Guide: 24 timer i Seattle

Tag en vidunderlig slimet bid af Stillehavet, drik en fortryllende tår af Forbudstidens egetræslagrede procenter og nyd sanse-bombardementet i excentrikeren Frasier Cranes hjemby.

Space Needle - byens kendte vartegn - er 184 meter høj og vejer 9.550 ton. Fold sammen
Læs mere
Foto: papalars_flickr
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

7:30
Stå op og hils på Stillehavets disede horisont. Det 10 værelses store Pensione Nichols ligger i en 100 år gammel rød murstensbygning og er placeret lige bag Pike Place Market; der er fælles bad på gangen, men værelserne er store og flot indrettede. Find det tempo, der passer til dagen, og følg derefter duften af nybagt brød og friskmalet kaffe ned til morgenmaden på første sal.

Læs også: San Diego er storbyferie med solgaranti

8.15
Ønskes mere drastiske metoder ud i kalorierig morgenandagt, er Restaurant Lola på 4th Avenue et godt bud. Vedkend dig den halvsyndige glæde, det frembringer at sætte tænderne i perfekt stegte, småtykke blåbærpandekager med den kaloriemættede syndflod af ahornsirup væltende ned over siderne på pandekagebjerget, ikke indkogt hvidt sukkerklister tilsmagt ahornessens, men den ægte ahornsirup, der sælges til over 200 kr. literen.
Bedre start på dagen i byvandringens tegn findes formentlig ikke, men husk de gode sko, for selvom Seattles offentlige transportnet er både veludbygget og overkommeligt i pris - 2,25$ for en billet til alle zoner - egner byen sig fortrinligt til fodgængere.

9:45

Efter at maven har fået stillet sin trang, trænger de små grå også til lidt føde. I det tilfælde hedder din bedste ven SAM, Seattle Art Museum, og har mere end 23.000 værker i sin samling; til sammenligning råder Louisiana over godt 3.000.
Museet åbner kl. 10, og idet du træder ind i foyeren, mødes du af ni, hvide Ford Taurus-biler frit hængende i loftet, udsmykket med lange, blinkende lysrør, der om aftenen får bilerne til at ’eksplodere’.

11.50
Fortsæt ned ad 1st Avenue forbi Jonathan Borofskys 15 m. høje og 11,8 ton tunge Hammering Man, forbi baren The Diller Room på hjørnet af 1st Avenue og University Street og kig ind hos den lille papirboutique de Medici Ming Fine Paper. Vær dog varsom med din indre dokumentarist, for indehaveren lider af slem frygt for kameraer; til gengæld har hun et enormt udvalg af fint brevpapir, flot indbundne kalendere og sirlige postkort.

12:30
Bevæbnet med pen og papir er det næste oplagte mål enhver storbys demokratiske videnscentrum, biblioteket. I midten af de brølende 90’ere, inden IT-boblen brast, og Seattles entreprenante computernørder stadig ræsede derudaf, præcis som de atter gør i dag, blev den hollandske arkitekt Rem Koolhaas sammen med amerikaneren Joshua Prince-Ramus udvalgt til at tegne Seattle Public Library. I 2004 stod den smukt deformerede kasse færdig, og i dag kan man fra den anden side af 5th Avenue, foran den bastante William Kenzo Nakamura-retsbygning og flankeret af stjerner og striber flagrende i vinden på hver sin side, betragte den 56 meter høje bygning.

Indenfor møder du en dirrende summen af nysgerrighed, intense skakdiskussioner, neonfarvede rulletrapper og en espressomaskines hidsige hvæsen. En helt almindelig onsdag formiddag er der hektisk aktivitet, men med til historien hører også, at Seattles borgere i 1998, med et overvældende flertal på 69 %, valgte at stemme ja til den højeste biblioteksstøtte i hele USA.

13:15
Maven knurrer, så følg 4th Avenue og derefter duften af kulinariske fristelser samt resten af de 10 mio. nysgerrige sjæle, der årligt lægger vejen forbi Pike Place Market og det omkringliggende kvarter, der siden 1907 har huset lokale producenter og købmænd. Markedet er et af Seattles mest turistede steder, men det behøver ikke skræmme nogen væk, for det kulinariske niveau giver de metervarekoncepter, turistfælder normalt byder tilrejsende, baghjul.

I osteforretningen Beecher’s opstøver de staten Washingtons lækreste gedeost og laver også deres egen ost, bl.a. de små cheese curds, som obligatorisk smelter på den canadiske nationalspise poutine: Pommes frites, brun sovs og ost. Her møder du IT-milliardærer i forvaskede cowboybukser, midaldrende koner i perfekt udseende hornbriller, og lapsede gademusikanter. Beecher’s har også nogle af Seattles lækreste sandwiches med Dungeness krabbe og en anden af deres egne stoltheder, Flagship-osten.

14:00
På stort set hvert et gadehjørne i Seattle finder duften af ristede kaffebønner vej til de besøgendes næsebor. Det var på adressen 1912 Pike Place, at Starbucks kaffedynasti grundlagde sin verdensomspændende succes, og den nu berømte butik er pakket med både velduftende kaffebønner, nysgerrige turister og ’eksklusivt’ merchandise, der kun kan købes i denne butik. Starbucks åbnede sin første butik i 1971, i 1975 flyttede den til den nuværende placering, og i skrivende stund står der Starbucks på kaffebarer i mere end 55 lande verden over.

Kvalitetskaffe og dertilhørende søde sager kommer dog i mange varianter i Seattle, hvad end man beundres af de gennemførte kæder, der samtidig tør satse på kvalitet, eller ynder at besøge små, selvstændige kaffeentreprenører. Test selv kvaliteten med en lun kanelsnegl hos en af kæden Specialty’s otte kaffebarer i Seattle eller snup en frankofil bid af himlen i form af en håndfuld chokolade- og hindbærmacarons på Le Panier.

Et stenkast fra Pike Place Market ligger krydderiforretningen World Spice Merchants med mere end 27 forskellige slags chilier; prøv for eksempel den brunrøde Mulato, der er pirrende i sin tobaksrøgede, men dog delikate styrke.
Lige overfor kan lokale middelhavsfreaks dulme den værste afhængighed i to overdådige specialbutikker, franske Paris Grocery og spanske Spanish Table.

14:50
Nær Pike Place Market går Seattles monorail-tog direkte til foden af byens kendte vartegn, den 184 meter høje og 9.550 ton tunge Space Needle. Færdiggjort i 1962 var tårnet vartegn for verdensudstillingen, der det år blev afholdt i Seattle, og udsigten er ganske eminent med både Mt. Olympus mod sydvest, Mt. Baker mod nord og Mt. Rainier mod sydøst. Har himlen trukket sig sammen, hvad den ifølge statistikken gør hen ved 300 dage om året, bør du dog overveje at bruge de 18$, en tur til toppen koster, på en god flaske lokal Sauvignon Blanc i stedet.

Ved siden af tårnet ligger en forvredet metalkasse, hvis overflade reflekterer alle regnbuens farver. Set fra oven ligner Experience Music Project-museet en smadret guitarkasse og er den ene af Microsoft-grundlæggerne, Paul Allens drømmeprojekt. Tegnet af den amerikanske arkitekt Frank Gehry er bygningen en hyldest til Jimi Hendrix og et must for musikelskere. Samtidig huser guitarkassen også Seattles science fiction-museum.

16:15
Vestpå fra Pike Place Market krydser Pine Street den sekssporede Interstate 5-motorvej og fører til kvarteret Capitol Hill, hvor man finder den legendariske og stadigt uafhængige boghandel Elliott Bay Book Company. De sidste 25 år har forretningen ligget nær vandet, men flyttede sidste år til større lokaler her på Capitol Hill. At træde ind i den højloftede boghandel er som at gå ind i en bøgernes katedral. Her er rigelig med åndelig føde til både hverdagseventyrerne og de politisk bevidste forbrugere. Kogebøger, fire hyldemeter med rocklitteratur,  dobbelt så mange hyldemetre helliget feministisk kritik, og selv seriøse ph.d.-stipendiater ville kunne fylde en hæderlig litteraturliste med bøger herfra.

En spytklat fra bogmekkaet ligger Cal Anderson Park. Parken er opkaldt efter Seattles første erklærede homoseksuelle byrådspolitiker (1987) og er en yndet legeplads for både frisbee-kastende Ultimate-udøvere såvel som halsbrækkende vovehalse på fastgearede banecykler.

18:00
Sæt kursen vestpå igen ad Pine Street og bered dig på et nyt smagssanse-bombardement i cocktailbaren Zig Zag Café. Baren gemmer sig på en smal trappe midt imellem Pike Place Market og Seattle Aquarium. Indenfor er alle pladser i baren optaget, lyset er dæmpet og foran sin fanskare af nysgerrige cocktail-nørder står Murray Stenson. Han blev ved cocktailfestivalen Tales of the Cocktail kåret til årets amerikanske bartender 2010, og tryller med hjemmelavet, jamaicansk Pimento Dram og røverhistorier fra en lang karriere bag bardisken.
”Murray er en legende, og han kan altid fornemme, hvad man har brug for efter en lang dag, oftest inden man selv ved det,” siger Oyster Bill.

Bill er stamgæst på baren, har en kandidatgrad i filosofi og fotografi, men sælger nu til dags skaldyr til byens restauranter. Efter to af Stensons Satan’s Soulpatch (Bourbon, sød og tør Vermouth, Grand Marnier og appelsinbitter) og en enkelt af barens 115 whiskyer lægger Oyester Bill ikke skjul på sin fascination af nordisk mad. Manden brænder for sit arbejde og kværner løs om Noma, mens Stenson smiler i baggrunden.
Zig Zag Cafés glade timer, hvor alle cocktails på kortet koster sølle 5$, varer fra kl. 17-19, men ønsker du alternativer, giver smart phone-applikationen Cocktail Compass, udviklet af Seattle-avisen The Stranger, dig et udmærket overblik over samtlige af byens cocktailbarer med happy hour; det kan være en god hjælp, når promillen stiger, og kinderne rødmer.

På vej tilbage mod Pike Place Market kan du smutte forbi den flere meter lange tyggegummivæg, som turister i årenes løb har udsmykket den smalle gydes røde murstensmure med.

20:10
Beruset af Murray Stenson alkolholrige eventyr, men sulten efter verdslig føde, giver området nær havnen et godt udvalg. To af de bedste bud er Steelhead Diner på Pine Street eller Elliott’s Oyster House ved Pier 56.
Den perfekt stegte laks på en salat af fennikel og blodappelsin på Steelhead Diner er ganske enkelt eminent; det samme er Elliots fine udvalg af Canadian Pacific østers ledsaget af en sprød Blanc de Blanc fra Washingtons frugtbare Columbia Valley.

22:45
Natten er ung, og trommehinderne mangler stadig den sidste massage, inden de i opløftet sindstilstand kan lægge din sansemættede hjerne til ro. En rask gåtur fra Pike Place Market ligger den legendariske jazzklub Jazz Alley, hvor interiøret er tilpas luksuriøst, jazzen flyder i en lind strøm, og en Manhattan smager næsten lige så godt som i New York.

Læs også: Her er de 9 bedste hoteller i USA