Guide: 24 timer i Beijing

Sightseeing, shopping, et stævnemøde med det lokale køkken og en taxa ud i nattelivet. Tag med på en hæsblæsende tur gennem det nye og gamle Beijing.

Rejseliv imported photo
Silkemarkedet. Fold sammen
Læs mere

6.00 

Beijing vågner tidligt. Jeg kigger lidt skeptisk på min telefon, da vækkeuret går i gang, men om lidt banker det på døren, og jeg vil blive eskorteret hen til hotellets hemmelige dør ind til Sommerpaladset – Beijings vel nok smukkeste turistattraktion. Hotellet Aman At Summer Palace holder til i en række af Sommerpaladsets historiske bygninger fra 1800-tallet. Oprindelig blev de brugt som omklædnings- og venterum i forbindelse med audiensbesøg, men i dag er de lavet om til et betagende luksushotel, der indkapsler selve drømmen om Kina.

 

06.15

Det knirker behørigt, da den røde dobbeltdør bliver åbnet. »Almindelige turister må endnu vente nogle timer på at blive sluppet ind i det tre kvadratkilometer store parkområde, så jeg får et godt forspring. Sommerpaladset kan bedst beskrives som en kinesisk have i megaformat med snoede stier, smukke pavilloner, buddhistiske templer og en stor sø i midten. Senere vil det vrimle med kinesiske og udenlandske turister, men på denne tid af dagen deler jeg blot omgivelserne med enkelte morgenfriske lokale, der er i gang med morgengymnastik, lidt badminton, tai chi og svømmeture i den fladbundede søen. 

 

09.00 

Efter den lange gåtur skal det blive godt med lidt morgenmad. Jeg springer på en skål Bircher müsli, en omgang Egg Benedict og et glas grapefrugt juice. Samt selvfølgelig en kande te. Man er vel i Kina

 

10.00 

Der er to måder ind til byen herfra. Taxi eller metro. Det tager stort set lige lang tid, så jeg vælger bilen. Næste stop er Silkemarkedet, der efterhånden er lige så stor en turistattraktion som Sommerpaladset, Muren og Den Forbudte By. Udenlandske turister er i overtal her, og de eneste kinesere synes at være de ansatte. De sælger tøj, sko, tasker, legetøj, smykker, ure etc. Alt sammen i kendte mærker – og alt sammen kopier. Der skal handles helt sindssygt om prisen, og udgangspunktet for en falsk Ralph Lauren/Gant/Paul Smith polo-shirt er typisk 400 yuan. Efter en ivrig gang prutten ender prisen på en tiendedel: 40 yuan (ca. 35 danske kroner).

 

13.00

Det er tid til frokost. Restauranten South Beauty ligger 20 kroner i taxi fra Silkemarkedet, i nærheden af bargaden Sanlitun. Stedet har jeg fået anbefalet af min gode ven, Kina-korrespondenten, der har boet i Kina i 15 år. Jeg får de lækreste små, glaserede spareribs, kylling i pikant Gongbao-sauce med peanuts og chili samt wok-stegte auberginer i Yuxiang-sauce. Det er kinesisk mad, når det er allerbedst, og serveret i flotte omgivelser.

14.30

Hvor danske turister fylder kufferterne med kopivarer, så vil kineserne selv helst have originalerne. I Kina tilsiger kulturen, at du gerne må flashe din rigdom, og til det formål duer kopivarer jo ikke. Yansha Outlets består af tre bygninger med i alt 100.000 kvadratmeter shopping, og her finder du originalvarer til nedsatte priser. Udover mig er her kun kinesere, men de kommer til gengæld kørende i store, dyre biler og går målrettet efter mærkevarer som Hugo Boss, Armani, DKNY etc.

 

16.30

Jeg tager en taxi tilbage til hotellet, men trafikken er bidsk på den her tid af dagen. Beijings trafikale problemer bliver tydeligt udstillet, mens taxametret langsomt tikker derudaf. Beijing ligner på ingen måde det Chinatown, der ses i storbyer som London, New York og Melbourne. Den kinesiske hovedstad er en pulserende storby med trafikpropper, skyskrabere og dyre handelsstrøg, men i det øjeblik jeg igen drejer ind på hotellets område, er det som om uret bliver stillet nogle hundrede år tilbage. 

 

18.00

Jeg når en hurtig skyller og klæder om, inden jeg sætter mig til rette med skøn udsigt til en lille sø og en smuk gammel pavillon. Jeg lader blikket vandre ned over kortet med Pre Dinner Cocktails og nyder stilheden, der står i skærende kontrast til støjen og hektikken fra det moderne Beijing

 

20.00

Kokken kommer rullende ud fra køkkenet med en hel and. Jeg har sat mig ind i restauranten og der står »Peking And« på menuen. Kyndigt tager han den skarpe kniv i hånden og skærer med stor præcision skindet af anden, og kun en lille smule kød får lov til at blive hængende på stykkerne. Skindet bliver rullet i små pandekager sammen med strimler af forårsløg og agurk og blandet med lidt Hoisin-sauce. Resten af anden ryger tilbage til køkkenet og kommer senere på bordet som suppe og andre retter. 

 

22.00

Kinesiske taxier er billige, men der er både fanfare, blinkende lamper, konfetti og præmier til den, som finder en taxachauffør, der taler engelsk. Få receptionen til at skrive adressen på kinesisk, når du bevæger dig ud i nattelivet. Faces er en upscale kinesisk cocktailbar, hvor det er muligt at drikke en fadøl og tage et slag pool med Kinas kreative klasse. Her sidder de mennesker, der har høstet frugterne af Kinas økonomiske fremmarch i smukke omgivelser. De udviser god stil med dyrt tøj, dyre vaner og dyre drinks.

 

01.00

Jeg lægger hovedet på puden efter en lang, men afsindigt spændende dag.