Guide: 10 badeferier i det svenske

Sverige er måske ikke det land, man først tænker på, når det handler om badeferie. Men hvorfor ikke? Her er guide til ti helt forskellige badeferier på den anden side af Øresund.

Badeferie i Sverige? Jo, det kan sagtens være en god idé - her er ti helt forskellige badeferier på den anden side af Øresund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Iris
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Strand med svenske viser

Hvor: Västervik
Hvordan: Kør i bil ad E22. Västervik ligger nord for Oskarshamn og lidt over 400 km fra Malmø.
Info: vastervik.com

Se også: Badeferie i Nordtyskland

Er lige så meget søfartsby som badeby. Ligger på Sveriges østkyst i det nordøstlige Småland, der hvor skovene møder skærgården med dens tusindvis af småøer ud til Østersøen. Omkring byen er masser af strande og klipper man kan bade fra og klatre i. Det er stor natur, og den er også på museum i Naturum Västervik, hvor man kan lære om skærgården gennem film og udstillinger, og udenfor kan man med snorkel og maske i Vattenskolan se det i virkeligheden.
Info: naturumvastervik.se 

Her er masser af overnatningsmuligheder, bl.a. Lysingsbadet, som har egen strand og ni-huls golfbane og er en af landets bedste ferieparker. 

Selve byen er hyggelig og især livlig omkring havneområdet, hvor det vrimler med lystsejlere. I uge 28 er der hvert år Visefestival i slotsruinen Stäkeholm. Slottet blev bygget i 1300-tallet for at beskytte indsejlingen til Västervik havn. Nu er ruinerne en helt speciel ramme omkring festivallen, der i år holdes fra 12. til 14. juli.
Info: visfestivalen.se

Ekstra: Der er ca. tre kvarters kørsel til Vimmerby og Astrid Lindgrens Verden.
Info: alv.se

En anden udflugtsmulighed er Smalspåret, en jernbane som levende museum, som viser hvordan det var at være passager for 40-50 år siden på ruten mellem Hultsfred og Västervik.
Info: hwj.nu


Badeliv for slikmunde

Hvor: Åhus  
Hvordan: I bil ad E22 mod Kristianstad. Ligger ca. 100 km fra Malmø. 
Info: visitahus.com

Byen på Skånes østkyst er en af landets bedst bevarede middelalderbyer. Omkring det brostensbelagte torv er små gader og velbevarede bindingsværkshuse fra 1700-tallet, dengang byen var et centrum for handel og søfart. Nu er den et centrum for feriefolket, som ikke kun kender byen for Absolut Vodka, men også Åhus Glass, den lokale isproducent, som bl.a. kan byde på laktosefri flødeis.

I sommermånederne er de kilometer lange stande syd for byen tæt befolket. Täppetstranden er den mest besøgte. Den har EUs Blå Flag, og har diverse faciliteter, mens Espetstranden er mere idyllisk uden isboder osv. Mere specialiserede strande er der også, nudiststrand uden for Yngsjö, og Hundbadet, hvor de firebenede har lov til at få en kølig dukkert.
Byen reklamerer selv med, at være det sted i Skåne, hvor det regner mindst. Især i juli er der liv og glade dage. Da afvikles den årlige beach-handboll turnering. I år er 800 hold tilmeldt turneringen, som foregår mellem 13. og 21. juli.
Info: beachhandboll.com

Ekstra: Bag Åhus ligger et af Sveriges mest unikke vådområder. Tag på ekspedition i gummibåde med firmaet Landskabet Jo og oplev både historen og fuglelivet.
Info: landskapet.se


Svøm i byens ferskvand

Hvor: Vättern
Hvordan: I bil ad A4 nordpå til Jönköping. 192 km fra Malmø.
Info: destinationjonkoping.se

De er blevet én by nu, Jönköping og Huskvarna, og begge ligger i Småland smukt ud til Sveriges næststørste sø. Midt i Jönköping kan man endda bade i søen fra en lang sandstrand, og vandet er så klart, at man kan se bunden langt ude i søen.
Og skulle sommeren blive kølig, så er der flere opvarmede udendørs svømmebassiner i omegnen: Attarpsbadet i Bankeryd, Brunstorpsbadet i Huskvarna, Kumlabybadet på Visingsö og Rosenlundsbadet.

Der er mange muligheder for sejlture på søen, ældre udflugtsbåde, små speedbåde eller egen kajak.
Selv om byen er en moderne handels- og industriby er byens centrum med lidt ældre og charmerende huse. Men det er industrien, der præger egnen. Oplev udviklingen i Husqvarne Fabriksmuseum, fra 1600-tallets våbenfabrik til den moderne symaskine- og cykelproduktion.
Info: husqvarnamuseum.se

Ekstra: Tag på badeudflugt til Gränna, der også ligger ud til Vättern med 35 km nord for Jönköping. Byen er kendt for de rød-hvid-stribede polkagrisar, men har også en naturlig lagune med en populær strand. Her bliver søens vand nemlig ekstra opvarmet.
 

Brasiliansk stemning

Hvor: Båstad
Hvordan: I bil nordpå ad E6. Ligger 113 km fra Malmø og 55 km fra Helsingborg. Togforbindelse direkte fra København.
Info: bastad.com

Egentlig er det den hvide sport, tennis, byen er mest kendt for. Omkring anden uge i juli, i år er det fra 7. til 22. juli, er Båstad vært for Swedish Open, hvor der er plads til 6.000 tilskuere i Sveriges største tennisanlæg. Det var her Björn Borg debuterede som 15-årig i 1972 og her, han i årene efter var en suveræn vinder uden at tabe et sæt på grusbanen.
Info: swedishopen.org

Men i ugen efter er det sambarytmer, der tager over. Da er det nemlig "BrasseVekan". 25.-29. juli kan man føle Brasilien på stranden ved Skansebadet.
Info: brasseveckan.se

Båstad har gode, børnevenlige strande både øst og vest for havnen, hvor der er omklædningshytter og toiletter. Byen har i øvrigt siden 1800-tallet været et populært kursted, hvor man kunne tage kolde bade, og hvor der i 1894 blev bygget et varmbadhus for dampbad.

Ekstra: Mange kunstnere har slået sig ned i Båstad og på Bjäre-halvøen, og mange gallerier og designgårde er åbnet i de senere år. Bl.a. Påarp uden for Torekov, Lya øst for Båstad og senest Designgården inde i Båstad.
Info: designgardenbastad.se

Med fæstning og skærgård

Hvor: Marstrand
Hvordan: På vestkysten 268 km nord for Malmø ad E6 og knap 30 km nordvest for Göteborg.
Info: vastsverige.com

Byen på skærgårdsøerne ud for den svenske vestkyst blev egetlig grundlagt af den norske konge i 1200-tallet, formentlig i forbidnelse med det gode sildefiskeri, der var dengang. Sverige erobrede området i 1658 og byggede Carlstens fæstning på skærgårdsøens højeste top, men den driftige by mistede derefter sin betydning til fordel for Göteborg.
I dag er Marstrand en hyggelig og populær sommerby for bade- og sejlturister. Hvert år er der både nationale og internationale mesterskab for sejlsport. Der er også en række udflugtsbåde, som sejler ture ud i skærgården, og en udflugt til den nordvestlige del af øen, er et must. Her er fantastiske klipper, hvor man kan bade og nyt udsigten til den smukke Pater Noster skærgård lige uden for Marstrand.

Ekstra: Man kan bo i fæstningen højt over byen. Ikke i adelig luksus, men i Donjonen-bygningen fra 1840-tallet, hvor tusindvis af soldater har været indkvarteret gennem årene. Her er enkelt indrettet med dobbeltværelser og familieværelser med køjesenge.
Info: carlsten.se
 

5 andre svenske strandoplevelser

Tyløsand
Hvordan: Uden for Halmstad, ca. 150 km nord for Malmö
Tyløsand er berømt for sin 7 kilometer lange og flotte sandstrand, der hver sommer tiltrækker tusindvis af badegæster. Og så er den også berømt for Per Gessle, ham fra Roxette, som med bandet Gyllene Tider har flere sommerhits om stedet og i øvrigt også sammen med en partner har opbygget det kæmpestore og luksuriøse spa-hotel, Tylösand. tylosand.se.
Info: halland.se

Västra Hamnen
Hvordan: Midt i Malmø by, to km fra Centralstationen
Den tidligere industrihavn i Malmø, er i dag byens hippe bydel ”Västra Hamnen” med blandt caféliv, shopping og badning og en lang havnepromenade, hvor der er bygget træbadebroer. I sæsonen er der livreder. Omårdet har en herlig maritim stemning og en flot udsigt mod Sjælland og København.
Info: vhamnen.com

Ronneby Brunnsbad
Hvor: Ligger lidt uden for Karlskrona, knap 200 kilometer fra Malmø
Ronneby er en kurby, og Brunnsbad er der, hvor det sker: hotel, restaurant, spabade og -behandlinger samt et stor udendørs badeland, hvor børnene kan blotre sig med blandt andet 170 meter lang vandrutsjebane og "bjerge" man kan hoppe i fra.
Info: ronnebybrunn.se

Ivösjön
Hvor: Ligger nordøst for Kristianstad, knap 100 km fra Malmø. Det er Skånes største, dybeste og nok også smukkeste sø. Der er ikke så meget næring i vandet, så det er forholdsvis klart og indbydende at bade i. Og søen indbyder til en kombineret bade- og fisketur eventuelt med krabbejagt. Den lille by Bromölla ligger ud til søen.
Info: bromolla.se

Skara Sommerland
Hvor:  Ca. 135 kilometer fra Gøteborg, mellem de to store søer Vänern og Vättern 135 km fra Göteborg og ca. 300 km fra Malmø.
Det er Skandinaviens største vandland med blandt andet bølgebassin, vandrutsjebane med bump, vandtunneler og vandski. Og de våde forlystelser er kombineret med tivoli-forlystelser som togbane, radiobiler, karusseller og gynger plus en gokartbane. En badeferie, som kan tilfredsstille ethvert barn.
Info: sommarland.se
 

Læs også: Storbyferie med klippebadning