Guide: 10 must sees du ikke må gå glip af

Målt i antal besøgende har Tourism-Review listet de ti mest populære monumenter i verden.

Alhambra i Granada, Spanien, ligger på en 8.-plads med over 3 millioner besøgende om året. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frihedsgudinden, pyramiderne og operahuset i Sydney - menneskeskabte monumenter med kortere eller længere historie. Men alle store turistattraktioner.

Læs også: Verdens mest besynderlige arkitektur

Nogle er i den forbindelse større end andre. I hvert fald hvis man måler efter antal besøgende.

Det har tourism-rewiew.com gjort i en af hjemmesidens top-lister: "The most visited monuments" - hvor det nok kan overraske, at en fransk katedral kan slå både Den Kinesiske Mur og Sydney Operaen i antal besøgende. 

Notre Dame i Paris er med dobbelt så mange besøgende som Lincoln Memorial i Washington og tre gange så mange som pyramiderne uden for Cairo, nummer et på listen.

De mest besøgte monumenter

1. (med 12 millioner besøgende):
Notre Dame i Paris, Frankrig
Den store gotiske katedral fra 1345 er en af byens ældste. Ligger midt i Seinen på øen Ile de la Cité, og det er her, ærkebiskoppen af Paris har sit sæde.
notredamedeparis.fr

2. (med 9 millioner besøgende):
Den Store Mur i Kina
Det er sagt, at resterne af den engang 8.850 kilometer lange mur, der skulle beskytte det kinesiske kejserrige mod fjenderne fra nord, er det eneste bygningsværk, der kan ses fra rummet. Det har ingen astronauter dog bekræftet. Men fra jorden er den ni meter brede mur, som snor sig på bjergryggene, et imponerende syn.
greatwall-of-china.com

3. (med 7,4 millioner besøgende):
Operahuset i Sydney, Australien
Det er et af de mest berømte bygningsværker fra det 20. århundrede tegnet af den danske arkitekt, Jørn Utzon. Opførelsen gik ikke uden sværdslag, og i 1966 forlod Utzon byggeriet i protest mod nedskæringer i projektet. Parterne nåede dog at forenes, og i 2002 indvilgede Jørn Utzon i at udføre et genopretningsprojekt for operaen sammen med sin søn Jan Utzon. I 2004 blev et særligt Jørn Utzon-rum indviet i operahuset, som huser Australia Opera Company, Sydney Theatre Company og Sydney Symphonic Orchestra.
sydneyoperahouse.com

4. (med 6,7 millioner besøgende):
Eiffeltårnet i Paris, Frankrig
Tårnet blev bygget i forbindelse med Verdensudstillingen i 1889. Men da udstillingen var forbi og man egentlig skulle demontere Gustave Eiffels konstruktion, var byen blevet så glad for sit tårn, at det fik lov til at blive stående og er nu et af byens mest kendte vartegn.
tour-eiffel.fr

5. (med 6 millioner besøgende):
Lincoln Memorial i Washington, USA
Marmortemplet med de 36 søjler (én for hver stat på den tid Lincoln var præsident) og den store statue af ham, er symbolet for den amerikanske ånd. For den lighed og frihed, som Abraham Lincoln talte om i Gettysburg i 1863. Talens tekst kan læses i monumentet. Det var også her Martin Luther King holdt sin berøme "I have a dream"-tale.
nps.gov/linc

6. (med 5,11 millioner besøgende):
Colosseum i Rom, Italien
Det store amfiteater, der var rammen om blodige gladiatorkampe i antikken. Da kejser Titus åbnede teatret i år 80, kunne det rumme mellem 55.000 og 65.000 tilskuere. Siden 1946 er der gennemført systematiske renoveringer af det, der var blevet en "ruin-hob i yderste forfald", som Lord Byron beskrev bygningen i 1817.
archeoroma.beniculturali.it

7. (med 4,24 millioner besøgende):
Frihedsgudinden i New York, USA
"La Liberté éclairant le monde" - friheden oplyser verden - kaldte franskmændene den statue, som de forærede USA i anledning af 100-året for uafhængighedserklæringen. Igen var Gustave Eifell på banen. Han stod for den store konstruktionen af Fredéric Bartholdis statue. Statuen på Liberty Island åbnede i 1886 og har siden heddet Statue of Liberty.
statueofliberty.org

8. (med over 3 millioner besøgende):
Alhambra i Granada, Spanien
Den røde borg over byen er det smukkeste levn fra den tid, da maurerne i middelalderen regerede den sydlige del af Spanien og den arabiske kultur og arkitektur herskede. I den befæstede by vandrer man mellem haver og paladser og ypperlig håndværk.
alhambra.info

9. (med 3 millioner besøgende):
Pyramiderne i Giza ved Cairo, Egypten
Den største af de egyptiske pyramider ligger i Giza, Keopspyramiden, oprindelig 146 meter høj og bygget som farao Keops grav. Pyramiderne i Giza er de eneste af antikkens syv underværker, som eksisterer i dag.
gizapyramid.com

10. (med 2,5 millioner besøgende):
Taj Mahal i Agra, Indien
Verdens største kærlighedserklæring fra en kejser til hans favoritkone, bygget af Shah Janan som mausoleum for hustruen Mamtaz Mahal, som var død i barselsseng efter at have født parrets 14. barn. Er bygget af materialer fra hele Indien og Asien. Mere end tusinde elefanter blev brugt til at transportere byggematerialerne: Hvid marmor fra Rajasthan, jaspis fra Punjab og jade og krystaller fra Kina.
tajmahal.gov.in

(Antal besøgende er pr. år/Kilde Tourism-Rewiew.com)

Se også: 10 steder, du ikke vil besøge