvor man finder vintagebutikker og caféer, der i indretning og stemning er meget langt væk fra de polerede kæder i centrum. Omgivelserne er, både i SoFo og i Södermalm, mere rå - er en butik lukket, får den lov at stå med brædder for døren  og støv på vinduerne, og graffitien er tydeligvis ikke dikteret af en byplanlægger. 

Vi går uden mål, bare op og ned ad gaderne og kigger på vinduer og på folk, prøver et par funky jeans i en butik uden prøverum og køber kaffe kontant i noget, der måske en dag bliver en kaffebar, men som allerede laver fantastisk kaffe. 

Derefter går vi mod Fotografiska, som er Stockholm fotografiske museum. Det ligger i Södermalm, men ved vandet og med en fin udsigt til Skeppsholmen midt i havnen. Indenfor er det dog udstillingerne, det gælder, de er nøje udvalgt og fotografierne i verdensklasse. Der er som regel tre udstillinger ad gangen, men med den begrænsede tid, vi har til rådighed, når vi kun den ene. Endnu en god grund til at vende tilbage. 

Stadsgården 22
fotografiska.eu‎

Kl. 12 
Det sidste stop inden vi siger farvel til Stockholm i denne omgang, er på endnu en af byens populære restauranter. B.A.R. (forkortelse for Blasieholmens Akvarium o Restaurant) har ingen stjerner at prale med, og er faktisk en kæde-restaurant, ikke desto mindre var det svært at få et bord. 

Vi ser hvorfor, da vi ankommer. Midt i det supermoderne lokale dominerer en kød- og fiskemontre og konceptet på B.A.R går i al sin enkelhed ud på, at man ved montren udvælger den fisk eller det stykke kød, man vil have, samt angiver hvordan man vil have det tilberedt. Og efterhånden som der bliver udsolgt, streges entrecote, kalvekoteletter og hummer på glastavlen ved indgangsdøren. 

Jeg er ikke typen, der kan se på en rå fisk, om den smager godt grillet eller kogt, så jeg bestiller en seafood platte og får et miks af rejer, muslinger, østers og krabbe. Det smager himmelsk, som om det lige er trukket op af havet, hvilket det formentlig også er. 

Blasieholmsgatan 4a 
restaurangbar.se

Se også. Syv svenske shopping-hits