Grækernes hemmelige ferieø

Den mindre kendte græske ferieø Thassos, der ligger helt oppe nordpå i Det Ægæiske Hav, er populær blandt grækerne selv. Rejseliv har forsøgt at lære den græske perle lidt bedre at kende.

02REJFOTO-122139.jpg
Huset bag havnen, i turistbyen Limenaria, er en gammel tysk administrationsbygning for et mineselskab, der blandt andet brød guld på Thassos. Fold sammen
Læs mere

Mågerne flyver tæt langs den store bilfærge, og de udfører de mest utrolige akrobatiske øvelser for at gribe vores brød i luften. Det er en forfriskende sejltur på 40 minutter til Thassos hovedby, Limenas.

Vi er netop landet i Alexander den Stores Lufthavn lidt uden for storbyen Kavala i det nordlige Grækenland, knap tre timer efter vi begyndte turen fra København, og vi befinder os nu i provinsen Makedonien.

Det er lidt pudsigt at tænke på, at de gamle grækere nede i Athen betragtede makedonerne som primitive udkantsgrækere, indtil Kong Philip II’s søn Alexander erobrede hele Grækenland og underlagde sig det meste af den civiliserede verden nogle hundrede år før Kristi. Så var han pludselig en rigtig græker.

Huset bag havnen i turistbyen Limenaria er en gammel tysk administrationsbygning for et mineselskab, der blandt andet brød guld på Thassos. Fold sammen
Læs mere

Køreturen til den lille kystby Keramoti tager kun 15 minutter, og kort efter er busser, bagage og gæster klar til afgang. Færgerne fragter til daglig tungtlastede lastbiler med den hvideste marmor fra Thassos til bearbejdningsfabrikker ved Kavala. En marmor, der har været efterspurgt gennem flere tusinde år.

Langs stranden i Potos, hvor vi skal bo i nogle dage, er der et stort udbud af barer og restauranter. Man skal dog lige zoome ind på menukortene, hvor der er store prisforskelle. Vi spiste godt på Poseidon. En frokost bestående af græsk salat, tzatziki, taramasalat (en lækker fiskerognssalat) og frittede blæksprutter med en lokal retsina-vin løb op i 150 kr.

Mit yndlingssted er imidlertid af mere lokal karakter. Hakuna Matata ouzeri ved landevejen har en fin, familiær atmosfære med rimelige priser og enkle, men gode retter.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/soria-spaniens-ukendte-provins

På vej mod Giola

For at se lidt mere af øen, lejer vi en 50-kubik scooter på den bilfri hovedgade. Men nogle udlejere er blevet så sarte, at man ikke må køre off-road. Halløjsa, det er en smule dumt. Der er jo næsten kun grusveje inde på øen, og det er netop dem, der kan være de mest interessante. Prisen for tre dage bliver presset ned til 300 kr. med en selvrisiko på 1.125 kr.

Jeg ved godt, at man advarer mod kørsel på scooter, men med lidt omtanke er det da lykkedes mig gennem 30 år at undgå andet end såret forfængelighed ved en enkelt sjusket drejning. Til gengæld får man en frisk brise med de lifligste krydderdufte. Man kan stoppe overalt og klemme sig gennem tæt biltrafik. Vi kan jo ikke gardere os mod tosser, der kører ind i grusbelagte sving med 80 kilometer i timen.

Nu skal vi på opdagelse. Første stop er en verdensattraktion. Det nye ’must see’ på Thassos er ifølge det amerikanske rejsemagasin Conde Nast Traveler ’Giola’, som er en af verdens bedste naturlige swimmingpools. Men det skal vise sig ikke at være helt nemt at finde frakørslen til ’verdensattraktionen’. Vi lister gennem den lidt skjulte landsby Astri. Nu skulle vi nærme os. Hotellet Aeria er på højre hånd. Tampen brænder. Nu er der skilt til Sirens Beach og Giola. Vi svinger ind på vejen, selv om der holder et par biler parkeret her ved hovedvejen.

Giola er en naturlig pool, der er udnævnt af det amerikanske magasin Conde Nast Traveler til at være en af verdens bedste naturlige pools. Fold sammen
Læs mere

Lidt længere fremme kommer den store advarsel. Scootere og ATV’er er streget over. Kør ikke længere. Vi lystrer, scooteren parkeres, og vi fortsætter til fods ad den dårligt holdte grusvej. Kort efter overhales vi af et par voksne i deres almindelige privatbil. Nå, de ved nok ikke bedre. Flere overhaler os i private biler. Det var pokkers. Ved Sirens Beach holder endnu flere biler og et par scootere parkeret. Nu fortsætter grusvejen stejlt opad, indtil vi når Giola. Endnu en p-plads. Med biler, scootere, ATV’er og motorcykler. Sveden hagler af os. Derfor dette korte råd: I kan godt køre helt til Giola, men med forsigtighed. De to-tre km til fods er temmelig anstrengende. Især i middagsheden.

Selve poolen ligger fantastisk, men er også lidt af en aha oplevelse. Den er ikke helt nem at komme ned til og temmelig svær at komme op af. Så er det meget nemmere at bade fra en af Thassos’ mange fine strande.

Ud over strandene byder Thassos også på mange havne- og bjergbyer, der er værd at besøge.

Læs også: http://www.b.dk/rejseliv/paa-oehop-i-oehavet

Thassos' mange besøgsværdige havne- og bjergbyer

Panagia er en af dem. Den lille bjergby ligger på østsiden af øen, ikke langt fra hovedbyen, Limenas. Undervejs passerer man et af øens store marmorbrud, og oppefra ligner gravemaskinerne i bruddet små legetøjsbiler.

Panagia er kendt for sine rislende kilder. Der er altid mange turister i byen, og udbuddet af taverner er stort. I nabobyen Potamia er der et mere stilfærdigt miljø på torvet under store platantræer. På den vestlige side af øen ligger havnebyen Ormos Prinou med færger til storbyen Kavala på fastlandet. Her er der også mange taverner og barer og en lille bystrand, der ligger klos op ad byens skibsværft. Hvis man indlogerer sig på Hotel Ilio Mare eller Kazaviti, er der et stykke vej ind til byen. Overvej derfor leje af et transportmiddel.

Bjergbyen Kazaviti har et fint, lille, skyggefuldt torv med flere taverner. Fold sammen
Læs mere

Ikke langt derfra kommer byen Prinos midt i et vejkryds. Vejen går nogle kilometer ind i landet, forbi farverige, blomsterklædte huse, til den charmerende bjergby Kazaviti.

Her er der et fredfyldt miljø med rislende kilder under store, skyggefulde platantræer.

Den lille fiskerby Skala Marion overrasker positivt. Fra landevejen ser den ikke ud af noget, men der åbenbarer sig et meget intimt og hyggeligt miljø nede ved den godt beskyttede bystrand. Ungerne plasker rundt, mens forældrene sidder ved borde under skyggefulde træer. I udkanten af byen mod syd er der også en glimrende beskyttet sandstrand.

Vi slutter vores tur af på Hotel Timoleon i Limenas med en fremragende udsigt over havnelivet. Sirlige værelser i pastelfarver og en elevator, der er så lille, at man dårligt kan skifte mening i den. Hotellet drives med ynde og hjælpsomhed af Chryssoula Mitaftsi og hendes to veluddannede, men arbejdsløse døtre, Elena og Katerina.

Hovedbyen Limenas er en lille, livlig by med gågade og en aktiv havn. Til den ene side ses de store bilfærger, til den anden fiskerihavnen med kort afstand til hyggelige taverner. Inde i de snævre stræder støder man på et romantisk miljø med taverner som Tavernaki. Deres lamb kleftiko kan anbefales. Det er langtidsstegt, saftigt lam indsvøbt i bagepapir med løg, hvidløg, et stænk rødvin, krydderurter og kartoffelskiver. Mums.

Thassos er præget af at være grækernes egen ferieø. Det betyder, at det ikke er alt, der står med latinske bogstaver, men til gengæld er prisniveauet mærkbart lavere end på mange andre græske feriemål.