Guide: 24 timer i Gøteborg

Gøteborg er tættere på Danmark end den svenske hovedstad og indeholder muligheder for gode kup på shoppingfronten og kulinariske fristelser i gourmet-klassen.

"Avenyn" som med lidt god vilje kan minde om Champs-Élysées. Fold sammen
Læs mere
Foto: Judith Betak

8.10
Togrejsen fra København til Gøteborg er en fire timers tur, hvor dele af den svenske natur kan nydes på vejen. På trods af den relativt korte afstand til moderlandet drøner toget forbi klipper, tæt skov og en del søer, som er langt større end dem, vi kender fra Danmark.

Toget ruller ind på Gøteborg Centralstation lidt over kl. 12, og foran mig ligger Skandinaviens fjerdestørste by med lidt over 500.000 indbyggere i indre by (2008). Første stop er First Hotel Avalon, hvor bagagen skal placeres – men stedet trækker i mig. Hotellet er en del af Design Hotels, som er garant for lækker indretning og i dette tilfælde også en feng shui-indretning, der er baseret på 3.000 år gamle kinesiske traditioner.

Det rygtes senere hen, at ejeren, der begyndte på Avalon projektet i 2004, havde en drøm om at skabe sit eget drømmehotel – han samlede inspiration fra hele verden og ville kun have det bedste. Således har han selv håndplukket alt fra loungestole til toiletstole – smagen er klassisk og ikke billig. Forvent Arne Jacobsen på værelset i selskab med Bvlgari sæber, smukke gaspejse i loungen og installationskunst her og der og alle vegne.

13.30
Det er tid til en frokost. Og den skal være svensk inspireret. Svenskerne har typisk en times frokostpause, som de bruger ude af kontoret. Og de spiser gerne varmt. Et stenkast med barnearm fra hotellet ligger Saluhallen Kungstorget, der stod færdig i 1889. I dag kan man købe alskens delikatesser, men også slå sig ned og få en frokost til få penge. Der er flere steder at vælge imellem, men gå efter en klassisk svensk ret a la pytt i panna (en form for biksemad). For mit og min medspisendes vedkommende faldt valget på en omgang laks og en banket svinekotelet. Pris person for en varm ret, fri salatbar, kaffe og småkager: 89 svenske kroner.
 
14.30
Frokosten skal fordøjes – en rask gåtur i efterårssolskinnet bringer os gennem de omkringliggende gader. Her er liv, og er man på jagt efter nydeligt tøj til mænd, så ligger svensken over dansken, når det kommer til stil. Stockholm topper over Gøteborg ifølge svenskerne selv, men Gøteborg gør det jätte bra. I forretningen Pari i Kyrkogatan 29 er den italienske ekvipering i højsædet med autentiske fotos, klude og jakkesæt med meget mere.

Lige overfor Pari finder man stormagasinet NK, der har alt det, han, hun, hjemmet og de små kunne tænke sig. Et finere stormagasin med blandt andet urforretning af den dyre slags, delikatesse- og blomsterafdeling og så fremdeles. En god kop kaffe skal dernæst indtages – og her er der faktisk tale om byens bedste, hvis man skal tro gøteborgerne. Blandt kendere hedder Bar Centro »et hål i väggen«, og uden for den lille »kaffebar« summer en nærmest sydlandsk stemning på et mikroområde.
 
15.37
Turen går med raske fjed til en af byens omdiskuterede attraktioner – Gøteborgs Hjulet. Et gigantisk pariserhjul, der har en højde på 60 meter og 42 kabiner. Turen varer et lille kvarter, og man kan undre sig over hjulets placering – godt nok ligger det lige ved siden af Operaen og der er kig til havnen og klippegrund i det fjerne, men også til motorvej. Prisen er 85 svenske kroner pr. voksen (børn 60 kroner og børn under fire år er gratis) for en tur, og det er lige pebret nok – til gengæld kan man alliere sig med en lille madkurv eller booke den dyrere VIP-gondol.
 
16.00
Vi går tilbage gennem byen og over til bydelen Haga. Roligt miljø med talrige caféer, brosten og knap så meget trafik. Sporvognene triller forbi på vejen derover, men turen til fods giver et bedre overblik. De mindste i familien vil kunne lokkes med en tur og en fortælling om, at Danmark også har haft sporvogne engang.

Haga består af gamle, renoverede træhuse og så dagens lys i midten af 1800-tallet, og i dag er det som om, at det gamle islæt passer perfekt til områdets forretninger. Antikvitetsforretningen Fåfängan i Haga Nygata 16 har et enormt udvalgt af nips og gamle sager, som ikke kan kategoriseres som skrammel – smykker og brocher til kvinderne, ure, manchetknapper og slipsenåle til mændene. Og billeder med meget mere til boligen.
 
16.30
Vi slår plat eller krone om hvorvidt, der skal nydes en kølig lokal øl eller en svensk pølse med kartoffelmos fra et Gatukök (gadekøkken), og mønten falder på førstnævnte. Vi indtager en øl på Condeco på Ernst Jungens Plats. Condeco har desuden gjort det til sit varemærke at sælge økologisk kaffe, te, honning med mere.

18.00
Turen går til fods tilbage til hotellet. På vejen følger vi blandt andet kanalerne, som i tidernes morgen blev grundlagt af en flok hollænderne, som havde taget ekspertisen udi kanalbygning med sig fra hjemlandet. Kanalerne er i øvrigt et besøg værd via en turbåd – men mere om det i morgen. Et impulsivt visit i Slipsknuten på Korsgatan 20 afslører, at der er penge at spare på lommetørklæder til blazerens brystlomme – halv pris sammenlignet med Danmark. Således er prikken over i’et til aftenens middag reddet.
 
20.30
Vi forlader hotellet med kurs mod Familjen i Arkivgatan 7. Gåafstand på et ganske lille kvarter, og på vejen dertil får vi rig lejlighed til at opleve Avenyn, som med lidt god vilje kan minde om Champs-Élysées: Restauranterne ligger side om side og flankeres af fine træer, og de nok så famøse udetelte, der ligger i forbindelse med restauranterne, gør det muligt at sidde direkte på fortovet og spise.

Familjen havde i september et år på bagen, og på trods af leg med fræk indretning, fancy bar og lækker belysning, er skum, brødpinde og andre hippe madtendenser ikke at finde på kortet. Til gengæld er det rustikt og tungt – med et twist. Hvornår har du for eksempel sidst erstattet introbrød og smør med knækbrød og medisterkompot? Eller spist confiteret andelår med braiseret kartofler og sennepsfrø, sauerkraut og hårdstegt, røget kvalitetsskinke i små tern? De tre retter koster 295 svenske kroner, og det fås ikke bedre til den pris. Af selv samme årsag har stedet høste fine priser – såsom  en plads i BIB Gourmand 2010.
 
00.30
Efter klokken har slået midnat og en kaffe med avec er nydt under baldakinen hos Familjen, går turen med tunge skridt og en rumlende mave, der arbejder hårdt med sauerkrauten, tilbage mod hotellet. Et besøg på pubben Lilla London (på hjørnet af Avenyn og Vasagatan) vidner om, at publivet er populært sådan en torsdag aften.
 
9.00
Vi går til bords i morgenmadsrestauranten på Avalon Hotel, hvor klassikere som æg, røræg, bacon, pølser, Kalles Kaviar, juice, frugt og reelt brød venter. Feng shui-elementet er ikke blot til stede i indretningen, men også i lyden – fuglekvidder fra et skjult højtaleranlæg lægger en behagelig baggrundsstemning, som sætter dagen i gang på allerroligste vis. Vi har god tid, og selv om toget går om tre timer, er der en ting, vi skal nå – en tur med turbåden Paddan.  

Paddan sejler det meste af året – og af forskellige ruter med forskellige varigheder. Med lige dele timing og tilrettelæggelse kan vi tage en tur på 50 minutter og få det bedste med fra søsiden. Vi skal under mere end 20 broer, hvoraf den ene er så lav, at alle passagerer må ned på dørken og ligge. Et skoleskib, der er bygget i Danmark i det sidste århundrede passeres, mens guiden livligt beretter om skibets nuværende funktion – hotel og restaurant. Et par flådefartøjer, arkitektoniske perler, kulturelle seværdigheder og et operahus passeres, mens der tales højt og flot om byens popularitet. Vi er i mål efter en time.

Læs også: Guide til fem storbyer med forår