Guide: 20 danske øer for enhver smag

Danmark er et ø-rige, der består af knapt 450 øer og holme. Vi har samlet et udvalg af små ø-perler, som er et besøg værd.

Hjarnøs lille færge sejler fra Snaptun, og overfartstiden er blot fem minutter. Med 25-30 afgange i døgnet er det nemt at komme til og fra øen. Hjarnø har fine badestrande, og i det sydlige hjørne af øen ligger et fredet areal med 10 større og mindre skibssætninger fra vikingetiden. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmark er i sammenligning med mange andre lande en beskeden prik på verdenskortet. Men når det kommer til antallet af øer i riget, kan vi godt være med blandt nationer med langt flere kvadratkilometer at prale med. I alt er der knap 450 øer og holme i DanmarkGrønland ikke medregnet. Men hvor mange af dem kender vi egentlig? Hvor mange af dem har vi besøgt og holdt ferie på? 

Læs også: Seks danske ø-perler i et hug

De små øer er velegnede som mål for en-dags udflugter, men også til længere ferier. Hvis lysten er til nat-diskoteker og vild gang i den, skal man nok vælge et andet rejsemål, men er man til ro, natur, kulturhistorie og oplevelsen af små samfund, så er de små øer en oplagt destination. På mange af øerne er der små musikfestivaler og andre arrangementer i løbet af sommeren, men det er naturen og roen, der er det primære trækplaster. 

Vi har udvalgt 20 danske små-øer, som man bør unde sig selv at besøge. 

 

Jyske øer
 

Anholt

Anholt, midt i Kattegat, er på 22 km2. Øen har 154 fastboende, men Anholt er også en meget populær ferieø. Om sommeren er der et vældigt leben. Anholt har en helårsåben LokalBrugs samt kro. I turistsæsonen er andre butikker og spisesteder tilgængelige. Øen byder på store naturoplevelser, og er især kendt for »Ørkenen«, der med sit vidtstrakte klitlandskab er Nordeuropas største af slagsen. Hvis du er heldig, så får du måske også et glimt af sælerne, der holder til i farvandet omkring øen. Men hold afstand til sælernes yngleområde. Der er mange forskellige overnatningstilbud. Lige fra sommerhusudlejning og B&B til ferielejligheder og campingplads. Anholt har den længste sejltid af vores små øer, sejlturen fra Grenaa varer knap tre timer. Derudover har Anholt flyforbindelse til og fra Tune lufthavn ved Roskilde

Læs mere på anholt.dk

Egholm

Egholm fylder 6 km2 i Limfjorden og er en del af Aalborg Kommune. Den flade ø med 49 beboere er et charmerende stykke landdistrikt midt i en af Danmarks største byer. Egholm er oplagt til en en-dags udflugt, og overfartstiden med færgen fra Aalborg er på bare fem minutter. På Egholm ligger restaurationen »Kronborg«, der er et yndet udflugtsmål for aalborgensere og andre gæster.

Restaurationen kan besøges her kronborg-egholm.dk

Endelave

Endelave ligger i Kattegat ud for Horsens Fjord og har 185 beboere. Øen er 13 km2 stor og har meget varierende naturtyper. Endelave har en stor bestand af vilde kaniner, der nok af de lokale betragtes som noget af en plage, men som opleves som en charmerende naturoplevelse af gæsterne. Endelave har en købmand og en kro og i sommersæsonen er der flere små butikker og spisesteder. Der er mulighed for længere ophold i sommerhuse eller på B&B, kro og campingplads. Endelave er en yndet base for lystfiskere. Turen med færgen fra Snaptun på fastlandet tager 55 minutter. 

Læs mere på oen-endelave.dk

Fur

Fur er en stor ø på 22 km2, den ligger i Limfjorden, og har 855 beboere. Der er færgeforbindelse fra Branden ved Skive. Overfartstiden er på fem minutter og færgen sejler nærmest i døgndrift. Furs natur og landskab er helt speciel. Fur er kendetegnet ved et storslået morænelandskab med imponerende molerklinter langs nordkysten. Denne naturtype kan man kun opleve på Fur og naboøen, Mors. Der er rigtig gode muligheder for at finde fossiler langs kysten, og Fur Museum skal opleves, hvis man er interesseret i geologi, for museet har en stor samling af fossiler fundet på øen. Fur har en helårsåben Dagli’Brugs, gårdbutik, små butikker og flere fine spisesteder. Tilmed har Fur et eget bryggeri med restauration, der er smukt indrettet i en gammel moler-fabrik, beliggende i det naturskønne område, Knuden. Der er rige muligheder for overnatning i B&B, sommerhuse, på hotel og campingplads. 

Læs mere på furnyt.dk

Hjarnø

Hjarnø ligger i Horsens Fjord. Øen er 3,2 km2 stor og har 98 beboere. Øens lille færge sejler fra Snaptun, og overfartstiden er blot fem minutter. Med 25-30 afgange i døgnet er det nemt at komme til og fra øen. Hjarnø har fine badestrande, og i det sydlige hjørne af øen ligger et fredet areal med 10 større og mindre skibssætninger fra vikingetiden. Hjarnø har en fin campingplads, hvor det også er muligt at leje hytter. Campingpladsen har et kioskudvalg af dagligvarer. Hjarnø har en lille café, der holder åben fra påske til efteråret. 

Besøg Hjarnøs hjemmeside på hjarnoe.dk

Mandø

Mandø i Vadehavet er 7,6 km2 stor. Øen med 44 beboere er atypisk fra de andre øer, da den offentlige trafik til øen ikke varetages af en færge, men af traktor-trukne busser. Turen med traktor tager 35-40 min. Det er muligt at køre i bil eller på cykel ad Låningsvejen ved lavvande, men det kræver, at man sætter sig ind i tidevandskalenderen. Den lidt barske marsknatur er en helt særlig oplevelse. Man kan tage på sælsafari med stedkendte guider, som bringer turisten meget tæt på de fascinerende dyr. Mandø har købmand og flere spisesteder. Der er rige muligheder for overnatning i bl.a. B&B, ferielejligheder, på kro og campingplads. 

Læs mere her mandoetourist.dk

Tunø

Tunø i Kattegat, med 117 beboere, breder sig over 3,5 km2. Tunø har færgeforbindelse fra Hou på Jyllands østkyst og overfartstiden er på godt en time. Tunø er en bilfri ø, og har en meget varieret natur. Tunø er i sommersæsonen en meget velbesøgt ø med musikfestival og en flot lystbådehavn, en kro og i sæsonen flere andre spisesteder, ligesom der er en købmand, som har åbent hele året. Tunø har dygtige guider, der tilbyder en pakket tur med det hele for en fornuftig pris. Der kan overnattes i sommerhuse, ferielejligheder, B&B samt på teltpladsen. 

Læs mere her tuno-avis.dk

Venø

Venø, på 6,4 km2, ligger i den vestlige del af Limfjorden. Øen har 185 beboere. Der er nærmest i døgndrift færgeforbindelse fra Kleppen ved Struer på fastlandet med en beskeden overfartstid på to min. Der er dagligvaresortiment i kiosker i sommerperioden, men ellers handler man typisk i Struer inden afgang. Kroen på Venø har et godt renommé og har gæster langvejs fra. Venø har en spændende natur, og et besøg i Danmarks mindste kirke er også et besøg værd. Overnatning er mulig i sommerhuse, B&B, ferielejligheder og på campingplads. 

Læs mere her venoe.dk

Aarø

Aarø i Lillebælt er 5,7 km2 stor og har 163 beboere. Man sejler fra Aarøsund ved Haderslev. Overfartstiden er på syv minutter. Aarø har flere kiosker med dagligvaresortiment og spændende gårdbutikker. Aarø har også sin egen vinbonde, som jævnligt holder vinsmagning og foredrag. I Café Brummers Gaard og i Havnegrillen er det muligt at få serveret et rigtig godt måltid. Der kan overnattes i ferielejligheder, B&B  og på øens campingplads. 

Læs mere her aaro.dk

 

Se de fynske og sjællandske øer på næste side