Guide: 10 berømte togrejser

At opleve verden fra et tog er en fantastisk rejseform – her er 10 legendariske rejser på skinner fra alle vegne af kloden.

Rejseliv imported photo
4. The Eastern & Oriental Express - kører fra Bangkok, Thailand, gennem Malaysia med stop i hovedstaden Kuala Lumpur inden endestationen i Singapore. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR, The Eastern & Oriental Express

1. The Ghan
Det legendariske tog »The Ghan« kører den enorme tur fra Adelaide i det sydlige Australien til Darwin i nord. Der er tale om en togrejse på 3.000 kilometer, og rejsen gennem Australiens vilde outback tager 54 timer. Undervejs gøres der ophold i byerne Katherine og Alice Springs. Der er fire klasser om bord – fra økonomi til private kupéer. Fra april til oktober køres to gange om ugen, mens man resten af året må nøjes med én ugentlig afgang.

2. Glacier Expressen
Togrejsen fra Zermatt til St. Moritz i Schweiz betragtes af mange som en af verdens allersmukkeste togrejser. Det tager syv en halv time at køre de 275 kilometer. Turen er smukkest om vinteren, når sneen dækker de schweiziske alper, og man ruller forbi det imponerende bjerg Matterhorn. »Glacier Expressen« glider gennem dale, bjergpas og når sit højeste punkt, Oberalp Pass, i 2.044 meters højde. Undervejs har toget kørt over 291 broer og gennem 91 tunneller.

3. Afrikas stolthed
Der er tale om 14 dages super luksusrejse, når gæsterne går om bord i Rovo Rails tog »The Pride of Africa«, der mest af alt minder om et boutique-hotel. Rejsen starter i Cape Town, Sydafrika, ved Atlanterhavet, hvorefter toget triller gennem Botswana, Zimbabwe, Zambia og ender i Tanzania ved Det Indiske Ocean. Undervejs stopper toget et par dage, mens gæsterne tager på safari, der gøres ophold ved Victoria-vandfaldene og man kører gennem Rift Valley i Tanzania.

4. The Eastern & Oriental Express
Det er som at træde ind i kolonitiden, når man boarder »The Eastern & Oriental Express«, der kører fra Bangkok, Thailand, gennem Malaysia med stop i hovedstaden Kuala Lumpur inden endestationen i Singapore. Her er teaktræ på gulvene og tunge gardiner for vinduerne. Rejsen fører gennem fantastiske jungler, man krydser den verdensberømte bro River Kwai i Thailand, og undervejs kan man passende sætte sig i udkigsvognen og sippe en gin og tonic. Rejsen er på 2.000 kilometer og tager en uge.

5. The Palace on Wheels
Paladset på hjul kaldes dette yderst luksuriøse tog, der tager en med på rundtur i Rajasthan, Indiens største delstat og tidligere hjem for flere indiske fyrstedømmer. Idéen med »Palace on Wheels« er at vise eksempler på den overdådige rigdom, der tidligere fandtes i staten her. Undervejs på den ugelange rejse er der tid til tiger-safari og til besøg på fantastiske paladser. Rejsen starter i Delhi og slutter i Agra, kun et stenkast fra Taj Mahal.

6. California Zephyr
Det amerikanske tog er opkaldt efter den græske gud for vestenvinden, Zephyrus. Den 10 dage lange togrejse med »California Zephyr« fører gennem det storslåede USA, den starter i Chicago og går tværs over USA gennem Denver, Salt Lake City, Reno, Sacramento og ender i San Francisco ved Stillehavskysten. Undervejs kører man gennem masser af bjergpas, hvor bjergene har sne på toppen, gennem endeløse ørkener, passerer vilde floder og flere tunneller. Særlige udsigtsvogne giver de bedste oplevelser.

7. The Royal Scotsman
Det koster kassen at rejse med det skotske tog »The Royal Scotsman«, til gengæld har toget status som et af verdens mest luksuriøse. Den mest populære rejse varer fire dage, udgår fra Edinburgh og kører op i det skotske højland med barske bjerge, mystiske borge og store søer. Der er mulighed for privat whisky-smagning på destilleri undervejs for de 36 rejsende med særtoget, og man besøger slotte og herresæder, hvor man kan teste evnerne for fiskeri eller lerdue-skydning.

8. The Copper Canyon Railway
»Kobber-dalens« tog kører gennem Mexico – i det, som spanierne fejlagtigt døbte kobber-dalen, fordi de troede det grønne lav var kobber. »The Copper Canyon Railway« er en 655 kilometer lang tur, der går op og op og gennem 20 kløfter, der samlet er fire gange større end Grand Canyon. Rejsen gøres bedst i september og oktober, hvor det hverken er for varmt i dalene eller koldt på toppen. Turen starter i Los Mochis og slutter i Chihuahua mod nordvest.

9. New Zealands Tranzcoastal
Toget Tranzcoastal giver en enestående mulighed for at opleve New Zealands natur og dyreliv. Rejsen fra Christchurch på sydøen op til Picton ved Cook-strædet er på 374 kilometer og varer godt fem timer. Under sin tur langs Stillehavs-kysten har man masser af muligheder for at se pingviner, sæler og flokke af delfiner. Og mod den anden side vinmarkerne, farmene og de dramatiske bjerge. 

10. Legetøjstoget til Darjeeling
I 130 år har »The Darjeeling Himalayan Railway« prustet sig fra indiske New Jalpaiguri til Darjeeling. Og når det kaldes legetøjstoget, skyldes det sporvidden, som kun er 61 centimeter – normalspor har en sporvidde på 143,5 centimeter. Sæt en dag af til turen, som kun er på 86 kilometer, men til gengæld rummer fantastiske udsigter til te-markerne og dalene – og vel fremme i Darjeeling er der udsigt til Himalaya-bjerget Khangchendzonga på 8.598 meters højde. Toget når op i 2.260 meters højde.

Kilde: Lonely Planet

Læs også: 5 legendariske togrejser