Gratis oplevelser i den danske natur

Naturen er meget mere end en gåtur ved stranden. Rundt om i de danske skove er der anlagt bålhuse og mountainbikebaner, afmærket vandreruter, og bygget shelters, man kan overnatte i.

Mountainbiking er blevet populært. Mudder,  natur og blå mærker er et friskt pust i en hverdag der tit er kontorbaseret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Axel Schütt/Scanpix 2013

Når lysten til oplevelser i naturen melder sig, er det ikke nødvendigt at vende blikket mod Nepal, Norge eller New Zealand.

Den danske natur er muligvis mildere end i lande med høje bjerge og øde vidder, men ikke af den grund mindre interessant.

Samtidig er en stor del af den danske natur bevidst gearet til at give besøgende en oplevelse med f.eks. lejrpladser og mountainbikespor.

Det er dog ikke altid, den danske natur har modtaget gæster med åbne arme. Vejen til den besøgsvenlige natur har været en lang proces.
»Indtil omkring år 1900 havde man stort set ikke adgang til at gå i den danske natur,« fortæller Lars Bendix Poulsen.

Eksempelvis var det langt op igennem 1800-tallet end ikke lovligt at gå ind i Dyrehaven i Klampenborg.

Men langsomt begyndte lovgivningen – blandt andet med den første naturfredningslov fra 1917 – at tillade befolkningen at komme ud i naturen.

»Fra 1985 begyndte vi at sætte mere fokus på, at der skulle være nogle flere muligheder end bare at gå en tur,« siger Lars Bendix Poulsen.
Og siden er det gået slag i slag med at udvide adgangen til naturen.

Naturlegepladserne og hundeskovene er ved at have 15-20 år på bagen, mens mulighederne for at overnatte i naturen kom til i 2004, inspireret af den svenske allemandsret, hvor alle har ret til at slå deres telt op i naturen.

»I nogle skove må man gerne bare sætte sit telt op og overnatte,« forklarer Lars Bendix Poulsen om begrebet »fri teltning«.
Mountainbikebanerne kom til omkring 2000, mens naturen lagde jord til de første bålhuse omkring 2005-2006.

Naturstyrelsen har udarbejdet et kort, hvorpå man kan søge efter aktiviteter og faciliteter i et givent område af landet.

Info: ud-i-naturen.dk

6 oplevelser i den danske natur:

Foto: Axel Schütt/Scanpix 2013.

1. Shelters

Det er den tid på morgenen, hvor det er helt okay stadig at kalde det »nat«. Men lige så snart. Forestil dig, at du ligger i din sovepose og kigger ud mellem træstammerne.

Morgenlyset er lige brudt frem og skovens tusindstemmige kor er ved at kvidre sig igennem den ene arie efter den anden. Nogle meter fra din sovepose kan du se bålpladsen, hvor du snart vil vælte søvndrukkent hen, tænde op og varme vand til en gang pulverkaffe.

Og herefter står dagen på dansk natur, når den er allerbedst. Hvis du er i Klosterheden Plantage i Vestjylland kan det være, at du skal bruge den tidlige morgen på at se efter bævere ved Flynder Å. Andre steder kan du dele morgenen med krondyr, egern, ræve og selvfølgelig de højrøstede fugle.

Rundt omkring i de danske skove gemmer sig muligheder for at overnatte gratis i såkaldte shelters. Det foregår under et halvtag midt ude i naturen.

Det varierer fra shelter til shelter, hvilke faciliteter, der findes i nærheden. Nogle steder er der både bålplads og muldtoilet, andre steder er der kun et halvtag.
Nogle shelters kan frit benyttes efter først-til-mølle-princippet. Andre skal bookes på forhånd på Naturstyrelsens hjemmeside.

Info: booking.naturstyrelsen.dk/Home/Kort

2. Fri Teltning

I mange af Naturstyrelsens skove er det tilladt at overnatte i sit eget telt – uden at søge om tilladelse først.

Her er selvfølgelig ikke roomservice, loungeområde eller gourmetrestauranter, men til gengæld er mulighederne for at få sig en ferieoplevelse ud over det sædvanlige mangfoldige.

Du kan uden at hive så meget som en krone op af lommen rejse fra Hillerød til Skagen og kvit og frit overnatte ude i skoven – med en udsigt, der slår de fleste hotellers med længder.

Eller hvad med at planlægge en flerdages vandretur fra Møn til Hørsholm, hvor hver dagsmarch sluttes af med at slå sit telt op i en skov med fri teltning?

Der er dog nogle regler, der skal overholdes: Det er eksempelvis kun tilladt at overnatte én nat samme sted, og kun to trepersoners telte sammen, ligesom det ikke er tilladt at tænde bål medmindre, der er en bålplads i forvejen – til gengæld må du gerne bruge et stormkøkken, hvor brænderen er lukket inde.

Info: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/overnatning/fri-teltning

3. Mountainbikebaner

Pulsen ligger helt deroppe, hvor den kan mærkes i halsen. Forude ligger kilometervis udfordrende terræn, som du kan forcere på din mountainbike.

Der er rig mulighed for at få rørt sig i den danske natur, og mountainbikebanerne er en populær aktivitet landet over. Alt i alt lægger de danske statsskove skovbund til mere end 350 kilometer mountainbikeruter.

Mange af mountainbikeruterne er såkaldte »single tracks«, hvor et enkelt spor slynger sig gennem skovbunden og ofte indeholder udfordringer til mountainbikerytterens tekniske formåen. Med det sagt er der også mange gode mountainbikeruter til begyndere og de lidt mere forsigtige.

Info: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/mountainbike

4. Vandreruter

En vandretur kan være alt fra en halv times gåtur i slentretempo til en heldagstur i rask trav med et klart mål. Danmark rummer muligheder for begge dele – og noget ind imellem samt ture af langt længere varighed. Og rigtig mange af dem er tydeligt afmærkede, så du ved, om du er på rette vej.

Start dagen tidligt og tag eventuelt offentlige transportmidler til den rute, du har udset dig – så slipper du for at skulle tage tilbage til udgangspunktet og hente bilen.

Herefter handler det i al sin enkelthed om at vandre i et passende tempo, tale med sine med-vandrere, nyde omgivelserne og bevæge sig mod det endelige mål. Prøv at vove dig ud i nye områder, så det ikke altid bliver den sædvanlige gåtur i de samme skove – mulighederne er uendelige.

Også når det gælder, hvilke oplevelser du får undervejs. Måske kan du finde en rute, der går forbi gravhøje, en hede, en herregård eller hulvejsspor.

Info: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/vandreruter

5.Bålhuse

Et bålhus i skoven kan blive svaret på dine bønner, når den næste familiefødselsdag skal planlægges.

Et bålhus er en hytte med åbne sider, som er placeret over et bålsted. Og her kan du uden reservation invitere gamle som unge til en hyggestund i naturen, der ikke kræver andet end lysten til samvær.

Der er læ for regn, så fødselsdagen i det fri ikke bliver spoleret af det danske vejrs hang til overraskelser. Pølser og snobrød kan ristes over ilden.

Info: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/spisesteder/baalpladser

6. Naturfitness

Glem motionscentrenes lugt af sved og sure tæer. I naturen kan du gratis udføre stort set de samme øvelser som i et indendørs center. Nogle steder er der endda anlagt naturfitnessbaner, så du ikke selv skal ud i skoven og finde en stamme at balancere på – den ligger allerede klar til dig.

Naturfitness går i al sin enkelthed ud på at bruge, hvad du finder i naturen til din træning. Det kan være en gren, du bruger til håndvægt. Bakker til intervaltræning. Liggende træstammer til at springe over. Og så videre.

Der er med andre ord rig mulighed for at ung som gammel og høj som lav kan få gennemarbejdet samtlige muskelgrupper grundigt.

Info: naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/aktiviteter/naturfitness/