Guide: 24 timer i Budapest

Et besøg i Budapest med sine næsten 800 år som Ungarns hovedstad er lig med masser af historie, men indeholder kulturelle, kulinariske og kommercielle oplevelser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

12.00  - Gåtur ved Donau

Det er altid rart at tjekke nabolaget ud, når man lander et nyt sted. Den brede Donau flod, som løber midt gennem byen og skiller Budapest i Buda og Pest, udgør en glimrende udsigt på en gåtur langs dens bredder. 

Donau er lang, så man kan afpasse turen efter benenes dagsform, for byens otte broer er placeret med cirka 1-2 kilometers mellemrum. Vi starter på promenaden på Buda-siden, lige over for den imponerende parlamentsbygning, går mod Margaret broen og besøger Margaret øen, som går ud fra midten af broen. På øen er der parker, boldbaner, ruiner, og en lille japansk have. 

Herefter fortsætter vi til Pest-siden, hvor man kan se parlamentsbygningen, samt det jødiske mindesmærke, bestående af hundredvis af jernstøbte sko på kajen. Mindesmærket fortæller den drabelige historie om jøder, der blev stillet op på kajen og skudt med pile under Anden Verdenskrig. Tilbage står kun de sko, de tog af inden henrettelsen. 

Vi vender tilbage til Buda ved at gå over byens mest berømte bro, Kædebroen, hvor man også har flot udsyn til det gamle kongepalads på toppen af Budapests gamle middelalderkvarter.

 

14.30 - Ruin pub

Frokosten skal naturligvis indtages på en af de mange såkaldte Ruin Pubs i byen. En Ruin Pub er ganske enkelt en bar, der er rykket ind i en gammel, forladt bygning. Fænomenet opstod for cirka ti år siden og siden er det blevet et af byens kendetegn. Nogle barer eksisterer kort tid, nogle bliver forvist, men mange består og bliver pudsige og anderledes barmiljøer. Vi besøger den første af slagsen, Szimpla kert, som af Lonely Planets læsere er blevet kåret som verdens tredjebedste pub i 2012.

t er et glimrende eksempel på maksimal udnyttelse af byens aflagte bygninger. Stedet har masser af karakter med et interiør, der består af gamle flasker, møbler, slidte vægge, alternativ kunst og endda en gammel trabant, som er indrettet som sofa.

Szimpla kert, VII. ker. Budapest, Kertész u. 48

16.00 - Varmt bad med skak

En gammel skrøne siger, at man ikke må bade efter man har spist, men efter en tur i en af Europas ældste metrosystemer, samt en gåtur over Heroes’ Square, hvor ledere af de syv stammer, der grundlagde Budapest, spejder ud over byen, bør frokosten være fordøjet og kroppen klar til at udnytte en af Budapest mest berømte seværdigheder. 

I Széchenyi badets opvarmede vand ynder indfødte ungarere at fordrive tiden med et spil skak, men man kan også bare kaste sig i en af badeanstaltens utallige inden- og udendørs bassiner i alle temperaturer, eller gå i sauna, spa, tyrkisk bad eller forære sig selv en omgang thai massage. 

Széchenyi Bath, XIV. District, Állatkerti körút 11

17.30 - Bag facaden

Efter at have prøvet kræfter med nogle af byens turistseværdigheder, er det blevet tid til at kigge bag facaden og tage på en tur gennem byens mindre flatterende områder. En sådan alternativ guidet tur tilbyder Budapest Beyond Sightseeing. Grundlæggeren, Gyuri Baglyas, er en energisk og passioneret sociolog, som selv har boet i det ottende distrikt. Turister blev i lang tid advaret mod at besøge dette distrikt, men nu er det ved at blive indtaget af kunstnere, antikvariater og kreative miljøer og er byens måske mest kontrastfyldte distrikt.

Det er stadig hjemsted for mange af byens sigøjnerfamilier, forskellige etniske grupperinger og folk på de lave trin af den sociale rangstige, og det er her, man finder byens relativt begrænsede spor af prostitution og handel med stoffer. Gyuri mener, at besøgende skal have hele historien med og har derfor lavet denne sociologiske/kulturelle tur, og tager os med til blandt andet lokale håndværk, et gammelt tysk universitet, der er bygget op for skatter fra byens gamle adel, og ender i stuen hos en musikalsk sigøjnerfamilie, som venlig lukker et helt hold af turister ind i deres 35 kvadratmeter store lejlighed til en snak om stort og småt.

Mødested uden for Ungarns nationalmuseum – 1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16

beyondbudapest.hu/english

19.30 - A38 til middag

Når man nu spiste frokost på verdens tredjebedste bar, er det oplagt at snuppe aftensmaden på verdens allerbedste – i hvert fald ifølge Lonely Planets læsere, som gav restaurant- og spillestedsskibet A38 denne fornemme titel i 2012. 

Skibets restaurant serverer glimrende moderne ungarsk køkken, som for eksempel den traditionelle gullash i moderne indpakning, og så er udsigten over Donau en fin appetitvækker. På skibets laveste dæk er der indrettet et flot spillested med plads til 600-700 gæster. A38 har livemusik næsten hver dag og programmet er fyldt med internationale navne inden for rock, pop og jazz. 

A38 HajóPetôfi Híd, Budapest, Budapest, 1111, Hungary

a38.hu/en/

21.00 - Vind i håret

Efter middagen hyrer vi en privat vandtaxi. Og med et glas champagne i hånden, AC/DC skruet op på 11 på speedbådens anlæg og speederen i bund, nærmest flyver vi hen over floden. Man kan hyre taxabåden til forskellige lejligheder og priser. En halv times sightseeing eller transfer til en af øerne kan fås for 25.000 ungarske forint, godt 650 kroner, dog uden champagne. Til gengæld kan der fyldes op til ti personer i båden til den pris. 

Eurama Kft., Budapest 1052, Apáczai Csere János utca 12-14.

dunarama.hu/en

21.15 - Sziget Festival

Er man i Budapest i august og holder man af musik, bør man bruge mindst en dag på den meget sympatiske Sziget Festival, som i 2012 vandt en brugerbestemt konkurrence om at blive Europas fedeste festival. Festivalen har en kapacitet på 70.000 publikummer og er smukt beliggende på en af småøerne i Donau, Òbuda, ganske tæt på centrum.

Sziget udmærker sig ved at have en meget afslappet stemning og kontrolleret autonomi, som for længst er forsvundet fra de større danske festivaler. Det er for eksempel tilladt at slå telte op overalt, hvor der er en grøn plet uden emsige kontrollører og afspærrede områder. 

Denne varme sommeraften fik vi fornøjelsen af blandt andre Stone Roses, Snoop Dogg, danske Agnes Obel og så en masse herlig sigøjnermusik, samt lokal ungarsk musik, som er en af festivalens store profiler. Festivalen gør ligesom Roskilde Festival meget ud af at krydre festivalpladsen med kunst, happenings og aktiviteter, så der er indtryk overalt og en utrolig venlig atmosfære.

Óbuda Island

 

02.00 - Aftensejltur på Donau

Tilbage til centrum, igen via Donau, men denne gang i natteskær, der sætter byen i et anderledes storslået lys. Især den oplyste Parlamentsbygning er værd at se fra vandet, hvor den nærmest ligner et palads af guld. De offentlige havnebåde sejler i rutefart fra og til Sziget Festival hele natten, men kan også benyttes på andre tider af året. Man kan få en times guidet aftensightseeing for 5.300 forint (140 kr.).

1051 Budapest, Vigadó Square, pier nr. 7

 

10.00 - Den Gamle by

Man kan næsten ikke besøge Budapest uden at kigge nærmere på det gamle kongeslot, som er synligt fra næsten alle områder af byen. Det er ved paladset, man finder det gamle barokkvarter. Det er også her, man kan få et flot udsyn over hele byen. Er benene trætte, kan man tage det 150 år gamle kabeltog fra Adam Clark pladsen ved Buda siden af Kædebroen. Vi sparer de 900 forint (25 kr.) og forcerer bjerget ad de snoede stier i stedet. 

Området omkring slottet er byens mest turistprægede område, så her finder man et væld af souvenirbutikker og lettere forhøjede priser. Men området er både smukt og hyggeligt, og så er her adgang til en række spændende historiske museer samlet inden for en ganske lille radius. 

Vi lader os lokke af Budavari Labirintus, en gammel underjordisk grotte, der forgrener sig under jorden og som i fortiden har været brugt til både boliger og opbevaringskamre, vandreservoir og beskyttelsesrum. Nu er den gamle grotte indrettet som museum for de gamle fangekældre, der før fandtes under slottet. Det var her, at selveste Dracula i en kort periode sad fængslet, da ungarerne blev trætte af, at han rendte rundt og bed dem i halsen. En del af den ti kilometer lange labyrint blev lukket i 2011, men der er stadig adgang til den lille del, der er delvist indrettet som fangekælder.

1014 Budapest Úri u. 9c

labirintusbudapest.hu/english.php

 

Rejseinfo:

Transport: Bl.a. Norwegian flyver direkte til Budapest for ca. 2.000 kr. Ophold: Hoteludbuddet er stort, et hotel, som varmt kan anbefales, er boutique-hotellet Lanchid 19 på Buda-siden med en smuk udsigt over Donau. Priser fra 1.000 kr. per nat. Info: budapest.com