Gratis guides verden rundt

I Paris, New York, Buenos Aires og mange flere af verdens storbyer er lokale frivillige, der elsker deres by og gerne vil guide dig rundt - gratis.

Netværket, Global Greeter Network, blev startet af Lynn Brooks, der var træt af New Yorks negative image. Hun begyndte derfor at guide turister rundt i hendes elskede New York for at give dem et anderledes indtryk af byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: CPW View / Flickr.com
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er altid rart at have en guidebog med på rejsen. Du kan i ro og mag sidde i flyet og læse om byen, studere og sortere i, hvad du skal se og opleve.

Se også: Guide: Drop de klassiske storbyer

Men ulempen ved bøgerne kan ofte være, at man ender mange af de samme steder og får de samme oplevelser som alle de andre turister.

Ønsker du at opleve en storby som New York eller Paris, som du ikke kan læse dig til i en guidebog, kan du booke en lokal kendt guide gennem Global Greeter Network og komme rundt til byernes ukendte kringelkroge - helt gratis.

Global Greeter Network er netværk af frivillige, der elsker deres by og gerne vil guide turister rundt.

“Lige nu har vi 22 byer i netværket, og der kommer hele tiden nye byer til. Vi er i populære byer som Paris og Chicago, men snart også i London“ siger Jos Nusse, formand for Global Greeter Network, til Rejseliv.dk.

En kvinde ved navn Lynn Brooks startede netværket i 1992. Hun var træt af sin bys dårlige rygte og besluttede sig for at vise turister gratis rundt, så de kunne opleve hendes elskede New York på den måde, som hun selv oplevede byen, fortæller Jos Nusse.

Der er nu mere en 300 gratis guides i New York, og konceptet er spredt til andre byer rundt om i verden.

Indsigt i de lokales liv
Når man booker en “Greeter” skal man ikke forvente en professionel guidet tur gennem byen.

Bruno Pelletier, en af 220 "greetere" i Paris, pointerer, at man kommer på en mere uformel og personlig tur.

"Vi viser et anderledes Paris set med en parisers øjne. De steder, hvor vi lokale selv shopper, slapper af, går i byen eller spiser på restaurant. Men vi kan også vise dig et populært område som Montmartre - bare uden turister," siger Bruno Pelletier.

En guidet tur varer cirka to til tre timer og består af maks. seks deltagere. Der er sjældent en fast rute, og man kan som turist selv være med til at afgøre, hvad man vil se.

Og så er det en god idé at booke en guide i god tid, gerne tre uger i forvejen, forklarer han: "Vi får hele tiden flere guides, men kan alligevel ikke følge med. Vi skal også sammensætte turen på baggrund af turistens ønsker, og det kan godt tage lidt tid."

Tager ikke imod drikkepenge
Netværket har en række regler, som de lokale "greetere" skal skrive under på for at blive guide. En af dem er, at det er strengt forbudt for en guide at tage imod penge.

Som turist skal man altså ikke spekulere om, man skal betale eller ej, eller føle sig forpligtet til at give drikkepenge.

“En guide bliver smidt ud af netværket, hvis han eller hun tager imod penge. Og det gælder også drikkepenge. Hvis man vil give noget, er det muligt at donere penge på vores website ”, forklarer formand for Global Greeter Network, Jos Nusse.

Se også: Se Barcelona på ti forskellige måder

Rejseliv.dk spørger: Er du blevet guidet rundt af guide fra Global Greeter Network? Kom med en kommentar herunder.